Végre jólesik a meleg főétel! Ezekkel az ízbomba curryételekkel nyitjuk meg az őszt

2022. szeptember 02.
Ennyi forró nyári nap után kifejezetten jólesik egy kicsit fázni és pulcsit venni esténként. Lassan a hideg leveseket és salátákat felváltják a melengető, őszies fogások, amikben nem szabad spórolni a fűszerekkel és az adagokkal sem! 5 fantasztikus curryt mutatunk, amihez nem kell ezer összetevő, mégis isteni finomak!

Legegyszerűbb vega változat

Krémes, zöldséges, ráadásul mindössze 20 percet igényel ez a szuperegyszerű vega curry, ami a hűvösebb estéken igazi lélekmelengető finomság lesz!

Az indiaiak paprikás krumplija

Ez a punjabi egytálétel kb. annyira bonyolult, mint egy barlangrajz. Elég hamar elkészül, nincs benne semmi beszerezhetetlen alapanyag, –és még szezonális is. Az aloo mutter (vagy alo mattar, aloo matar) jelentése krumpli és borsó, Indiában szinte mindenhol készítik, vegetáriánus, és hiszitek vagy nem, engem emlékeztet egy kicsit egy jól elkészített, krémes paprikás krumplira – hús nélkül persze.

curry-5-recept

Nyavalyák idejére

Most, hogy itt a hűvösebb idő, sokkal könnyebb megfázni is. Ha éppen te is kilábalóban vagy valami betegségből, akkor mindenképp próbáld ki ezt a curryt, amit a gyömbér, a friss koriander és a sok-sok zöldség tesz gyógyító hatásúvá.

Csicseris, de húsos

Akárcsak nálunk a pörköltet, a curryt is százféleképpen készítik, de néhány alapszabály betartása fontos. Például, hogy a fűszerek rögtön a zsiradékra kerüljenek, hogy az kioldja belőlük a színt és az aromát, vagy ha basmati rizs helyett naannal akarjuk enni, és nincs otthon tandoori kemencénk, akkor vegyük inkább készen a naant egy indiai kifőzdében, mert otthoni körülmények között soha nem fogjuk tudni előállítani a hólyagos, ropogós lepénykéket.

Halból curryt?

Érdemes egyszer rászánni magunkat, hogy beruházzunk néhány egzotikus curry alapanyagra (legyen otthon szójaszósz, halszósz, currypaszta és kókusztej), ugyanis a curry gyors, egyszerű és nagyon jól variálható étel. A pikáns vörös currybe kerülhet sokféle zöldség – itt például brokkolit használunk – és különböző proteinek – csirke, tofu, jelen esetben pedig lazac.