Krumpli galette füstölt lazaccal, a brunch királya

2024. június 23.
A krumpli galette a világ kedvenc zöldségének legjobb arcát mutatja meg: ropogós szélek és puha, krémes belső, mindez egy látványos „torta” formájában. Mutatjuk a legelegánsabb brunchfogást, amit ezúttal füstölt lazac tesz még pazarabbá.

A franciás „krumplitorta”, vagyis galette egyáltalán nem olyan pepecselős, mint amilyennek elsőre tűnik, ellenben hihetetlenül látványos és nagyon finom fogás készülhet belőle. Ez a galette a krumpli legjobb arcát mutatja meg, hiszen az együtt sülő vékony krumplikarikák széle ropogósra sül, míg közepük szinte krémesre puhul, ráadásul az egészet aromás vaj és jó adag reszelt parmezán teszi még ízesebbé és szaftosabbá. Tény, hogy nem villámrecept, de ha megvan a galette-ünk, rengetegféle módon variálhatjuk a fogást – az alábbi receptben például igazi klasszikus feltét, creme fraiche és füstölt lazac kerül a krumplira, rengeteg friss fűszernövény kíséretében. Ne aggódjunk, ha nem tudunk creme fraiche-t szerezni, a jó minőségű tejföl is tökéletesen megteszi, de ha még autentikusabb textúrára vágyunk, a zsíros tejfölhöz adhatunk egy kevés tejszínt is.

Ez a krumplis recept tökéletes lehet egy baráti brunchra, ahol az asztal garantáltan királyi lesz majd, de akár uzsonnára vagy egy könnyű nyári vacsorára is szuper ötlet.

Krumpli galette füstölt lazaccal

Hozzávalók:

A galette-hez:

  • 140 gramm krumpli (nagyjából 7-8 közepes krumpli) vékony karikákra vágva
  • 100 gramm sózatlan vaj
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 1 tk. só 
  • 3/4 tk. frissen őrölt bors
  • 50 gramm frissen reszelt parmezán

Az összeállításhoz:

  • 65 gramm creme fraiche (használhatunk zsíros tejfölt vagy tejszín és tejföl keverékét)
  • 220 gramm füstölt lazac
  • 300 gramm apróra vágott lila hagyma
  • 2 ek. friss snidling durvára vágva
  • 2 ek. friss kapor durvára vágva
  • kapribogyó ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra és készítsünk elő egy sütőbe tehető kerek, magas falú serpenyőt vagy edényt.
  2. Először a tűzhelyen olvasszuk fel a vajat a kiválasztott serpenyőben, majd dobjuk rá a meghámozott fokhagymagerezdeket, és várjuk meg, míg illatozni kezdenek – de ügyeljünk rá, hogy ne barnuljanak meg. 
  3. A krumpliszeleteket tegyük egy nagy tálba, majd vegyük ki a fokhagymákat a vajból, és az olvadt, aromás vajat öntsük rá a krumplira, óvatosan forgassuk össze! Ízesítsük sóval és borssal!
  4. A serpenyőnk közepéről indulva kezdjük el spirál alakzatban elhelyezni a krumplikarikákat. Amikor teljesen kitöltöttük a rendelkezésre álló területet, szórjuk meg a krumplis réteg tetejét egy jó adag reszelt parmezánnal, majd jöhet a következő réteg vajas krumpli és sajt, és így tovább. A kész galette tetejét megszórhatjuk még egy kis extra parmezánnal is.
  5. Helyezzük a serpenyőt az előmelegített sütőbe, és süssük a galette-et aranybarnára nagyjából 50-55 perc alatt.
  6. Ha elkészült, hagyjuk 5-10 percig hűlni, majd egy kés vagy spatula segítségével válasszuk el a galette-et a serpenyő falától és fordítsuk rá egy tányérra fejjel lefelé, úgy, hogy az alsó réteg legyen a teteje.
  7. Hagyjuk még így is hűlni néhány percig, majd egyenletesen oszlassuk el a tetején a creme fraiche-t, helyezzünk rá füstöltlazac-darabkákat, szórjuk rá az apró kockákra vágott lila hagymát és a friss fűszernövényeket, igény szerint dobjunk rá néhány szem kapribogyót. Tálaláskor tortaszeletek formájában kínáljuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images