Ma már sok szupermarketben lehet energiaszeleteket és energiagolyókat vásárolni, mégis sokkal jobban járunk, ha házilag készítjük el őket. Egyrészt nagyon gyorsan és egyszerűen megvagyunk velük, másrészt abszolút mi kontrollálhatjuk az összetevőket – és így az ízvilágot is.
Az energiagolyók alapja általában valamilyen mag (itt kesudió és hagyományos dió), esetleg zab és természetes édesítőként, illetve kötőanyagként a datolya, itt viszont édes, ízes mangó is kerül bele. Érdemes egy kis lime-mal feldobni, hogy felfrissítsük az édességet, a kókusz pedig igazán trópusivá teszi az összhatást. Az energiagolyó elkészítéséhez szükségünk lesz egy viszonylag erős aprítógépre vagy turmixra, de ha ez megvan, tényleg percek alatt össze lehet dobni az egészet.
A mangós energiagolyó receptje
Hozzávalók a mangós energiagolyóhoz:
- 1 és 1/4 csésze kesudió és dió keveréke
- 1 csésze szárított, cukrozatlan mangó
- 10 db medjool datolya kimagozva
- 2 ek. kendermag
- 1/3 csésze cukrozatlan kókuszreszelék
- 1 közepes lime reszelt héja
- 1 csipet só
A mangós energiagolyó elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A dióféléket terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 8-10 perc alatt pirítsuk őket aranybarnára, majd tegyük félre!
- Közben a szárított mangót tegyük egy nagyobb tálba, és áztassuk be meleg vízbe 5-8 percre. Majd alaposan szűrjük le, és óvatosan itassuk le róluk a felesleges nedvességet.
- A kesut és a diót nagy teljesítményű robotgépben vagy turmixban őröljük finom porrá! Tegyük félre.
- A robotgépben pürésítsük össze a datolyákat és a mangót – sűrű, ragacsos pasztát kell kapnunk belőle!
- Adjuk a püréhez a porrá őrölt dióféléket, a kendermagot, a lime héjat és a kókuszt! Ízesítsük a keveréket egy csipet tengeri sóval! Alaposan dolgozzuk össze a géppel! Ha túl nedvesnek vagy ragacsosnak érezzük, adjunk bele még egy kis kókuszreszeléket vagy kendermagot, és datolyát, ha kicsit szárazabb a masszánk.
- Egy-két evőkanálnyi adagokból gyúrjunk kis golyókat a kezünkkel, majd hempergessük meg őket kókuszreszelékben vagy kendermagban (vagy a kettő keverékében). Szobahőmérsékleten 3-4 napig, a hűtőben akár 1 hétig is eláll.
Fotó: Minimalist Baker