Kávézaccból készíthetjük a legfinomabb pácot a céklához

2023. szeptember 23.
Egészen kirobbanó, meglepő és édes finomsággá változtatja a kávézacc a céklát, ami tökéletes kísérője lehet a krémsajtnak. Érdemes kipróbálni!
Kávézaccal pácolt cékla
  • Matt Orlando koppenhágai séf, az endless food co alapítója találta ki a meglepő, de csodálatos ízpárosítást.
  • A szakács fetakrémmel vagy burratával, valamint balzsamecettel ajánlja a kávézaccban marinált céklát.
  • A koffeintartalom miatt inkább ebédre, mint vacsorára javasolt enni.

„Egyik nap kinyitottam az edény tetejét, amiben a kávézaccot tartjuk az étteremben, és fantasztikus illata volt – mondta Matt Orlando séf, a koppenhágai endless food co alapítója. – Eszembe jutott, hogy ha ilyen illata van, akkor íze is. Így kezdődött a kalandom a kávézaccal.”

A séf nagyon sokféle dologhoz felhasználja a kávézaccot a konyhában. Ízesített ecetet, olajat és kombuchát is készít, a marinádokról nem is beszélve.

A kávézacc és cékla házassága csodás összhatást eredményez. A pácolás után savanyíthatjuk, párolhatjuk a céklát, de ha azt akarjuk, hogy az ízhatás bombasztikus legyen, szeleteljük fel és együk fetakrémmel vagy burratával, és egy kis balzsamecettel.

Kávézacc teszi még jobbá a céklát

A céklának a kávézaccban pácolódástól nagyon izgalmas, édeskés íze lesz. Ha szeretnénk a lehető legkevesebb energiát használni a cékla megsütéséhez, még a hideg sütőbe tegyük be a zöldséget, és hagyjuk így bemelegedni a sütőt. 

Így készül a kávézaccban pácolt cékla

Ha egy nagy fej céklánk van, aprítsuk fel és így pácoljuk be a kávézaccba

Ha egy nagy fej céklánk van, aprítsuk fel és így pácoljuk be a kávézaccba

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 500 gramm kávézacc

Elkészítése:

  1. Mossuk meg a céklát, távolítsuk el a kiálló részeket és levelet.
  2. Egy közepes méretű sütőedény aljára tegyünk kávézaccot. A legjobb, ha kenyérformát használunk.
  3. Tegyük rá a több kisebb vagy egy nagy, de feldarabolt céklát, majd takarjuk be a maradék kávézaccal.
  4. Tegyük 200 fokos sütőben süssük 90 percet. Ha a cékladarabok nagyon nagyok, lehet, hogy még 30 percre szükség lesz. 
  5. Ha lezártuk a sütőt, még hagyjuk bent egy órát kihűlni a kávézaccban pácolt céklát.
  6. Miután kivettük, pucoljuk le a cékla külsejét, majd azonnal tálalhatjuk, de hűtőben akár 5 napig eláll.

Mivel koffeint tartalmazhat, érdemes a kávézaccban pácolt céklát ebédre fogyasztani. Vacsorára inkább koffeinmentes kávé őrleményével marináljuk.

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash