3 szuper barackos recept

2022. június 27.
A sárgabarack igazi nyári gyümölcs, ami a sok-sok napsütéstől és a melegtől kapja édes ízét és puhaságát. És végre itt a szezonja!

A sárgabarack is azok közé a nyári gyümölcsök közé tartozik, amik majd’ kicsattannak a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól, ráadásul béta-karotinban is gazdag, ami különösen a napfényes hónapokban szolgálja a javadat, hiszen hozzájárul az egészséges barnuláshoz és ahhoz, hogy bőröd hosszabb ideig megőrizze szép színét. Jól hangzik, ugye? Akkor egyél minél több barackot, például ezekkel a finomságokkal,

Frissen szedett érett sárgabarack

A sárgabarackban nagyon sok az A- és a C-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és kalciumban bővelkedik. Rosttartalma is magas, így kedvezően hat az emésztésre és szuper édességpótlóként siethet a segítségedre, ha vigyázol a vonalaidra. Fogyaszthatod nyersen magában (lehetőleg a héjával együtt, alaposan megmosva), de belekeverheted egy tarka gyümölcssalátába, turmixokba vagy otthon, akár fagyigép nélkül készített gyümölcsfagyiba.

Barackos panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
  • 100 ml tej
  • 80 g cukor (vagy más édesítő)
  • 8 g zselatin (ez általában 4 db lapzselatinnak felel meg)
  • 1 rúd vanília
  • 250 g sárgabarack

Így készül:

  1. Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
  2. Amíg a zselatin fürdőzik, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben és kis lángon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is hozzátesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
  4. Hozzáadjuk a cukrot, és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
  5. Még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene, és kiemeljük a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kicsavarjuk és a meleg tejszínbe tesszük.
  6. Jó alaposan kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
  7. Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletesen megteszi!) és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  8. A gyümölcsöntethez a kis darabokra vágott barack 3/4 részét pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát.

Barackos panna cotta

Barackos kevert süti

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag foszfátmentes sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • ½ citrom reszelt héja
  • 50 dkg sárgabarack

Így készül:

  1. A sütőporral elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a tejet, az olvasztott vajat és a citrom reszelt héját.
  2. Amikor szép egyenletes tésztát kapunk, kibélelünk sütőpapírral egy kisebb tortaformát vagy egy kb. 30×40 cm-s szögletes tepsit és beleöntjük a tésztát.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk. Elszórjuk a tészta tetején, majd 40-50 percre a sütőbe toljuk. (Mindenképp végezzünk tűpróbát!)
  4. Ha szép színt kapott és átsült a barackos süti, felkockázzuk és porcukorral megszórva tálaljuk.

Barackos piskóta

Barackos-kókuszos chiapuding

Hozzávalók:

  • 500 g sárgabarack
  • 6 dl kókusztej
  • 2 evőkanál stevia (vagy más édesítő ízlés szerint)
  • 60 g chiamag
  • Néhány csipet kókuszreszelék

Így készül:

  1. A kókusztejben elkeverjük a steviat és a szépítő hatású chiamagot, majd egyforma mennyiségben négy pohárba kanalazzuk.
  2. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a magocskák kellően megduzzadjanak, de az sem árt meg neki, ha egy egész éjszakát pihen.
  3. Amikor tálalásra kész, kevés vízzel és egy kis édesítővel felfőzött, szükség esetén pürésített és behűtött barackkal díszítjük a pudingok tetejét.
  4. Hogy fokozzuk az élvezeteket, a tetejét egy kevés kókuszreszelékkel is megszórhatjuk.

Barackos chiapuding

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?