3 szuper recept, ha friss zöldborsót vettél a piacon

2022. június 11.
Tudjuk-tudjuk, a zöldborsót fagyasztva és konzerv változatban is be lehet szerezni, de miért ne használnánk ki a lehetőséget, hogy friss borsót vegyünk a piacon, ha olyan hívogatóan zöldellik!

Azzal is tisztában vagyunk, hogy a gyakran gyerekmunkának kiadott borsópucolás igazán időigényes feladat, és az első ránézésre rengetegnek tűnő zöldborsót igencsak megtizedeli, de ez még mindig nem veszi el a kedvünket attól, hogy azt mondjuk, igenis klassz dolog zsenge borsóval kreatívkodni a konyhában!

Friss zöldborsó

Azt tudtad, hogy ha alaposan megmosod, nem feltétlenül kell meghámoznod a zöldborsót? Ha kellően zsenge, hüvelyestül belefőzheted például a levesbe, így extravagánsabban mutat és még a hámozással sem kell bajlódni!

Zöldborsós frittata, azaz tojáslepény

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 8 tojás
  • 2 evőkanál tejszín (elhagyható!)
  • 8 marék borsó
  • 4 evőkanál reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
  • Só és bors ízlés szerint
  • Néhány szál petrezselyemzöld

Zöldborsós frittata

Így készül:

  1. Egy serpenyőben alacsony lángon felolvasztjuk a vajat (vigyázva, hogy ne égjen meg, mert akkor igencsak füstöl!), majd rádobjuk a borsót és egy kicsit megfuttatjuk.
  2. A jól megmosott tojásokat felütjük, kézi habverővel összekeverjük, sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a felaprított petrezselymet és a parmezánt, majd az egészet a megpárolódott borsóra öntjük, és letakarva sütjük kis lángon.
  3. Amikor látjuk, hogy a tojás kezd megszilárdulni, tulajdonképpen el is készült, ízlés dolga, hogy mennyire szeretjük krémesen. Ha elkészült, egy nagy tányérra csúsztatjuk és cikkekre vágjuk, mintha tortát szeletelnénk. Koktélparadicsommal mennyei párost alkot!

Mentás borsókrémleves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 szál póréhagyma vékony szeletekre vágva
  • 2 szál zellerszár felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g zsenge zöldborsó
  • 4 csésze alaplé
  • 1/2 csokor friss petrezselyem aprítva
  • 8-10 mentalevél (plusz még néhány a díszítéshez)
  • 50 ml főzőtejszín
  • Só és bors ízlés szerint

Mentás borsókrémleves

Így készül:

  1. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat, és megpároljuk rajta a kisebb darabokra vágott póréhagymát és a zellert.
  2. Mikor már illatozni kezd, hozzáadjuk a zöldborsót, és alaposan összeforgatjuk. Hagyjuk kicsit párolódni a borsót is, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, és hagyjuk főni 15-20 percig.
  3. Míg készül, belekeverjük az aprított petrezselymet és a mentát, amikor pedig puhára főtt a zöldborsó, félrehúzzuk a tűzről.
  4. Hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a tejszínt, hogy még krémesebb legyen az állaga.
  5. Szuper, ha pár mentalevelet teszünk a levesre tálalás előtt!

Szalonnás borsóköret

Hozzávalók:

  • 450 g hámozott zöldborsó
  • 100 g kockázott bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl víz
  • Kevés olívaolaj
  • Fehér bors ízlés szerint

Szalonnás borsóköret

Így készül:

  1. Az olajat kissé felhevítjük, és 3-4 perc alatt megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát.
  2. Ehhez jön a kockázott bacon, amit folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítunk.
  3. Hozzáadjuk a borsót, amiben jóval több lehetőség rejlik a főzeléknél is, és felöntjük vízzel. Időnként megkeverjük, és mielőtt elkészül, fehér borssal ízesítjük. (Sózni elvileg nem kell, mert a bacon megízesíti, de a biztonság kedvéért megkóstoljuk, és ha hiányérzetünk van, korrigálunk egy kis sóval.)

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?