Nem csak az ünnepi menü összeállítása okozhat fejtörést, hiszen azt sok helyen megkönnyíti a hagyományos karácsonyi menü, mely szent és sérthetetlen. A tradicionális és kevésbé tradicionális karácsonyi sütemények tárháza viszont végtelen. Ha nem szeretnénk elkészíteni húszféle süteményt, kérjünk tanácsot a csillagjegyünktől. Segíthetnek a csillagok eldönteni, mi az, ami valóban a fogunkra való.
Kos (március 21. – április 19.): csokoládétorta
Amikor a csillagjegy szülötteitől megkérdezték gyermekkorukban, mik lesznek, ha nagyok lesznek, egyszerűen annyit feleltek, a legjobbak. Pont ilyen egy csokoládétorta. Lehet krémes, lisztmentes mandulás, vagy éppen céklás, az biztos, hogy ha egy Kos készíti el, az ünnep fénypontja lesz.
Bika (április 20. – május 20.): flódni
A Bikák kifinomult ízlésének és a desszertek iránti szenvedélyének pont egy olyan összetett édesség való, mint a flódni. A vékony tésztalapok között húzódó négyféle töltelék az édes és savas tökéletes harmóniáját adja. Pont, amire a csillagjegy szülöttei vágynak.
Ikrek (május 21. – június 20.): gyors pisztáciás keksz
A csillagjegy szülöttei nehezen tudnak egy helyben maradni, folyton van valami megbeszélnivalójuk valakivel, különösen az ünnepek forgatagában. Így ők olyan süteményt süssenek, amely gyorsan elkészül, és remekül lehet csipegetni és ropogtatni a baráti és családi összejövetelek alatt. Amilyen például egy gyors pisztáciás keksz.
Rák (június 21. – július 22.): mézeskalács
A Rákok igazán elemükben érzik magukat karácsonykor. A családi ünnepek az év kedvenc időszakát jelentik számukra, így ha összegyűlik a család apra-nagyja, biztosan közösen sütik és díszítik a szebbnél-szebb mézeskalácsokat.
Oroszlán (július 23. – augusztus 22.): panna cotta
Nincs még egy olyan csillagjegy, melynek annyira fontos lenne a látvány, mint az Oroszlánnak. Ezért a csillagjegy szülöttei olyan desszertet készítsenek, amely nem csak isteni, de a tálalása is elegáns. A panna cotta tökéletesen megfelel ezeknek a kritériumoknak. A lágy, krémes finomság díszítésének és kiegészítésének magokkal, gyümölcsökkel és különböző karamelles-csokoládés öntetekkel, csak a képzelet szab határt.
Szűz (augusztus 23. – szeptember 22.): bejgli
A perfekcionista, mindig tökéletességre törekvő Szűzeknek muszáj megmutatniuk a családnak és vendégeiknek, hogy ők bizony a bejglikészítésben sem tudnak hibázni. Még akkor sem, ha az egészséget szem előtt tartva cukormentes vagy gluténmentes változatot kell készíteniük belőle.
Mérleg (szeptember 23. – október 21.): omlós linzer
Kicsit édes, kicsit savanyú, de tökéletesen kiegyensúlyozott. Ez a linzer, ami a legjobb választás a Mérlegek számára karácsonykor. Ráadásul remekül lehet majszolni egy bögre kávé vagy tea mellé, miközben kedvenc elfoglaltságuknak, a beszélgetésnek hódolnak a karácsonyfa mellett üldögélve.
Skorpió (október 22. – november 21.): lávasütemény
A Skorpiók semmit sem szeretnek jobban a csokoládénál. Titokzatos, rejtélyes személyiségükhöz mi sem illik jobban, mint a lávasütemény, amely kívülről egyszerű tortácskának tűnhet, ám a villánkat belebökve kifolyik belőle a forró, lágy és selymes csokoládé.
Nyilas (november 22. – december 21.): zserbó
A csillagjegy szülöttei igazi nyughatatlan kalandorok, ám vannak dolgok, amikben ragaszkodnak a hagyományokhoz. Ilyen például az, hogy karácsonykor számukra a zserbó a tökéletes sütemény. Bár mindig ugyanúgy készül, ám a végeredmény valahogy sosem lesz kétszer ugyanolyan. Talán ezért van az, hogy még a Nyilasok sem tudják megunni.
Bak (december 22. – január 19.): mákos guba
A hagyományokhoz ragaszkodó Bakok minden évben ugyanazt sütik-főzik karácsonyra, mint amit már gyermekkorukban is megszoktak. A tradicionális karácsonyi mákos gubán esetleg annyi változtatást hajlandóak eszközölni, hogy kipróbálják a torta változatot. Ám onnantól ez lesz az ünnepi asztal éke, legalábbis az elkövetkező tíz évben biztosan.
Vízöntő (január 20. – február 18.): gyümölcskenyér
A csillagjegy szülöttei imádják a gyümölcsöket, és sosem lehet belőle túl sok a karácsonyi gyümölcskenyérben. Az igazán édesszájú Vízöntők pedig a csokoládét sem sajnálják a tetejéről. Sosem sütnek belőle keveset, így újévig biztosan kitart a sütemény.
Halak (február 19. – március 20.): rugelach
A Halak számára a sütés egyfajta meditáció, így ők olyan süteményt választanak, melynek elkészítése a tésztával való törődést is igényli. A rugelach isteni kelttészta fantasztikus és változatos finomságokkal töltve, mely akár a másnap reggelt is megédesítheti, nem csak a karácsony estét. Feltéve, ha marad belőle.
Fotó: Unsplash