Nem biztos, hogy jó ötlet gyümölcsöt vacsorázni, ha fogyni akarsz

2022. június 02.
Elsőre talán világmegváltó ötletnek tűnik csak gyümölcsöt vacsorázni, ha csökkenteni szeretnénk a napi kalóriabevitelt, azt remélve, hogy ezzel elősegítjük a fogyást, ez azonban nem mindig hozza meg a várt sikert! Elmondjuk, miért!

Mindannyian betéve tudjuk, hogy az egészséges étkezés egyik alappillére, hogy naponta legalább öt adag friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, a megvalósítás azonban nem mindig megy zökkenőmentesen. A vacsora elvileg jó alkalmat szolgáltat arra, hogy behozzuk a lemaradásunkat vagy alacsony kalóriatartalmú gyümölcsökkel kompenzáljunk, ha a nap folyamán kicsit elvetettük a sulykot, kérdés azonban, hogy mindez hozzásegít-e a fogyáshoz.

Gyümölcssaláta

Csak látszólag húz ki a pácból!

Ami biztos, hogy estére alacsonyabb fokozatra kapcsol az anyagcserénk, ezért vacsoraidőben mindenképpen érdemes kerülni a nehéz és kalóriadús fogásokat. Ennek fényében jó ötletnek tűnhet a gyümölcsöket választani, már csak azért is, mert a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok minden napszakban jól jönnek a szervezetnek ezért is lenne szuper gyümölcsöt enni sütemény és csokoládé helyett, ha ránk tör az édességvágy. 

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a gyümölcsök cukrot is tartalmaznak, ami mindenképp beleszámít a napi kalóriabevitelünkbe. Azt, hogy kinek mennyi kalóriára van szüksége egy nap, több dolog is meghatározza, függ az életkortól, a nemtől és a fizikai aktivitástól. A dietetikusok szerint a nap során bevitt energiát arányosan elosztva kellene magunkhoz venni, és nem szerencsés azért „trükközni” a gyümölcsvacsorával, mert estére már rég meghaladtuk a számunkra ideális kalóriabevitelt.

A gyümölcs magában nem a legjobb ötlet!

Csak gyümölcsöt vacsorázni leginkább abban segít, hogy kevésbé gyötörjön a lelkifurdalás a nap végén azért, mert nem tudtunk ellenállni valamilyen „bűnös fogás” csábításának. Sokkal messzebbre nem megyünk vele! Aranyszabály, hogy kizárólag gyümölccsel nem szabad helyettesíteni egyetlen főétkezést sem, maximum a tízórai vagy az uzsonna állhat ebből.

A gyümölcsök nem tartalmaznak sem zsírt, sem fehérjét, ezért nem tekinthetők teljes értékű vacsorának: nem várhatjuk azt a szervezetünktől, hogy eleget pihenjen és regenerálódjon az éjszaka során egy kizárólag gyümölcsből álló vacsora után! Mivel rostokat magunkhoz veszünk a gyümölcsökkel, közvetlenül a fogyasztásuk után úgy érezhetjük, hogy jól laktunk, néhány óra múlva azonban újra éhesek lehetünk, ami akkor is megzavarja az éjszakai pihenést, ha esetleg nem ébredünk fel rá.

Gyümölcs vacsorára

Így kompenzálj okosan!

A vacsora kihagyásánál persze jobb választás gyümölcsöt fogyasztani este, de mint mondtuk, nem ez a legjobb módja annak, hogy ellensúlyozzuk a napközbeni kalóriabotlásokat! A vacsorád mindenképpen álljon könnyű ételekből, és ha szeretnéd jóvá tenni, hogy az adott napon többet ettél a kelleténél, csak egy kistányérra szedj a vacsorából, hogy visszafogd a mennyiséget!

Sokkal jobb megoldás, ha a vacsorád gyümölcsöt is tartalmaz, ahelyett, hogy kizárólag abból álljon:

  • A roston sült csirke friss barackkal például mennyei párosítás, ami mellé zöldséget is bátran szeletelhetsz!
  • A zsírszegény sajt fügével és egy kis szőlővel plusz olyan olajos magvakkal, mint a dió, remek választás!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?