Itt a legszuperebb csilis bab receptje!

2022. szeptember 11.
A csilis bab elkészítése jóval nehezebbnek tűnik, mint amennyire valójában komplikált: a lényeg, hogy adj neki kellő időt és a megfelelő módon fűszerezz!

Kezdjük rögtön egy jó hírrel: a csilis babot akár konzerves babból is készítheted, így nem kell a hüvelyest átválogatni, leöblíteni és kellően puhára főzni, elég felpattintani a konzervdoboz tetejét. Ahhoz azonban, hogy az ízélmény tökéletes legyen, a vágyott babos fogás főzésére még így is érdemes hosszabb időt szánni, legalábbis a mi receptünk és tapasztalatunk szerint.

Itt a legszuperebb csilis bab recept!

Ne ijesszen meg a felvezető, a hosszú főzési idő nem jelent egyet a macerával: a csilis bab receptjének első lépései nem vesznek igénybe többet 15-20 percnél, azt követően pedig a munka oroszlánrészét a tűzhely végzi. A főzésre érdemes kis híján másfél órát rászámolni, így biztos, hogy mindenki elégedetten falatozik majd a remekművedből!

A csilis bab elkészítésére is igaz, hogy ahány ház, szinte annyi variációja létezik, van, aki szerint nem hiányozhat belőle a kukorica, míg mások szentségtörésnek tartják beletenni, ahogy azt illetően is megoszlanak a vélemények, hogy darált húsból vagy kolbászból (netán a kettővel egyszerre) lesz-e finomabb ez a tartalmas étel.

Csilis bab

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál pirospaprika (nem kell csípősnek lennie)
  • 600 g darált hús
  • 1 liter paradicsomszósz
  • 150 g (egy kis doboz) kukoricakonzerv
  • 450 g babkonzerv (legjobb, ha vörös babból készíted!)
  • 1 kiskanál méz
  • Só, bors és csili ízlés szerint

Itt a legszuperebb csilis bab recept!

Így készül:

  1. Felaprítjuk a hagymát, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, és felöntjük fél pohár vízzel.
  2. Pár percig kevergetjük az alapot, majd hozzátesszük a darált húst. Ha kell, még egy kis vizet öntünk alá, hogy kellően szaftos legyen.
  3. Amikor a hús elkezd kifehéredni, sóval, borssal és csilivel fűszerezzük, és jól megkeverjük.
  4. Jöhet hozzá a tésztaszűrőben lecsepegtetett bab és kukorica, a méz és a paradicsomszósz.
  5. Lefedjük, és alacsony lángon felforraljuk. Ebben a fázisban érdemes megkóstolni, és szükség esetén korrigálni a fűszerezést. 
  6. Visszatesszük a fedőt, és további 60-70 percig főzzük, mindvégig ügyelve arra, nehogy odakozmáljon. A végeredmény akkor tökéletes, ha kellően besűrűsödött, menet közben azonban időnként adhatunk hozzá egy kevés vizet, ha úgy látjuk, hogy túlzottan elfőtte a levét.

+1 tipp:

Akik különleges ízekre vágynak és nem félnek kísérletezni a konyhában, a készre főtt csilis babhoz néhány csipet őrölt fahéjat is adhatnak.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?