Végre jólesik a meleg főétel! Ezekkel az ízbomba curryételekkel nyitjuk meg az őszt

2022. szeptember 02. |

Ennyi forró nyári nap után kifejezetten jólesik egy kicsit fázni és pulcsit venni esténként. Lassan a hideg leveseket és salátákat felváltják a melengető, őszies fogások, amikben nem szabad spórolni a fűszerekkel és az adagokkal sem! 5 fantasztikus curryt mutatunk, amihez nem kell ezer összetevő, mégis isteni finomak!

Legegyszerűbb vega változat

Krémes, zöldséges, ráadásul mindössze 20 percet igényel ez a szuperegyszerű vega curry, ami a hűvösebb estéken igazi lélekmelengető finomság lesz!

Egyszerű zöldségcurry vacsorára

Egyszerű zöldségcurry vacsorára

Ez a krémes, fűszeres zöldségcurry úgy 20 perc alatt elkészül, megfelel a másnapi maradék kritériumnak és nem marad senki éhes utána – Bernáth Melinda, a Smarta bloggere már mutatja is a receptet!

Az indiaiak paprikás krumplija

Ez a punjabi egytálétel kb. annyira bonyolult, mint egy barlangrajz. Elég hamar elkészül, nincs benne semmi beszerezhetetlen alapanyag, –és még szezonális is. Az aloo mutter (vagy alo mattar, aloo matar) jelentése krumpli és borsó, Indiában szinte mindenhol készítik, vegetáriánus, és hiszitek vagy nem, engem emlékeztet egy kicsit egy jól elkészített, krémes paprikás krumplira – hús nélkül persze.

Ne félj tőle: indiai curry kezdő szakácsoknak

Ne félj tőle: indiai curry kezdő szakácsoknak

Néha nem merünk belevágni az otthon elkészített, egzotikus fogásokba. Pedig egyáltalán nem kell megijedni. A kora nyárra is szuper, indiai fogás receptjét Nemes Nóra a Nosalty Ízhuszár rovatának gasztrobloggere hozta le nektek.

curry-5-recept

Nyavalyák idejére

Most, hogy itt a hűvösebb idő, sokkal könnyebb megfázni is. Ha éppen te is kilábalóban vagy valami betegségből, akkor mindenképp próbáld ki ezt a curryt, amit a gyömbér, a friss koriander és a sok-sok zöldség tesz gyógyító hatásúvá.

Pikáns és melengető curry

Pikáns és melengető curry

A téli megfázásos időszakban egy melengető, pikáns curry nem csak finom, hanem igazán egészséges is! Wokban elkészítve az egész nem több 20 percnél.

Csicseris, de húsos

Akárcsak nálunk a pörköltet, a curryt is százféleképpen készítik, de néhány alapszabály betartása fontos. Például, hogy a fűszerek rögtön a zsiradékra kerüljenek, hogy az kioldja belőlük a színt és az aromát, vagy ha basmati rizs helyett naannal akarjuk enni, és nincs otthon tandoori kemencénk, akkor vegyük inkább készen a naant egy indiai kifőzdében, mert otthoni körülmények között soha nem fogjuk tudni előállítani a hólyagos, ropogós lepénykéket.

Isteni csirkés-csicseriborsós curry

Isteni csirkés-csicseriborsós curry

Nemes Nóra a Nosalty Ízhuszár rovatának gasztrobloggere most a Pakisztánban népszerű Murgh Cholay néven ismert csicseriborsós-csirkés curry receptjét hozza el nektek, ami tulajdonképpen a Chana Masala húsos változata.

Halból curryt?

Érdemes egyszer rászánni magunkat, hogy beruházzunk néhány egzotikus curry alapanyagra (legyen otthon szójaszósz, halszósz, currypaszta és kókusztej), ugyanis a curry gyors, egyszerű és nagyon jól variálható étel. A pikáns vörös currybe kerülhet sokféle zöldség – itt például brokkolit használunk – és különböző proteinek – csirke, tofu, jelen esetben pedig lazac.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró