A sárgabarack is azok közé a nyári gyümölcsök közé tartozik, amik majd’ kicsattannak a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól, ráadásul béta-karotinban is gazdag, ami különösen a napfényes hónapokban szolgálja a javadat, hiszen hozzájárul az egészséges barnuláshoz és ahhoz, hogy bőröd hosszabb ideig megőrizze szép színét. Jól hangzik, ugye? Akkor egyél minél több barackot, például ezekkel a finomságokkal,
A sárgabarackban nagyon sok az A- és a C-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és kalciumban bővelkedik. Rosttartalma is magas, így kedvezően hat az emésztésre és szuper édességpótlóként siethet a segítségedre, ha vigyázol a vonalaidra. Fogyaszthatod nyersen magában (lehetőleg a héjával együtt, alaposan megmosva), de belekeverheted egy tarka gyümölcssalátába, turmixokba vagy otthon, akár fagyigép nélkül készített gyümölcsfagyiba.
Barackos panna cotta
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
- 100 ml tej
- 80 g cukor (vagy más édesítő)
- 8 g zselatin (ez általában 4 db lapzselatinnak felel meg)
- 1 rúd vanília
- 250 g sárgabarack
Így készül:
- Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
- Amíg a zselatin fürdőzik, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben és kis lángon melegíteni kezdjük.
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is hozzátesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
- Hozzáadjuk a cukrot, és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
- Még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene, és kiemeljük a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kicsavarjuk és a meleg tejszínbe tesszük.
- Jó alaposan kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
- Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletesen megteszi!) és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- A gyümölcsöntethez a kis darabokra vágott barack 3/4 részét pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát.
Barackos kevert süti
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 csomag foszfátmentes sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- ½ citrom reszelt héja
- 50 dkg sárgabarack
Így készül:
- A sütőporral elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a tejet, az olvasztott vajat és a citrom reszelt héját.
- Amikor szép egyenletes tésztát kapunk, kibélelünk sütőpapírral egy kisebb tortaformát vagy egy kb. 30×40 cm-s szögletes tepsit és beleöntjük a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk. Elszórjuk a tészta tetején, majd 40-50 percre a sütőbe toljuk. (Mindenképp végezzünk tűpróbát!)
- Ha szép színt kapott és átsült a barackos süti, felkockázzuk és porcukorral megszórva tálaljuk.
Barackos-kókuszos chiapuding
Hozzávalók:
- 500 g sárgabarack
- 6 dl kókusztej
- 2 evőkanál stevia (vagy más édesítő ízlés szerint)
- 60 g chiamag
- Néhány csipet kókuszreszelék
Így készül:
- A kókusztejben elkeverjük a steviat és a szépítő hatású chiamagot, majd egyforma mennyiségben négy pohárba kanalazzuk.
- Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a magocskák kellően megduzzadjanak, de az sem árt meg neki, ha egy egész éjszakát pihen.
- Amikor tálalásra kész, kevés vízzel és egy kis édesítővel felfőzött, szükség esetén pürésített és behűtött barackkal díszítjük a pudingok tetejét.
- Hogy fokozzuk az élvezeteket, a tetejét egy kevés kókuszreszelékkel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images