Hideg vagy meleg? Hogy egészségesebb a kávé?

2022. július 23.
Amikor a kávé forró vagy jeges változata közötti dilemma felmerül, általában a személyes ízlés az, amiről vitatkozunk. De mi a helyezet az egészséggel? Máshogy hat a testünkre az egyik és a másik? És egyáltalán, ha van különbség, elég nagy ahhoz, hogy emiatt változtassunk a kávéfogyasztási szokásainkon?

Dr. Majid Basit kardiológus elöljáróban leszögezte: nem végeztek egyelőre túl sok kutatást a témában. „A forró kávé több antioxidánst tartalmaz, aminek vannak egészségügyi előnyei. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, a meleg kávé egészségesebb, mint a jeges” – mondta Dr. Basit.

A Scientific Report című orvosi szaklapban 2018-ban megjelent tanulmány is ezt támasztotta alá. A Thomas Jefferson Egyetem tudósai végezték a vizsgálatot, melyben a forró kávé és a cold brew – azaz hideg vizes áztatással készített kávé – antioxidáns-tartalmát hasonlították össze. Az eredmények valóban a meleg kávénak kedveztek. 

hideg-meleg-kave-egeszseg

De mi a helyzet, ha az extra koffeinlökést keressük a kávéban? Határozottan bonyolultabb a helyzet. A koffein mennyisége nagyon eltérő lehet a különböző típusú kávékban, és számos tényezőtől függ, beleértve a kávébabot. Az Amerikai Kémikusok Társasága által 2020-ban végzett kísérlet azt bizonyította, hogy a forró főzési eljárásokkal készült kávé egy kicsivel több koffeint tartalmaz, mint a cold brew kávék. Ugyanakkor az eltérés nem volt annyira jelentős, hogy emiatt térjünk át másik kávéra, ha mi a hideg kávéért rajongunk. 

„A koffeinnek vannak pozitív és negatív egészségre gyakorolt hatásai is – mutatott rá a kardiológus. – Javítja a koncentrációs készséget, energikusabbá tesz, a savasság miatt viszont gyomorproblémákat okozhat az arra hajlamosaknál.” A kardiológus ezen kívül a vérnyomásra, pulzusra és a vízhajtó hatásra tért ki, ami a lehetséges problémákat illeti. Ezek azonban függetlenül attól jelentkezhetnek, hideg vagy meleg kávét fogyasztunk. A végeredmény tehát az, hogy a hideg kontra forró kávé közötti különbség – ami az egészségünket illeti – olyan csekély, hogy nem éri meg vitatkozni róla. Igyunk inkább egy kávét helyette úgy, ahogy szeretjük.

Forrás: Huffington Post Fotó: Canva

Olvass tovább!