6 étel, amit sosem lenne szabad vacsorára enned

2022. január 08.
Az ideális vacsora könnyű és egészséges fogásokból áll, amelyek kalóriákban sem bővelkednek. Ha rosszul választasz, nemcsak gyorsabban gyarapodhat a súlyod, hanem alvásproblémákra és emésztési gondokra is számíthatsz. Akad a listában jó pár meglepő étel, amit este jobb kerülni!

Az esti órákban mindenképp kerülni kell a nehéz, zsíros fogásokat, azok emésztése ugyanis komolyabb próbatétel elé állítja a szervezetet, márpedig éjszaka a pihenés és a regenerálódás miatt lassabb üzemmódra kapcsol az emésztőrendszer is, így nehezebben birkózik meg a túlzottan tartalmas ételekkel. Amellett, hogy ne a vacsorára kerülendő ételek kerüljenek a tányérodra, fontos az is, hogy a nap utolsó étkezésére lefekvés előtt kb. 2 órával kerüljön sor, így nagy valószínűséggel nem fogsz álmatlanul forogni az ágyban.

6 étel, amit sosem lenne szabad vacsorára enni

Olajban, zsírban sült fogások

Az ideális vacsora könnyed, egészséges és kevés kalóriát tartalmaz, ami egyáltalán nem mondható el az olajban vagy zsírban sült, többnyire panírozott ételekről. Rontja a helyzetet, ha vörös húsból készül a vacsoraasztalra kerülő rántott hús, amit még sajttal, sonkával is meg szoktak tölteni… Sokkal szerencsésebb párolt, grillezett vagy sütőzacskóban sült csirkét vagy halat a tányérra tenni, és azután ízesíteni egy kis olívaolajjal, miután elkészült – ezt az olajat kár sütésre használni, a legtöbb hasznos összetevője kárba vész, ha felhevíted!

Nyers hagyma, fokhagyma

A nyersen fogyasztott hagyma sokaknál okozhat puffadást és a fokhagymával együtt az epét is „magukra haragíthatják”, amit kellemetlen, szorító érzés és hasfájás jelezhet. Az emésztésük akkor is nagyobb munkára fogja a testet, ha nem gyötörnek epepanaszok, így gyomorégés, hányinger ébreszthet fel az éjszaka folyamán. 

Pizza

Sokak kedvenc esti fogása, különösen hétvégén. Olykor-olykor belefér ugyan, de ha az emésztőrendszered lassabban dolgozik, gondja támadhat a vacsorára fogyasztott pizzával. A tésztájában sok a szénhidrát, a pizza tetején lévő sajt nagy valószínűséggel nem zsírszegény és a paradicsomszósz túlzottan fűszeres lehet. Ezek együtt sok kellemetlenséget okozhatnak az éjszaka folyamán, arról nem is beszélve, hogy a pizza után jelentkező erőteljes szomjúságérzet is felébreszthet álmodból.

Felvágottak

A szalámi, a sonka és a többi felvágott sem túl jó választás vacsorára, ugyanis az esetek többségében sok zsírt tartalmaznak és a sótartalmuk is magas lehet. Ez emelheti a vérnyomást és vízvisszatartást eredményezhet, amellett, hogy hosszabb távon hozzájárulhat az amúgy is gyakori szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem szabad ilyeneket enned, de figyelj oda a mennyiségre és az időzítésre!

6 étel, amit sosem lenne szabad vacsorára enni

Csokoládé

Nem biztos, hogy örülsz ennek a hírnek, de a csoki és a csokoládés desszertek nem tartoznak az ideális esti fogások közé. Ennek legfőbb oka az, hogy a csoki igazi energiabomba a szervezetnek, van, akit még a kávénál is jobban felpörget. Emiatt nem meglepő, hogy a csoki a legtöbb embert nem hagyja nyugodtan aludni, magas cukortartalma miatt pedig a vonalaknak sem feltétlenül tesz jót vacsoraidőben fogyasztva.

Fagylalt

A fagyi egyik „legfőbb bűne”, hogy általában magas a cukortartalma, ami gyarapíthatja a kilók számát és hirtelen megemelheti a vércukorszintet, amitől felélénkülhetsz. A benne lévő tej miatt sem javasolják, ha végképp nem tudsz ellenállni, lehet azért hideg finomságokat készíteni, egészségesebb változatban: ebben a három otthon is elkészíthető fagyiban például ételszínezék és állagjavítók sincsenek, szemben a bolti jégkrémek többségével!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?