- Az év utolsó és első napján a néphagyomány szerint szerencsét és bőséget hozó ételeket érdemes fogyasztani.
- Kultúránként változó, mely ételre tekintenek szerencsét hozó alapanyagként és miért.
- Cikkünkben öt hiedelem alapján öt isteni receptet ajánlunk szilveszterre.
1. Szerencsét túró malac
A malac a hagyomány szerint igazi szerencsehozó állat. A népi magyarázat mögötte az, hogy a disznó orrával előre (avagy a jövőben) túr, illetve kitúrja a szerencsét a földből. A malac kövérsége a gazdagságot, bőséget szimbolizálja.
Így lesz mennyei az ünnepi malacsült, mézzel és sörben sütve
Ahogy karácsonykor a hal, úgy szilveszterkor és újév napján a malacsült nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az ugyanis a babona szerint egész évre elegendő szerencsét hoz mindenkinek, aki eszik belőle! Hoztunk egy klassz recepted, nehogy ezen múljon a jövő éved sikere!2. Pénzt hozó káposzta
Az amerikai hagyomány szerint a zöld, különösen a sötétzöld a pénzt és a bőséget szimbolizálja, hiszen ugyanolyan a színük, mint az amerikai bankóknak. Európában sem lehet gondunk belőle, ha káposztával indítjuk az évet!
3. Aki lencsét eszik, az nem fog szűkölködni
Az apró, kerekded szemek a pénzérméket szimbolizálják, az anyagi jólétet biztosítja be magának az, aki szilveszterkor lencsét eszik.
4. Pénzpogácsa
A magyar hagyomány szerint szilveszterkor pogácsát is kell sütni, sőt, régen egy pénzérmét is belesütöttek egy pogácsába: aki a társaságból a pénzérmés darabot kapta, annak különösen nagy pénz üthette a markát következő évben.
5. Minél hosszabb a tészta, annál hosszabb lesz az élet
Az ázsiai hiedelmek szerint újévkor tésztát kell fogyasztani – de nem mindegy, milyet! A néphit szerint minél hosszabb tésztát eszünk, annál hosszabb lesz az életünk.
Fotó: Getty Images