Felejtsd el a hagymakarikát – itt a rántott tökkarika!

2023. szeptember 28.
Egy izgalmas, mégis ismerős íz, ráadásul már az őszre hangolva: készíts ropogós tökkarikát isteni citromos-fokhagymás mártogatóssal!

A hagymakarika nem véletlenül az egyik legnépszerűbb partifalat: ropogós külső, belül puha zöldség, amihez általában valami jó kis mártogatós is jár. Ha szeretnénk kicsit izgalmasabbá – és vitamindúsabbá – tenni ezt a vendégvárót, készítsük el tökből! Az amerikaiak leginkább a speciálisan termesztett delicata tököt használják erre, aminél a héja sokkal vékonyabb és puhább, húsa pedig édesebb, illetve maga a tök is kisebb. Hámozás után azonban sütőtökkel is megvalósítható a recept – persze mindenképpen ügyeljünk rá, hogy kisebb, édes változatot vegyünk, a kanadai sütőtök például jó választás lehet.

A kényelmesen megfogható karikaforma talán a gyerekeknek is vonzóbbá teszi ezt az őszi kedvencet, hiszen jól tudjuk, hogy rántva minden finomabb. Ha már a cukkinit, a padlizsánt és a hagymát is szeretjük kirántani, miért éppen a sütőtök maradna ki a sorból?

Hozzávalók:

  • 1 és fél csésze panko morzsa
  • só és frissen őrölt bors
  • 1/4 csésze finomliszt
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 2 nagyobb tojás enyhén felverve
  • 1 kg kisebb, édesebb tök (kanadai sütőtök vagy delicata tök)
  • finomra vágott petrezselyem a tálaláshoz

A mártogatóshoz:

  • 1/2 csésze majonéz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma átnyomva vagy nagyon apróra vágva
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A panírozáshoz először keverjük el a finomlisztet a füstölt paprikával és a cayenne borssal, adjunk hozzá egy kevés sót és frissen őrölt borsot is! Egy másik tálban verjük fel enyhén a tojásokat, egy harmadikba pedig tegyük bele a panko morzsát!
2. A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk el keresztbe, magozzuk ki és vágjunk belőle karikákat! A kész karikákat ízesítsük sóval és borssal!
3. Panírozzuk a tököt a megszokott módon: liszt, tojás és panko morzsa. 18-20 perc alatt süssük aranybarnára a sütőben vagy rövidebb idő alatt forró olajban!
4. Készítsük el a mártogatóst: keverjük össze a majonézt, a citromlevet és a fokhagymát, ízesítsük sóval és borssal!
5. A sült tököt tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva, kínáljunk hozzá mártogatóst!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images