- Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el az alufóliás sült krumplit.
- De mitől lesz annyira jó ezzel a konyhai trükkel a sült krumpli?
- Soha többé nem akarjuk máshogy sütni a krumplit!
Az biztos, hogy a világbajnok sült krumplihoz nem kell semmilyen csilli-villi konyhai eszköz, speciális kés vagy kütyü. Egyetlen dolog számít: hogyan sütjük azt a krumplit!
Mutatjuk, az alufóliás módszerrel hogyan készíthetjük el életünk legfinomabb sült krumpliját. Biztos, hogy nem akarjuk többé máshogy sütni, ha egyszer kipróbáljuk ezt a trükköt.
Mitől lesz olyan ízes és finom a sült krumpli?
Nagyon sok apróságon múlhat a sült krumpli. Ezekre nem is gondolnánk, hiszen alapvetően a világ legegyszerűbb ételéről van szó. De ez a sok kicsi dolog meghatározó lehet a végeredményt illetően.
- Kezdjük előmelegített tepsin sütni a krumplit, ne hidegen. Már akkor tegyük be a sütőlapot a sütőbe, amikor elkezdjük előmelegíteni. Ez nagyjából 10 perccel lerövidíti a sütési időt.
- Ha héjában sült krumplit készítünk, akkor is meg kell tisztítanunk alaposan a burgonya külsejét.
- Teljesen szárítsuk le a krumplit, mielőtt a sütőbe tesszük. Az extra nedvesség miatt megpuhul a külseje, így nem lesz kívül ropogós, belül omlós a sült krumplink.
- Kanál helyett a kezünkkel forgassuk meg az olívaolajban és a fűszerekben a krumplit. Így von csak be minden egyes burgonyaszemet a teljes felületén az olaj.
Ha ezek a lépések megvoltak, következik a sütőlap leterítése sütőpapírral. Ám ehelyett használjunk alufóliát, ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen a sült krumpli. Erre tegyük a krumplit, friss kakukkfüvet és rozmaringot ízlés szerint. Borítsuk be felülről is az alufóliával a sült krumplit, hogy tökéletesen átjárják az ízek és aromák.
Érdemes 30 perc után eltávolítanunk a tetejéről a fóliát és még 10 percet sütnünk, hogy színt is kapjon a sült krumplink. Ha készen van, törhetünk rá fokhagymát, és megforgathatjuk benne.
A tökéletes sült krumpli receptje
Hozzávalók az alufóliában sült krumplihoz:
- 500 gramm apró szemű krumpli
- Kakukkfűág, rozmaring ízlés szerint
- Olívaolaj a beleforgatáshoz
A sült krumpli elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt a tepsivel együtt 200 fokra. A tepsit a sütő közepén helyezzük el.
- Tisztítsuk meg a krumplit, mossuk meg és szárítsuk meg tökéletesen. Vágjuk négybe a krumplikat.
- Forgassuk bele sós-fűszeres olívaolajba egy nagy tálban.
- Helyezzük el a tepsin a krumplit egész fej fokhagymával és zöldfűszerekkel. Fedjük le a tetejét is alufóliával. Süssük 30 percig.
- Szedjük le a tetejéről az alufóliát és süssük még 10 percig, míg aranybarna színt kap.
- Keverjük át a burgonyát az olajos zöldfűszerekkel és fokhagymával.
Forrás: The Kitchn, Fotó: Getty Images, Unsplash