Így használd a konyhában a pak choi-t, azaz a bordáskelt!

2022. augusztus 28.
Ezt a csodás, fehér és zöld árnyalatokban pompázó zöldséget szoros rokoni szálak fűzik a kínai kelhez. Itt a recept, hogy készítsd el szezámmal és szójaszósszal!

A pak choi-t bordás kelnek és bok choynak is nevezik, ez utóbbi szó szerinti fordításban azt jelenti, fehér zöldség. Ez tökéletesen leírja, amilyen látványt nyújt, az ízére azonban nem enged következtetni, pedig ha így lenne, talán már jóval nagyobb teret hódított volna ez a kevésbé ismert, de nagyon egészséges káposztaféle, amihez receptet is hoztunk neked.

Így használd a konyhában a pak choi-t, azaz a bordáskelt!

Kínában és Dél-kelet Ázsiában terem legnagyobb mennyiségben, de Észak-Európa országaiban is egyre nagyobb sikerrel termesztik. Térhódítását különleges ízének köszönheti (a kezdeti visszafogott, zöldfélékre jellemző aromát kellemesen kesernyés íz követi), de sokan rajonganak érte azért, mert 100 grammonként mindössze 13 kalória rejlik benne. Bővelkedik A- és C-vitaminban, de folsavban is gazdag. Nagyon magas a víztartalma, ugyanakkor sok rostot vehet magához, aki fogyasztja, ez nagyon jót tesz az emésztésnek és késlelteti az éhségérzet kialakulását.

Hogy használjuk a konyhában?

  • Egyszerűbben nem is lehetne! Villámgyors, egészséges és cseppet sem megszokott köretet készíthetsz belőle, ha az alaposan megmosott, leveleire szedett pak choi-t 2-3 percre forró vízbe dobod, lecsepegteted, majd ízlés szerint sózod és meglocsolod egy kis olíva- vagy szezámolajjal, és langyosan fogyasztod.
  • Serpenyőben, kevés hevített olajon is megfuttathatod, némi áttört fokhagyma és chili vagy frissen reszelt gyömbér társaságában.
  • Nagyon jól passzol hozzá a szezámmag és a szezámolaj, de ha ez utóbbi nincs kéznél, attól még remek pak choi-fogások kerülhetnek ki a kezed közül.
  • Tálalhatod önmagában könnyű éhségűzőként, de köretként is lehet ez a befutó. A húsok közül a marhához és a csirkéhez passzol leginkább, a zöldségek közül pedig a burgonyával és a gombával szoros a barátsága.
  • Mindegy, hogy miként használod fel, abból baj nem lehet, ha öntesz rá egy kis szójaszószt, ez mindig nagyon feldobja a pak choi-jal készült ételeket.

Szezámos-szójaszószos pak choi

Hozzávalók:

szezámos szójaszószos pak choi

Így készül:

  1. Az alaposan megmosott pak choi-t kisebb darabokra vágjuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk.
  2. Egy serpenyőben hevíteni kezdjük az olajat, rádobjuk a megtisztított és kissé összelapított fokhagymát, majd jöhet a bordáskel.
  3. Gyakran megkeverjük, amikor puhulni kezd, hozzáöntjük a szójaszószt és ráreszeljük a friss gyömbért.
  4. Mikor elérte a nekünk tetsző színt és állagot, megszórjuk szezámmaggal (akár fekete szezámot is használhatunk!), és még pár percig pirítjuk.
  5. Ezután félrehúzzuk a tűzről, és tányérokra szedjük.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?