Christmas body: béküljünk ki a karácsonyi testünkkel

2022. november 20.
Rohamosan közelít a december, és ezzel együtt az ünnepi lakoma is, amelyre nemhogy kétszer, hanem akár ötször-hatszor is sor kerülhet, ha elég nagy a család. A christmas body együtt jár a karácsonnyal, csak nehezen békülünk meg vele.

Olyan ez, mint valami varázslat: november közepétől lépten-nyomon sütihalmokba botlunk. Rengetegen kapnak kedvet a sütéshez, és előszeretettel örvendeztetik meg a családot meg a kollégákat is. Mindezt árnyékként követi egy évezredes jelenség, amely csak nemrégiben kapott saját nevet: a christmas body. Tükörfordításban karácsony test, és pontosan ezt is jelenti. Akár Santa Claus body is lehetne, az is ugyanolyan tökéletesen definiálná azt, hogy kikerekedünk. Néhányan legyintenek rá, annyi baj legyen, hiszen egy évben egyszer van karácsony, ilyenek ezek az ünnepek, de másoknak komoly lelki tusával jár, és előre rástresszelnek az év végi ünnepekre: attól tartanak, hogy meg fognak hízni, és semmi nem áll majd jól rajtuk.

christmas-body2-jpg

Mintha társadalmi elvárássá vált volna, hogy az ünnepekkor szépeknek kell lennünk – kívül-belül egyaránt –, és ennek némileg ellentmondva, de sokat is kell ennünk. Már-már propaganda jelleggel üzenik ezt a filmek is. A Reszkessetek, betörők! magára hagyott Kevinje mit csinál mindkét részben azon kívül, hogy a banditákkal fogócskázik? Hát eszik! Mert végre kiélheti magát, és azt ehet, amit akar. Aztán ott van a Karácsonyi vakáció, amelyben Clark Griswold roppant büszkén faragja a pulykát a roskadásig pakolt asztalon. A Mi a manó?-ban Buddy imádja az emberek karácsonyát, amely számára azt jelenti: reggelire egy tányér spagettit fogyaszt, amelyet M&M-sek, mályvacukrok, csokoládé- és juharszirup borít. Az animációs mesékben, a Shrekben vagy a Karácsonyi énekben is terülj, terülj, asztalkám dukál az ünnepekre. Enni kell, méghozzá lehetőleg kiöltözve!

Gyorsan rákoplalni

A húszas éveim java részében én is annak a híve voltam, hogy az ünnepekre rá kell koplalni. Jól akartam kinézni az év végi céges partin és a családi összejövetelen is, ahol azokkal a rokonokkal is találkoztam, akiket egy éve láttam utoljára. Túl vagyok már pár karácsonyon, így elmondhatom: mindent kipróbáltam. Egy időben semmilyen szénhidrátot nem voltam hajlandó elfogadni az ünnepek előtt, keserves időszakok voltak ezek. Mivel elég nagy a család, arra gyúrtam, hogy karácsonykor mindenhol enni fogok, aztán amint lementek a nagy zabálások, beszüntetek mindent édességet, amíg vissza nem fogyok. Ez volt az egyik legrosszabb dolog, amit tehettem magammal, hiszen a megjósolt kilók csakugyan felszaladtak, és hosszú hetekig küzdöttem gyomorfájással is.

Miután beláttam, hogy ez nem működik, jött a másik verzió: nincs koplalás, elengedem magam. Eszem annyit, amennyit jólesik, és „majd lefogyok”. Ebből az lett, hogy az ünnepek alatt végig szenvedtem a gyomorfájástól és minden ruhámban rosszul éreztem magam. A totális testi-lelki diszkomfortérzet miatt kezdtem kísérletezni a harmincas éveim elején a kettő közötti úttal, amely eredményesnek bizonyult. Döntésem helyességében Harsányi Kata tanácsadó szakpszichológus is megerősít. „Megelőzhető az elhízás karácsonykor, ahogy az is megakadályozható, hogy nagyon sok többletkalóriát vigyünk be. Például azzal, ha nem vezetünk be felesleges tiltásokat és korlátozásokat az életünkbe. Sokan úgy futnak neki, hogy szeretnének csinosak lenni, jó megjelenést produkálni a rokonság előtt, és ezért inkább nem esznek, vagy 23 napon keresztül rákészülnek a karácsonyra, azután pedig hirtelen mindent megengednek maguknak. Ez teljesen felesleges, ugyanis amikor megtiltunk magunknak valamit, akkor már csak azért is automatikusan a tiltott dologra gondolunk, és közben tulajdonképpen elpazaroljuk a mentális forrásainkat egy olyan feladatra, amely többet árt, mint használ.”

Gondoljuk újra

Fogadjuk el, hogy az ünnepek a lakomázásokról szólnak. Nem kell meggondolatlanul, mindent magunkba tömni, ami elénk kerül, de kiélvezhetjük nyugodtan a nagymama hókiflijét vagy édesapánk töltött káposztáját. Szerte a nagyvilágban mindenki, aki teheti, ezt teszi. Évről évre jelennek meg a sztáros összeállítások arról, hogyan ünnepeltek a hírességek, mit viseltek vagy éppen mit ettek. Az Instagram-oldaluk is csak ezzel van tele decemberben. Például a főzés iránti szeretetéről ismert Chrissy Teigen is rak fel ilyenkor képet konyhai mesterműveiről – 2018-as Wellington-bélszínje isteninek nézett ki. A Kardashian család is rendre megosztja, mivel készül, az én elmémbe a pekándiós pitéjük égett bele. Jennifer Lopez tavaly egy hatalmas tál gofrit villantott karácsony reggelén, míg Katy Perry 2016-ban így jellemezte a karácsonyát a The Independentnek: „Általában nyaralni megyünk, és időnk nagy részét evéssel és ivással töltjük.” A Delish gasztroportálon olvashatjuk, hogy Sofía Vergara a karácsonyi partiján egy egész asztalt az édességeknek szentel, mert ezt szereti a legjobban az ünnepben.

Fotó: Getty Images

A cikk folytatását elolvashatod a friss Marie Claire-ben!