A diétás étkezés egészen addig könnyen tartható, amíg meg nem látunk egy guszta süteményt – ami általában tele van cukorral. Ha a gyümölcs és joghurt kombó már nem elégít ki, arra is van megoldás: szerencsére millió egészséges süteményreceptet lehet találni a neten, amit bűntudat nélkül majszolhatunk. Megmutatjuk az 5 kedvencünket!
Sütés nélküli, gluténmentes reggeli keksz
- 125 gramm zabpehely
- 2 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. mandulaliszt
- 1 ek. holland kakaópor
- 3 ek. mandulavaj
- 2 ek. mandulatej
- 1 ek. agavészirup
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 marék csokichips
- Válogatott magvak
- 1 csipet fahéj
- Só
Keverjük össze a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a mandulalisztet, a kakaóport és a fahéjat. Adjuk hozzá a mandulavajat, az agávét, a mandulatejet, a vaníliaaromát és keverjük addig, míg összeáll. Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kis mandulatejet. A tésztából formázzunk kisebb gombócokat és egy sütőpapíros tepsire nyomkodjuk le, hogy keksz formát kapjunk. Ha ez megvan, mehet rá a csokichips és a magvak, amit szintén nyomkodjunk bele. Tegyük fél órára hűtőbe és már ehetjük is.
Sütés nélküli narancsos-vörös áfonyás keksz
- 250 gramm magozott datolya
- 62,5 gramm + 2 ek. mandulavaj
- 2 ek. juharszirup
- 2 ek. kókuszolaj
- 187,5 gramm zabliszt
- 125 gramm zabpehely
- 125 gramm fehérjepor (kollagénport is lehet használni)
- 1 narancs héja
- 62,5 gramm sótlan mandula
- 62,5 gramm vörös áfonya
- 62,5 gramm olvasztott fehér csokoládé
Tegyük aprítóba a datolyát, majd adjuk hozzá a mandulavajat, a juharszirupot és a kókuszolajat. Ha ez megvan, tegyük át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a zablisztet, a zabpelyhet, a proteinport, a narancshéjat és egy kis vizet. Ezután szórjuk hozzá a mandulát és a vörös áfonyát. Formázzunk belőle gömböket, majd tegyük be két sütőpapír közé, így könnyebben össze tudjuk nyomni őket. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, tálalásnál pedig csepegtessünk rá fehér csokit.
Vegán csokis-mentás keksz
- 1 ek. chiamag
- 3 ek. víz
- 187,5 gramm mandulavaj
- 187,5 gramm kókuszcukor
- 62,5 gramm holland kakaópor
- 0,5 tk. só
- 0,5 ek. szódabikarbóna
- 0,5 ek. mentakivonat
- 1 ek. almaecet
- 125 gramm étcsokichips (opcionális)
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra! Egy nagy keverőtálba öntsük össze a vizet és a chia magot (ez lesz a tojás helyettesítője a vegán süteményben). Ha kellően megszívta magát a mag, adjuk hozzá a mandulavajat, a kókuszcukrot, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, a mentakivonatot és az almaecetet.
Ha jól összekevertük, mehet hozzá a csokichips és helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire kisebb gömbök formájában. 9-12 percig süssük a kekszeket, majd a sütőből kivéve 20 percig pihentessük a tepsin. Ez egy fontos lépés, mert eleinte túl puhának tűnhet, de 20 perc alatt megkeményedik annyira, amennyire kell. Hagyjuk kihűlni, utána fogyasszuk! Szobahőmérsékleten akár 3 napig is elállnak, de a legjobb, ha a hűtőben tároljuk.
5 hozzávalós vegán, gluténmentes süti
- 250 gramm magozott datolya (felhasználás előtt áztassuk meleg vízben 10 percig)
- 1 közepesen érett banán
- 2 ek. mandula vagy mogyoróvaj
- 187,5 gramm darált mandula
- 187,5 gramm gluténmentes zabpehely
- Opcionális: szárított gyümölcsök, tejmentes csokoládé, magvak
Egy aprító segítségével daráljuk krémesre a datolyát (kisebb darabok maradhatnak benne). Adjuk hozzá a banánt és a mandulavajat, keverjük át így is. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a száraz hozzávalókat: a darált mandulát és a zabpelyhet. Addig keverjük az aprítógépben, amíg összeáll.
Egy kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk. Vizes kézzel formázzunk belőle golyókat, és ha szeretnénk, itt adjuk hozzá a gyümölcsöt, csokit, magvakat. Tegyük be az előmelegített sütőbe 175 fokra és süssük 15-18 percig, amíg egy kicsit megbarnul a teteje. Az sem baj, ha nem sül meg annyira, hiszen csak vegán hozzávalókat tartalmaz. Amint kihűlt, tálalhatjuk is.
Snickerdoodle falatok
- 250 gramm kesudió
- 125 gramm mandula
- 2 ek. fahéj
- 0,5 tk. só
- 315 gramm magozott datolya
- 1 tk. vaníliaaroma
A Snickerdoodle az amerikaiak híres fahéjas süteménye, amit magyarul csak cukros sütiként emlegetünk – természetesen egészséges formában is el lehet készíteni. Egy nagyobb aprítóba tegyük a kesudiót, a mandulát, a fahéjat és a sót, krémes állagot kell kapnunk. Ha ez megvan, mehet hozzá a datolya és a vaníliaaroma – ragacsos tésztát kapunk. Formázzunk belőle golyókat és tegyük egy órára a hűtőbe. Tehetünk rá olvasztott csokoládét, de akár sütinyalókát is csinálhatunk belőle.
Fotó: Getty Images