Vegán vendéget vársz? Ezekkel az ünnepi köretekkel nyűgözheted le

2022. december 21.
Rizs és párolt krumpli? Túl unalmas! Mutatunk néhány köretötletet, ami után nemcsak a vegán vendégek, de a húsevők is megnyalják majd mind a tíz ujjukat!

Christmas slaw: a karácsonyi káposztasaláta

Pekándió és juharszirup egy káposztasalátába? Simán! A jól ismert coleslaw saláta karácsonyi verziója sokkal kifinomultabb, mint az eredeti recept. Vegán fasírtok vagy sült zöldségek mellett is méltó köret!

Hogyan csináljuk? 

Fogjunk két répát, fél fej fehér káposztát, és reszeljük le őket, majd keverjük össze egy marék durvára tört pekándióval, finomra vágott újhagymával és piros paprikával. A szósz elkészítéséhez két evőkanál juharszirupot, négy evőkanál almaecetet és nyolc evőkanál olívaolajat kell összekevernünk két teáskanál dijoni mustárral, majd a keveréket egy zárható üvegben tegyük a hűtőbe és érleljük egészen a tálalásig.

Nem csak a vegánok fognak kétszer szedni a karácsonyi káposztasalátából!

Nem csak a vegánok fognak kétszer szedni a karácsonyi káposztasalátából!

Kelkáposzta – sülve?

Alig van benne kalória, mégis valami isteni finom a kelkáposztasült, amihez alig van szükség hozzávalóra.

Hogyan csináljuk? 

Vágjuk fel hat egyforma darabra a kelkáposztát, reszeljük le egy citrom héját – ügyeljünk rá, hogy bio legyen, majd facsarjuk ki a levét, és keverjük össze némi friss zöldfűszerrel, illetve négy evőkanál olívával. A kész keverékkel öntözzük meg a kelhasábokat. 200 fokon süssük addig, amíg a kel széle ropogós, a felülete aranybarna nem lesz. Jól áll neki a reszelt vegán sajt és a sörélesztőpehely is!

A kelsült szinte nullkalóriás finomság.

A kelsült szinte nullkalóriás finomság.

Harissában fürdetett répa

A gyökérzöldségekben sokkal több potenciál van, mint azt gondolnánk! Akár vegán főétel vagy ünnepi köret is lehet belőlük. A mi receptünk központi hozzávalója, bármilyen ijesztőnek hangzik, a jó házi lekvár. Számos húsrecepthez használnak cukrot vagy gyümölcsöket, itt is hasonló elven kerül a répára lekvár: ugyanis a gyümölcsös, cukros massza sütéskor karamellizálódik. Nagyszerűen áll neki minden erős fűszerezés, különösen a chili és a bors.

Hogyan csináljuk? 

Ehhez a recepthez még csak meg sem kell hámozni a zöldségeket. Távolítsuk el néhány szál répa, fehérrépa szárát, negyedeljük őket, majd forgassuk össze két evőkanál napraforgóolaj és egy evőkanál Harissa-fűszerkeverék, illetve három evőkanál folyós, nem darabos lekvár keverékével. 200 fokon, 40-50 perc alatt süssük fényes, barna felszínűre!

Izgalmasabbá tennénk ezt a receptet? Szórjunk a répákra tálalásnál gránátalmát és locsoljuk meg citromlével vagy vegán joghurttal!

Izgalmasabbá tennénk ezt a receptet? Szórjunk a répákra tálalásnál gránátalmát és locsoljuk meg citromlével vagy vegán joghurttal!

Welcome, édeskömény

Hogyan csináljuk? 

Érdemes megismerkedni az édesköménnnyel – nem csak vegáknak, vegánoknak! Mivel ez egy zellerféle, a szárzellerhez hasonlóan kiváló leves alapanyag, de mesés köretet is varázsolhatunk belőle.

Vágjuk félbe az édeskömény gumóját, majd mindkét oldalát 5-5 percig süssük aranybarnára olajon. A visszamaradt zsiradékot dobjuk fel némi finomra szeletelt Kalamata olajbogyóval, petrezselyemmel, fokhagymanyomón átnyomott gerezd fokhagymával és egy citrom levével, majd az egésszel forgassuk össze a sült édesköményt.

Az édeskömény nem sok magyar menü résztvevője, ideje ezen változtatni!

Az édeskömény nem sok magyar menü résztvevője, ideje ezen változtatni!

Gratin zellerből

A gratin burgonya a francia gasztronómia köretkirálynője. Burgonya helyett készülhet számtalan gyökérzöldségből, ráadásul vegán formában is elkészíthető seperc alatt. Egytálételnek is fantasztikus.

Hogyan csináljuj? 

Egy nagy zellert vágjunk vékony szeletekre, majd helyezzük egy tepsibe. A rétegek között alaposan fűszerezünk be a zellert némi rozmaringgal és apróra vágott fokhagymával. Majd öntsük le a fűszeres zellert egy csomómentes vegán krémmel. A krémhez 540 ml vegán habtejszínből, 50 ml nem édes növényi tejből, 2 teáskanál dijoni mustárból és némi sóból, illetve borsból készítsünk selymes keveréket. A zellergratint másfél órán keresztül, 200 fokon kell sütni. Akkor van kész, ha a zeller vajpuha.

A klasszikus krumpligratinnál izgalmasabb és egészségesebb verzió a zellergratin – akár kombinálhatjuk édesburgonyával is!

A klasszikus krumpligratinnél izgalmasabb és egészségesebb verzió a zellergratin – akár kombinálhatjuk édesburgonyával is!

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?