5 étel a szezonális depresszió ellen

2023. február 18.
Télen sokunknál beköszönt a szezonális depresszió, azonban szakértők szerint javíthatunk rajta étkezési döntésekkel, hiszen egyes ételek segítenek a hangulatok szabályozásában.

Az évszakok váltakozása és az időjárás óriási hatással van a testünkre és mentális egészségünkre is – a csökkentett természetes napfény például felboríthatja a biológiai óránkat, ezáltal az érzelem szabályozásunkat is befolyásolja. Így alakul ki sokunknál szezonális depresszió: úrrá lesz rajtunk a reményvesztettség, a tartós levertség és az aluszékonyság. Natalie Olsen, táplálkozási szakértő szerint azonban vannak egyes ételek, amik segíthetnek az állapotunkon.

Omega-3 zsírsav

 A stressz és a negatív érzések gyulladást okozhatnak a szervezetben, így a gyulladáscsökkentő hatású ételek kulcsfontosságúak ilyen szempontból. Olsen mindenekfelett az omega-3 zsírokban gazdag tápanyagokat ajánlja – ilyenek a zsíros halak, például a lazac, a makréla vagy a hering. A vegetáriánusoknak pedig ott vannak az étrend-kiegészítő haloloaj kapszulák.

Olajos magvak

Az omega-3 után a magvak és diófélék állnak Olsen szerint. A dió, a lenmag, a chia mag és a kendermag mind nagyszerű omega-3 források, amelyek szintén segítenek csökkenteni a gyulladást.

Magas rosttartalmú ételek

A magas rosttartalmú élelmiszerek, mint például a bab és a zab, szintén nagyszerű gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenfelül a rostok a bélrendszerünkben lévő baktériumokat is táplálják, aminek köszönhetően egészséges mikrobioma jön létre. Ez pedig elősegíti, hogy a szerveztünk „boldogsághormonokat” (szerotonint és dopamint) termeljen, amik elengedhetetlenek a hangulatunk szabályozásában.

Hozzáadott cukrok helyett gyümölcs

Olsen azt tanácsolja, hogy a szezonális depresszió időszakában kiemelten figyeljünk a hozzáadott cukrokra, hiszen ezek a vércukorszint hirtelen megugrásához majd csökkenéséhez vezetnek, illetve gyulladást is okoznak a testben. Ha valami édesre vágyunk, inkább együnk gyümölcsöket, hiszen a cukor mellett azokban vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot is találunk, amelyek sokkal jobbak a kiegyensúlyozott egészségünknek, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek.

Organikus, sovány húsok

Azok az emberek, akik napi szinten esznek húst, elegendő proteint juttatnak a szervezetükbe, azonban nem mindegy, milyen húst választunk. A feldolgozott, zsíros húsok olyan telített zsírokat, hormonokat és antibiotikumokat tartalmazhatnak, amik gyulladást okozhatnak a szervezetben, ezáltal befolyásolva a hangulatunkat is. Az organikus sovány húsok, mint például a csirke, a pulyka vagy a nyúl is elegendő fehérjét biztosítanak, cserébe pedig kevesebb hangulatot befolyásoló vegyi anyagot tartalmaznak.

Olsen szerint a mértékletesség a kulcs – nem fog ártani, ha néha-néha hamburgezünk egyet a barátainkkal, amíg ezt nem napi szinten csináljuk.

Fotó: Getty Images, Forrás: Insider

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés