3 szuper uzsonna, amit imádnak a gyerekek

2022. szeptember 04. |

A szülők többségének az uzsonnacsomagolás adja fel legkomolyabban a leckét, sokszor már pár héttel a sulikezdés után. Máris a segítségükre sietünk!

Az egészséges ételekhez ma már sokkal könnyebb hozzájutni, mint 20 vagy 30 évvel ezelőtt. Az azonban biztos, hogy mindig kihívás valami újdonságot bevezetni a gyerekek étkezésébe. Azonban nem lehetetlen! Íme három egészséges uzsonnaötlet, amit szeretni fog a gyerek! 

3 szuper uzsonna, amit imádnak a gyerekek

A gyerekkori elhízás sajnos Magyarországon is egyre nagyobb gondot jelent, ami nemcsak esztétikai problémának számít, hanem számos betegség kialakulásának kockázatát is növeli. A cukros üdítők, az édességek és a sós rágcsálnivalók mind-mind felesleges kalóriákat juttatnak a szervezetbe, értékes összetevők nélkül. Nagy előnyük viszont, hogy pikkpakk bedobhatók az uzsonnásdobozba és az iskolatáskába, így gyorsan megoldhatjuk velük a „mit vigyen a gyerek a suliba”-gondot. 

Pedig a valóban jó tízórai vagy uzsonna legfőbb ismertetőjegye egyáltalán nem ez. A praktikusságnál sokkal fontosabb, hogy a gyerekek olyan fogásokat egyenek a szünetben. amelyek hosszabb időre csillapítják az éhségüket és támogatják az egészséges testi-szellemi fejlődést.

  • Fehérjében bővelkednek az olajos magvak és a hüvelyesek, kalciumot és vasat pedig mákból is magunkhoz vehetnek. Az olajos magvakat csomagolhatjuk magukban, a hüvelyesekből pedig készülhet szendvicskrém, amit a gyerekek az iskolába is magukkal vihetnek.
  • A szendvicsek alapját képezzék teljes kiőrlésű kenyerek vagy zsömlék, a zsíros felvágottak helyett részesítsük előnyben a soványabb változatot vagy az ezerféleképp elkészíthető szendvicskrémeket. Ezekre is szórhatunk olajos magvakat (szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot vagy diót), de friss zöldségekkel és zsenge csírával is feldobhatjuk.
  • Érdemes megkóstoltatni a gyerekekkel a zöldségekből készült fasírtot vagy hamburgert, ha ezek ízlenek nekik, akkor nagy hasznukat vehetjük az iskolai uzsonna összeállításánál.
  • Nagyon jót teszünk a gyerekkel, ha gyümölcsöt is teszünk a dobozába. Ha tudjuk előre, hogy az egész almát vagy körtét biztosan érintetlenül hozza haza, kerüljön szemekre szedett, alaposan megmosott szőlő, áfonya vagy kockákra vágott keményebb barack.
3 szuper uzsonna, amit imádnak a gyerekek

Az édességek is készülhetnek egészségesen, zab- vagy mandulaliszttel, növényi tejjel, kókuszolajon sütve!

Szendvicskrém fehérbabból

Hozzávalók: 

  • 30 dkg puhára főtt fehérbab
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 kiskanál tahini (szezámkrém)
  • 2 kiskanál mustár
  • 2 evőkanál víz
  • Só és bors ízlés szerint

3 szuper uzsonna, amit imádnak a gyerekek

Így készül:

  1. A puha babot lecsepegtetjük, majd egy szitán áttörjük. Hozzáadjuk a szezámkrémet, a citromlé felét, kevés sót, borsot és a mustárt. 
  2. Botmixerrel pürésítjük, majd megkóstoljuk, és ha hiányérzetünk van, hozzáadjuk a kimaradt citromlevet.  
  3. Ha kell, kevés vízzel érjük el az igazán krémes állagot.

Aszalt barackos zabkeksz

Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 8 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
  • 20 dkg kisebb szemű zabpehely
  • 1 csipet fahéj

Aszalt barckos zabkeksz

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és amíg forrósodik, elkészítjük a tésztát.
  2. Ehhez a banánt villával összetörjük, hozzáadjuk a zabpelyhet és az olajat, majd a fahéjat és az apróra vágott aszalt barackot.
  3. Vizes kézzel formázunk belőle diónyi golyócskákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és kissé kilapítjuk a kekszeket.
  4. 10-12 perc alatt sül készre.

Bögrés áfonyás muffin

Hozzávalók:

  • 1 bögre (2 dl) natúr joghurt 
  • 2/3 bögre liszt
  • 1/3 bögre szőlőmagliszt
  • ½ bögre barna cukor
  • ½ bögre napraforgó olaj
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só 
  • 3 tojás
  • 20 dkg áfonya (vagy más gyümölcs)

Bögrés áfonyás muffin

Így készül:

  1. Összekeverjük a joghurtot és a tojást, beleszórjuk a cukrot, a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, pici sóval ízesítjük és az olaj hozzáöntése után kikeverjük a tésztát.
  2. Az áfonyát folyó víz alatt egy tésztaszűrőben alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.
  3. Beleforgatjuk a tésztába, azután muffinpapírba kanalazzuk, ezeket muffinsütőbe ültetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük.
  4. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbával megbizonyosodunk róla, hogy kellően átsült.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró