A hagymakarika nem véletlenül az egyik legnépszerűbb partifalat: ropogós külső, belül puha zöldség, amihez általában valami jó kis mártogatós is jár. Ha szeretnénk kicsit izgalmasabbá – és vitamindúsabbá – tenni ezt a vendégvárót, készítsük el tökből! Az amerikaiak leginkább a speciálisan termesztett delicata tököt használják erre, aminél a héja sokkal vékonyabb és puhább, húsa pedig édesebb, illetve maga a tök is kisebb. Hámozás után azonban sütőtökkel is megvalósítható a recept – persze mindenképpen ügyeljünk rá, hogy kisebb, édes változatot vegyünk, a kanadai sütőtök például jó választás lehet.
A kényelmesen megfogható karikaforma talán a gyerekeknek is vonzóbbá teszi ezt az őszi kedvencet, hiszen jól tudjuk, hogy rántva minden finomabb. Ha már a cukkinit, a padlizsánt és a hagymát is szeretjük kirántani, miért éppen a sütőtök maradna ki a sorból?
Hozzávalók:
- 1 és fél csésze panko morzsa
- só és frissen őrölt bors
- 1/4 csésze finomliszt
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 2 nagyobb tojás enyhén felverve
- 1 kg kisebb, édesebb tök (kanadai sütőtök vagy delicata tök)
- finomra vágott petrezselyem a tálaláshoz
A mártogatóshoz:
- 1/2 csésze majonéz
- 2 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma átnyomva vagy nagyon apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images