- Matt Orlando koppenhágai séf, az endless food co alapítója találta ki a meglepő, de csodálatos ízpárosítást.
- A szakács fetakrémmel vagy burratával, valamint balzsamecettel ajánlja a kávézaccban marinált céklát.
- A koffeintartalom miatt inkább ebédre, mint vacsorára javasolt enni.
„Egyik nap kinyitottam az edény tetejét, amiben a kávézaccot tartjuk az étteremben, és fantasztikus illata volt – mondta Matt Orlando séf, a koppenhágai endless food co alapítója. – Eszembe jutott, hogy ha ilyen illata van, akkor íze is. Így kezdődött a kalandom a kávézaccal.”
A séf nagyon sokféle dologhoz felhasználja a kávézaccot a konyhában. Ízesített ecetet, olajat és kombuchát is készít, a marinádokról nem is beszélve.
A kávézacc és cékla házassága csodás összhatást eredményez. A pácolás után savanyíthatjuk, párolhatjuk a céklát, de ha azt akarjuk, hogy az ízhatás bombasztikus legyen, szeleteljük fel és együk fetakrémmel vagy burratával, és egy kis balzsamecettel.
Kávézacc teszi még jobbá a céklát
A céklának a kávézaccban pácolódástól nagyon izgalmas, édeskés íze lesz. Ha szeretnénk a lehető legkevesebb energiát használni a cékla megsütéséhez, még a hideg sütőbe tegyük be a zöldséget, és hagyjuk így bemelegedni a sütőt.
Így készül a kávézaccban pácolt cékla
Hozzávalók:
- 1 kg cékla
- 500 gramm kávézacc
Elkészítése:
- Mossuk meg a céklát, távolítsuk el a kiálló részeket és levelet.
- Egy közepes méretű sütőedény aljára tegyünk kávézaccot. A legjobb, ha kenyérformát használunk.
- Tegyük rá a több kisebb vagy egy nagy, de feldarabolt céklát, majd takarjuk be a maradék kávézaccal.
- Tegyük 200 fokos sütőben süssük 90 percet. Ha a cékladarabok nagyon nagyok, lehet, hogy még 30 percre szükség lesz.
- Ha lezártuk a sütőt, még hagyjuk bent egy órát kihűlni a kávézaccban pácolt céklát.
- Miután kivettük, pucoljuk le a cékla külsejét, majd azonnal tálalhatjuk, de hűtőben akár 5 napig eláll.
Mivel koffeint tartalmazhat, érdemes a kávézaccban pácolt céklát ebédre fogyasztani. Vacsorára inkább koffeinmentes kávé őrleményével marináljuk.
Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash