A padlizsán jóval több egy lila héjú, tojás alakú zöldségnél: bővelkedik C-vitaminban és olyan értékes ásványi anyagokban, mint a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor, miközben folsavból is sokat tartalmaz. A padlizsánlila színt eredményező festékanyaga késlelteti az öregedést, ezért jól teszed, ha mindig a héjával együtt fogyasztod! A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően eredményesen száll szembe a szabad gyökökkel, a bőrödet pedig simává és ragyogóvá teszi.
Amikor a piacon vagy a boltban válogatsz a padlizsánok között, hogy beszerezd az alábbi receptek egyik legfontosabb hozzávalóját, mindig fényes és feszes héjú darabokat válassz! Ha hazavitted, tedd hűtőbe, és pár napon belül használd is fel, mert ha elkezd megfonnyadni, az igazi padlizsánélmény már nem lesz teljes!
A padlizsánban sok más mellett az az igazán szerethető, hogy nagyon jól passzol más zöldségekhez (a paradicsommal kifejezetten jó párost alkot), a zöldfűszerekkel (a bazsalikom legendás barátja), de csodásan kiegészítik egymást húsokkal, sajtokkal vagy a kuszkusszal is! Lehet, hogy elsőre meredeken hangzik, pedig igaz, hogy még sütibe is használhatod, méghozzá padlizsános-mogyoróvajas brownie formájában!
Padlizsánkrém szezámpasztával (vagy nélküle)
Hozzávalók:
- 2 padlizsán
- 2 teáskanál tahini, azaz szezámpaszta (el is hagyható!)
- 3 evőkanál tejföl
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Így készül:
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- A padlizsánt megmossuk, a héját kissé megszurkáljuk villával, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- 40-50 percig sütjük a padlizsánt, közben 2-3-szor megforgatjuk.
- Vigyázva, hogy a felszálló gőz meg ne égesse a kezünket, félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét.
- Hagyjuk langyosra hűlni, tiszta kézzel kicsit kinyomkodjuk, hogy a leve lecsöpögjön, majd visszatesszük a tálba, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és botmixerrel pürésítjük.
- Belekeverjük a tejfölt, és ha szeretnénk, a szezámpasztát szépen összedolgozzuk, és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük.
- Friss paradicsommal, lilahagymával és frissen sült pirítóssal mennyei!
Padlizsánpizza
Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Paradicsomszósz
- 4-5 csipet szárított oregánó
- 200 g reszelt padlizsán
- Friss bazsalikomlevél
Így készül:
- A padlizsánt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és vékonyabb karikákra vágjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral.
- Erre helyezzük egymástól kb. ujjnyi távolságúra a padlizsánszeleteket, amiket sózunk és borsozunk, azután grillecsettel lekenünk olívaolajjal.
- 15-20 percre betoljuk a sütőbe, és hagyjuk, hogy szép színt kapjon.
- Közben a paradicsomszószban elkeverjük az oregánót, majd az elősütött padlizsánszeletek tetejére kanalazunk belőle, és megszórjuk reszelt mozzarellával.
- Minden padlizsánpizza tetejére helyezünk egy bazsalikomlevelet, majd betoljuk a sütőbe, és addig hagyjuk sülni, míg a mozzarella megolvad és szép színt kap.
Padlizsános lecsó
Hozzávalók:
- 1 kg lecsópaprika
- ½ kg padlizsán
- ½ kg szaftos paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt paprika
Így készül:
- Felaprítjuk a hagymát, és az olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott padlizsánt, 5-10 percig gyakran kevergetjük.
- Megvárjuk, hogy a padlizsán kicsit levet engedjen és kezdjen színt kapni, majd belekeverjük a felkarikázott lecsópaprikát.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, majd felöntjük vízzel és összekeverjük.
- Ezután jöhet a felkarikázott paradicsom, az áttört fokhagyma és újabb keverés.
- Rátesszük a fedőt, és 25-30 percen át, időnként megkeverve készre főzzük. Friss kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images