- Ki mondta, hogy egy desszert nem lehet egészséges is?!
- A dietetikus által ajánlott édességek és sütemények csökkentik a szervezetben kialakult krónikus gyulladásokat.
- A desszertekben található fűszerek nagyban hozzájárulnak a gyulladáscsökkentő hatáshoz.
Ahogy egyre ősziesebbre fordul az idő, annál inkább kívánjuk a kényeztető finomságokat. Ugyanakkor ezek közül a zsírosabb, cukrosabb ételek közül sok kifejezetten gyulladáskeltő hatású lehet.
A krónikus gyulladások a szervezetünkben számos tünetet okozhatnak. Ízületi fájdalom, izomfájdalom és koncentrációs zavarok léphetnek fel, de számos betegség kockázatát is növelik.
Nem kell azonban lemondanunk a finomságokról ahhoz, hogy megelőzzük vagy csökkentsük a krónikus gyulladásokat szervezetünkben. A dietetikus olyan desszerteket javasolt, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak a bennük található hozzávalóknak köszönhetően.
1. Gyulladáscsökkentő almás finomságok
Az almában található pektin rengeteg jótékony hatással bír, különösen a bélrendszeri gyulladások csökkentésében. A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy az almában található természetes antioxidánsok nem csak a gyulladás ellen harcolnak, de a máj egészségét is serkentik.
Egyik gyermekkori kedvenc süteményünket, az almás kevertet ferturbózhatjuk dióval és áfonyával, így ezek gyulladáscsökkentő hatása is hozzáadódik az almához. Érdemes fahéjjal, gyömbérrel fűszereznünk, mivel ezekről is számos tanulmány bebizonyította, hogy jó hatással vannak az egészségünkre.
2. Körtével az egészségünkért
Bármit is sütünk belőle, a lényeg, hogy ne hámozzuk meg a körtét. Ugyanis a gyümölcs héjában találhatók azok az értékes növényi hatóanyagok (flavonoidok), melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Nagy mennyiségben tartalmaz a körte fahéjsavat, ami rákmegelőző hatású. Emellett más gyulladáscsökkentő hatóanyagok, például béta-karotin, lutein és zeaxatin is található a körtében, amihez szintén remekül illik a gyömbér és a fahéj. Ide kattintva megtalálhatjuk a világ legegyszerűbb, gyulladáscsökkentő hatású körtés sütijének receptjét!
3. Használjuk ki a sütőtökszezont!
Magas A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően az egyik legjobb őszi termés az immunrendszer erősítésére a sütőtök. Azért is érdemes minél többet fogyasztani belőle, mert gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban. Mutatjuk a kedvenc sütőtökös álomdesszertünket, a sütőtökös tiramisut!
4. Édesburgonya a gyulladások ellen
A Journal of Medicinal Food című szaklapban publikált tanulmányból kiderült, hogy az édesburgonya, különösen a lila változat erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és a szabad gyököket is semlegesíti a szervezetünkben. A mennyei édesburgonyás muffin elkészítése is nagyon egyszerű, ráadásul a benne található fűszerek tovább fokozzák a gyulladáscsökkentő hatást.
Fotó: Unsplash