Itt a tejcsoki, ami olyan egészséges, mint az étcsoki, ráadásul nem keserű

2020. augusztus 20.
A csokikérdés megosztja az emberiséget, ám valószínűleg azok vannak többen, akik a kérmes, édes tejcsokoládét szeretik jobban. A tudósok viszont nem győzik hangsúlyozni, hogy a keserűsége ellenére mennyivel egészségesebb az étcsoki. Lassan eljön az idő azonban, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk, kifejlesztették ugyanis azt a tejcsokit, ami rendelkezik a sötétebb változat jótékony hatásaival, viszont nem keserű.

A csodás íznek nagy ára van a tejcsokoládé esetében: sok cukor és zsír teszi olyan édessé és krémessé, ugyanakkor sokkal egészségtelenebbé, mint a keserűbb étcsokoládét. A tudomány azonban úgy tűnik, megtalálta a megoldást erre a problémára. Sikerült anélkül javítani a tejcsokoládé tápanyagértékén, hogy feláldozták volna az ízét. Az Amerikai Kémikusok Szövetségének éves kongresszusán számoltak be a tudósok az áttörést jelentő felfedezésükről. 

Egy másik nagy előnye lehet az újfajta, magasabb antioxidáns tartalmú tejcsokoládénak, hogy az élelmiszeripari melléktermékeket is felhasználhatják hozzá, így azok nem kerülnek a szemétbe. Kávéőrleményt, tealeveleket és a mogyoróhéjat is hasznosíthatják a gyártáshoz, hiszen ezek a hulladékok valójában az antioxidánsok aranybányáját jelentik az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói szerint. 

“Az újfajta tejcsokoládé ötlete egy olyan projekt során támadt, amikor különböző típusú élelmiszeripari hulladékok bioaktív hatását vizsgáltuk, különös tekintettel a mogyoróhéjra” – magyarázta Lisa Oehrl Dean élelmiszerkutató, a tanulmány vezetője. 

Nem is gondolnánk, de a mogyoróvaj vagy más mogyoróból készült alapanyagok gyártásakor visszamaradó héj 15 százaléka értékes antioxidáns, és ez a szemétbe kerül. A kutatók ezt megőrölve, por formában adagolták a tejcsokoládéhoz, így jelentősen megnövelték annak tápanyagtartalmát anélkül, hogy a kakaó keserű íze került volna előtérbe. Ez az újfajta tejcsokoládé tehát nemcsak egészségesebb, de sokkal környezetbarátabb is bármely más csokoládénál.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash