Ismered az okos alufóliás trükköt? Életed legfinomabb sült krumpliját készítheted el így!

2024. október 19.
Tényleg klasszisokkal jobb lesz ezzel az alufóliás módszerrel a sült krumpli, mint amit valaha kóstoltunk. Soha többé nem akarjuk máshogy készíteni a krumplit!
Legjobb sült krumpli recept
  • Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el az alufóliás sült krumplit.
  • De mitől lesz annyira jó ezzel a konyhai trükkel a sült krumpli?
  • Soha többé nem akarjuk máshogy sütni a krumplit!

Az biztos, hogy a világbajnok sült krumplihoz nem kell semmilyen csilli-villi konyhai eszköz, speciális kés vagy kütyü. Egyetlen dolog számít: hogyan sütjük azt a krumplit! 

Mutatjuk, az alufóliás módszerrel hogyan készíthetjük el életünk legfinomabb sült krumpliját. Biztos, hogy nem akarjuk többé máshogy sütni, ha egyszer kipróbáljuk ezt a trükköt. 

Mitől lesz olyan ízes és finom a sült krumpli?

Nagyon sok apróságon múlhat a sült krumpli. Ezekre nem is gondolnánk, hiszen alapvetően a világ legegyszerűbb ételéről van szó. De ez a sok kicsi dolog meghatározó lehet a végeredményt illetően.

  1. Kezdjük előmelegített tepsin sütni a krumplit, ne hidegen. Már akkor tegyük be a sütőlapot a sütőbe, amikor elkezdjük előmelegíteni. Ez nagyjából 10 perccel lerövidíti a sütési időt.
  2. Ha héjában sült krumplit készítünk, akkor is meg kell tisztítanunk alaposan a burgonya külsejét. 
  3. Teljesen szárítsuk le a krumplit, mielőtt a sütőbe tesszük. Az extra nedvesség miatt megpuhul a külseje, így nem lesz kívül ropogós, belül omlós a sült krumplink.
  4. Kanál helyett a kezünkkel forgassuk meg az olívaolajban és a fűszerekben a krumplit. Így von csak be minden egyes burgonyaszemet a teljes felületén az olaj.

Ha ezek a lépések megvoltak, következik a sütőlap leterítése sütőpapírral. Ám ehelyett használjunk alufóliát, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen a sült krumpli. Erre tegyük a krumplit, friss kakukkfüvet és rozmaringot ízlés szerint. Borítsuk be felülről is az alufóliával a sült krumplit, hogy tökéletesen átjárják az ízek és aromák. 

Érdemes 30 perc után eltávolítanunk a tetejéről a fóliát és még 10 percet sütnünk, hogy színt is kapjon a sült krumplink. Ha készen van, törhetünk rá fokhagymát, és megforgathatjuk benne.

A tökéletes sült krumpli receptje

A tökéletes sült krumplihoz alufóliát terítsünk alá a tepsibe, ne sütőpapírt

A tökéletes sült krumplihoz alufóliát terítsünk alá a tepsibe, ne sütőpapírt

Hozzávalók az alufóliában sült krumplihoz:

  • 500 gramm apró szemű krumpli
  • Kakukkfűág, rozmaring ízlés szerint
  • Olívaolaj a beleforgatáshoz

A sült krumpli elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt a tepsivel együtt 200 fokra. A tepsit a sütő közepén helyezzük el.
  2. Tisztítsuk meg a krumplit, mossuk meg és szárítsuk meg tökéletesen. Vágjuk négybe a krumplikat.
  3. Forgassuk bele sós-fűszeres olívaolajba egy nagy tálban.
  4. Helyezzük el a tepsin a krumplit egész fej fokhagymával és zöldfűszerekkel. Fedjük le a tetejét is alufóliával. Süssük 30 percig.
  5. Szedjük le a tetejéről az alufóliát és süssük még 10 percig, míg aranybarna színt kap.
  6. Keverjük át a burgonyát az olajos zöldfűszerekkel és fokhagymával.

Forrás: The Kitchn, Fotó: Getty Images, Unsplash