Itt a tejcsoki, ami olyan egészséges, mint az étcsoki, ráadásul nem keserű
A csokikérdés megosztja az emberiséget, ám valószínűleg azok vannak többen, akik a kérmes, édes tejcsokoládét szeretik jobban. A tudósok viszont nem győzik hangsúlyozni, hogy a keserűsége ellenére mennyivel egészségesebb az étcsoki. Lassan eljön az idő azonban, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk, kifejlesztették ugyanis azt a tejcsokit, ami rendelkezik a sötétebb változat jótékony hatásaival, viszont nem keserű.
A csodás íznek nagy ára van a tejcsokoládé esetében: sok cukor és zsír teszi olyan édessé és krémessé, ugyanakkor sokkal egészségtelenebbé, mint a keserűbb étcsokoládét. A tudomány azonban úgy tűnik, megtalálta a megoldást erre a problémára. Sikerült anélkül javítani a tejcsokoládé tápanyagértékén, hogy feláldozták volna az ízét. Az Amerikai Kémikusok Szövetségének éves kongresszusán számoltak be a tudósok az áttörést jelentő felfedezésükről.
Egy másik nagy előnye lehet az újfajta, magasabb antioxidáns tartalmú tejcsokoládénak, hogy az élelmiszeripari melléktermékeket is felhasználhatják hozzá, így azok nem kerülnek a szemétbe. Kávéőrleményt, tealeveleket és a mogyoróhéjat is hasznosíthatják a gyártáshoz, hiszen ezek a hulladékok valójában az antioxidánsok aranybányáját jelentik az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói szerint.
“Az újfajta tejcsokoládé ötlete egy olyan projekt során támadt, amikor különböző típusú élelmiszeripari hulladékok bioaktív hatását vizsgáltuk, különös tekintettel a mogyoróhéjra” – magyarázta Lisa Oehrl Dean élelmiszerkutató, a tanulmány vezetője.
Nem is gondolnánk, de a mogyoróvaj vagy más mogyoróból készült alapanyagok gyártásakor visszamaradó héj 15 százaléka értékes antioxidáns, és ez a szemétbe kerül. A kutatók ezt megőrölve, por formában adagolták a tejcsokoládéhoz, így jelentősen megnövelték annak tápanyagtartalmát anélkül, hogy a kakaó keserű íze került volna előtérbe. Ez az újfajta tejcsokoládé tehát nemcsak egészségesebb, de sokkal környezetbarátabb is bármely más csokoládénál.
Olvastad már?
Nem minden csokoládét szeret egyformán az agyunk
Egy friss kutatásból kiderült, nem mindegy, milyen csokoládéval kényeztetjük az agyunkat.
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash