Tészta, csoki, diéta: nem zárják ki egymást, sőt!

2021. november 06.
A magas kalóriatartalmú ételek, mint például a tészta vagy a csokoládé még segítheti is a fogyókúrás céljaink elérését. Egészen addig, míg a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert tartalmazza az étrendünk.

A táplálkozási szakértők szerint az olyan ételek, melyeket élvezettel és szívesen eszünk az egészségesebb étrend, sőt a fogyás felé terelnek minket. Ha ilyen célokat tűztünk ki magunk elé, inkább együnk meg szívesen egy tányér tésztát, mint valami olyat gyűrjünk le, amit valójában nem is szeretünk. „Visszaüthet, ha megfosztjuk magunkat az evés örömétől” – mondta Mark Schatzker táplálkozási szakértő. 

etel-elvezet-fogyokura

„Ha kizárjuk az étrendünkből a magas kalóriatartalmú ételeket és helyette mesterséges helyettesítőket fogyasztunk, a testünket és az agyunkat akkor sem tudjuk becsapni – vallja a szakember. – Ennek az lesz az eredménye, hogy az evés örömének hiánya fiziológiai és pszichológiai válaszreakciókat vált ki, melyek egészségtelen étkezési szokásokban, például falásrohamokban és túlevésben jelentkezik.”

A szakember szerint ha olyan ételeket eszünk, melyeket szeretünk, a szervezetünkben működik az a természetes képesség, mely megmutatja, mire van szükségünk, így egészségesebbek és boldogabbak lehetünk. Ez alapvetően az intuitív étkezés alapelve is. 

Ugyanakkor azt tudatosítanunk kell, hogy vannak olyan ételek, melyek becsapják a testünket, egyre erősebb sóvárgásra késztetve minket. „Alapvetően igaz az a megállapítás, hogy hallgassunk a testünkre és azt együk, amit kívánunk, annyit, amennyit kívánunk. Az intuitív étkezés egészen addig működik, míg a megevett ételek nem hazudnak az agyunknak. A feldolgozott élelmiszerek, mint a chips, a finomított péksütemények, gyorséttermi ételek és üdítők olyan mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyek sóvárgást váltanak ki az agyban olyan ételek után, melyekre nincs szüksége a szervezetünknek.

„A sóvárgással kapcsolatban a bökkenő a meg akarom enni vagy meg szeretném enni közötti különbség. Vannak olyan ételek, melyeket akarunk, ám valójában nem okoznak túl nagy élvezetet. Például figyeljük meg a chipset. Megeszünk egy marokkal anélkül, hogy akár észrevennénk. Ezzel szemben egy jól elkészített étel fizikai és érzelmi elégedettséget okoz, így sokkal kisebb eséllyel akarunk még valamit enni utána.”

A társadalmi tényezők, mint az idő, pénz és az élelmiszerhez való hozzájutás erősen korlátozzák az élvezetes, egészséges étkezés lehetőségeit. „Ha tágabb összefüggéseit nézzük, azt kell megtalálnunk, hogy az emberek ehhez az élményhez jussanak hozzá – mondta Schatzker. – Senki sem emlékszik vissza nosztalgiával arra a zacskó burgonyasziromra, amit pár évvel korábban evett. Fontos lenne, hogy elszakadjunk végre a kalóriák és tápanyagok számlálásától, és az evés élvezetére fókuszáljunk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!