Így lesz tökéletes a forró csoki!

2022. december 26.
Sok helyen a forró csoki olyan, mint egy egyszerű kakaó, a két műfaj azonban nem ugyanaz. Hogy kell igazán krémes, habos, édes forró csokit csinálni? Mutatjuk a tökéletes hozzávalókat!
  • A forró csokit és a kakaót sokan keverik, pedig a kettő egyáltalán nem ugyanaz.
  • A forró csoki elkészítésénél a titok a zsíros tejben, a jó minőségű csokiban és a fűszerekben rejlik.
  • Felnőtt verzióban jó pár alkoholfajta is kerülhet a kedvenc téli édességünkbe.

A forró csoki nem egy minden nap fogyasztandó műfaj, de télen, egy-egy fáradt nap után igenis belefér némi cukros kényeztetés. Vannak manapság csökkentett cukortartalmú verziók is, de az igazi, hamisítatlan forró csoki kalóriabomba – na de ezért nem kell száműznünk teljesen az életünkből!

A következő öt hozzávaló biztosan garantálni fogja életünk legjobb forrócsoki-élményét! 

A csokoládé maga

Vannak, akik szerint az étcsoki keserű ízétől lesz igazi a forró csoki, de egy harmonikus desszerthez valószínűleg inkább az ét- és tejcsoki elegyét a legjobb használni. A legjobb, ha jó minőségű csokipasztillát választunk az italunkhoz, 4:1 arányban ét- és tejcsokit használva egy kellemes, ízgazdag finomságot kapunk.

A krémes tejszín

Ha kispórolnánk a tejszínt, akkor is el kell felejteni a sovány tejet a forró csoki esetében! A bolti 20%-os főzőtejszín nem lesz jó nekünk, inkább a 30%-is habtejszínt javasoljuk helyette. Biztosan nem bánjuk meg!

Vannak, akik a 100% étcsokoládét preferálják, míg mások az ét- és a tejcsokoládé elegyéből készítik kedvenc italukat.

Vannak, akik a 100% étcsokoládét preferálják, míg mások az ét- és a tejcsokoládé elegyéből készítik kedvenc italukat.

Egy kis mogyorókrémnek is van helye benne

Létezik egy olyan forrócsoki-iskola, ami szerint egyenesen Nutella kell, hogy belekerüljön a forró csokiba csokoládé helyett, de vannak olyanok is, akik a kettő keverésében hisznek. Egy tuti, egy kis Nutella szinte mindenbe illik, nem kivétel a forró csoki sem.

Ne spóroljuk le a fűszerezést!

Ízlés szerint reszelhetünk a folyékony édességünkbe kardamomot, fahéjat, őrölt gyömbért, vaníliát, tonkababot vagy narancshéjat is – azaz szinte bármit, amit sütemények ízesítésére használnánk egyébként. A tej felmelegítésekor már bele kell kerülnie a keverékbe a fahéj- vagy vaníliarúdnak, a többi fűszert elég a végén hozzáadni.

Felnőtt verzió

Igen, simán lehet alkoholt is keverni a forró csokiba: whisky, Cointreau vagy vörösbor lehet hű társunk ehhez. Bor esetében jól működik a cabernet sauvignon, a merlot vagy akár shiraz is. Ha alkoholt teszünk a forró csokinkba, akkor hagyjuk ki a tejszínt és a receptben írt tejszínmennyiséget dupla annyi alkoholra cseréljük!

A gyerek verziót zsíros tejjel és Nutellával, a felnőttet pedig valamilyen alkohollal, tejszín nélkül tehetjük tökéletessé.

A gyerekeknek szánt verziót zsíros tejjel és Nutellával, a felnőttet pedig valamilyen alkohollal, tejszín nélkül tehetjük tökéletessé.

A Futureater szerint a tökéletes forró csoki receptje:

4 dl tej (minimum 2,8%-os)
80 gramm étcsoki (minimum 70%-os)
20 gramm tejcsoki
1 dl tejszín
1 csipet só
bármelyik ízesítő

A tej felét egy kisebb lábasban felmelegítjük, amíg gőzölögni kezd. Hozzáadjuk a feldarabolt csokit, majd addig kevergetjük, amíg elolvad. Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt. Tovább melegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen forrni a keverék. Adjuk hozzá a választott ízesítőt és a csipet sót, majd keverjük át, és töltsük csészékbe. Akkor lesz a legsűrűbb, mégis selymes állaga, ha folyamatosan kevergetjük, amíg tálalásra kerül. Esetleg adhatunk hozzá tejszínhabot, de az már tényleg mindennek a teteje.

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?