Ezekkel az anyagokkal zöldít a H&M

2018. április 10.
Vajon tudjuk, hogy a megvásárolt ruhadarabjaink pontosan miből is vannak? Kisokosunkban a H&M által is egyre nagyobb mértékben használt fenntartható alapanyagok előállítási körülményeit és tulajdonságait jártuk körül.

Pamut – fenntartható forrásból

Jelenleg a H&M csoport által használt anyagok körülbelül negyede készül organikus, újrahasznosított és fenntartható forrásokból származó nyersanyagokból. Az a céljuk, hogy minden évben tovább növeljék a környezettudatos anyagok használatát azért, hogy egyre nagyobb részét képezzék a teljes anyaghasználatuknak. Jelenleg aH&M a világ egyik legnagyobb organikus pamut felvásárlója.

A márka fő alapanyagának, a pamut előállításához hihetetlenül sok vízre van szükség, ráadásul azt sem egyszerű megoldani, hogy az alapanyag fair trade gazdaságból származzon. Viszont a változás szele már napjainkban is masszívan uralja a márka szemléletét. Jelen pillanatban a fenntartható forrásokból származó pamut a teljes pamut felhasználásuk 43%-át teszi ki, és ahogyan a H&M jövőbeli tervei mutatják, 2030-ra már biztosan 100%-ban fenntartható forrásból fog érkezni ez a népszerű alapanyag.

Újrahasznosított poliészter és poliamid

A pamut mellett még az oly vitatott poliészter és a poliamid is érkezhet újrahasznosított formában! Ezek a mesterséges, olajból készült anyagok például a sportruhák és a fehérneműk alapját képezik. A poliészter egy környezetbarátabb verzióját jelenti, amikor olaj alapú hulladékból, például PET palackokból állítják elő a ruhaipar számára az alapanyagot, míg a poliamid régi halászhálóból vagy akár még szőnyegből is előállítható formula. Ez azért is fontos, mert jelenleg a H&M a világ legnagyobb újrahasznosított poliészter felhasználója.

A BIONIC® a márka tavalyi Conscious Exclusive kollekciójának újdonsága volt. Ez egyfajta poliészter, amely újrafeldolgozott tengerparti műanyag hulladékból készül. Az eredmény egy gyönyörű, jól alkalmazható, légies anyag. Az összegyűjtött hulladékot további PET palackokkal együtt bedarálják, hőkezelik, textilrostokká alakítják, majd fonallá nyújtják. A 2017-es Conscious Exclusive kollekció ikonikus estélyi ruhájához 89 normál méretű PET palackot használtak fel.

Az új dobás: ECONYL

Az ECONYL egy 100%-ban megújított nejlon szál, amely halászhálókból és más nejlon hulladékból visszanyert nejlonszövet. Az új technológia segítségével még hatékonyabban harcol a márka a klímaváltozás hatásaival és az óceánok szennyezettségével szempen.  Az ECONYL-t az idei, 2018-as Conscious Exclusive kollekcióban mutatja be először a cég.

Műselyem 

A bizonyos fák rostjából készülő műselyem azért egy nagyon fontos alapanyag a zöldülő ruhaipar számára, mert nagyon gyorsan növekedő fából, kis mértékű vízhasználattal  kitermelhető alapanyagról van szó. Ilyen például a H&M által előszeretettel használt, FSCtm* által hitelesített eukaliptuszból kinyert TENCEL® is.

Organikus vászon és kender

Ha egy anyag organikus, az nem csak a viselője, de a gyártója egészsége szempontjából is kulcsfontosságú. Így a rovarirtók és más kémiai anyagok nélkül termelt alapanyagok ugyanolyan minőségben, de génmódosítatlan formában kerülhetnek feldolgozásra a divatipar számára. Az organikus kender egy különösen fontos alapanyag a fenttartható divatiparban, mert szélsőségesebb körülmények között is remekül termeszthető. Ráadásul hihetetlenül kis vízigényű növényről van szó.

Újrahasznosított üveg és ezüst

Igen, bármilyen furán hangozhat, még az üveg is újrahasznosítható a divatipar számára! Sőt, az üveg az újrahasznosítás szempontjából egy nagyon hálás anyag, mert minőségvesztés nélkül képes új formát ölteni. Tette ezt például a márka 2016-os Conscious Exclusive kollekciójának artdeco inspirálta hímzésein is. Imádjuk!

Az újrahasznosított ezüstöt régi, kidobott gyertyatartókból, sterling ezüst tálalóeszközökből, érmékből és leselejtezett ékszerekből nyerik. Ez segít megvédeni a bolygót a bányászat okozta szennyezéstől. Többek között újrahasznosított ezüstből készültek a 2018-as Conscious Exclusive kollekció ékszerei is.

 

*FSCtm : A Forest Stewardship Council, egy globális, független, non-profit szervezet, amely több millió hektáron fekvő erdőt véd és támogat.