Beszéljünk őszintén a menstruációs problémákról (x)

2021. március 01.
Meghatározza az életünket, ám mégis felemás módon viszonyulunk hozzá. Szeretjük, mert a nőiességünk szimbóluma, de utáljuk, ha túl erős, esetleg rettegni kezdünk, ha nem jön meg időben a menstruációnk. Összeszedtük, hogy miféle problémák okozhatnak fejtörést a havi vérzés kapcsán!

Miért vagyok mindig nyűgös a menstruációm előtt?

„Nehezen viselem a mensim előtti napokat. Rendszerint nyűgös és ingerült vagyok, és a legkisebb dologra is ugrok. A párom és a barátaim tudják, miért viselkedem kiszámíthatatlanul, és bár megértőek, sokszor nekik sem könnyű ilyenkor elviselniük engem. Folyton feszült vagyok és csak nehezen tudom kontrollálni a falási rohamaimat is. Legszívesebben pár napig otthon maradnék, bekuckóznék a nappaliba, és egész nap a kedvenc sorozataimat nézném” – meséli a 32 éves Kinga.

menstruacio-pms-pr

A fiatal nő nincs egyedül, a legtöbben átéljük a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkező tüneteket, amit PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának neveznek. Ezekben a napokban fájhat a fejünk, puffadhatunk, ránk törhet a farkasétvágy, pattanásossá válhat a bőrünk, ingerlékenyek lehetünk, feszülhet a mellünk. A PMS-nek mintegy 150 féle tünete ismert, amelyet a menstruációt szabályozó két petefészekhormon egyensúlyának megbomlása okoz. A PMS nem képzelt betegség, és nem csupán női hiszti: a panaszok igencsak megnehezíthetik az érintettek és a környezetük hétköznapjait is. Néhány életmódbeli változtatás viszont segíthet, például mozogjunk többet, illetve akármennyire is kívánjuk, a menstruáció előtt ne együnk csokoládét, penészes sajtokat, és ne igyunk vörösbort sem.

Miért zavarodott össze a menstruációm?

A 34 éves Katának sokáig semmi problémája sem volt a havi vérzésével: mindig 28 naponként jött meg, és kiszámíthatóan 6 napig tartott. Ám az elmúlt fél évben sok stressz érte, ami a menstruációs ciklusát is felborította.

„Többször is előfordult, hogy másfél hónap is eltelt, mire vérezni kezdtem, ami korábban nem volt jellemző rám. A második alkalom után nagyon megijedtem, és elmentem a nőgyógyászomhoz. Alapos kivizsgálás után kiderült, hogy nincs semmilyen szervi problémám.” Az orvos elmagyarázta, hogy a menstruációs ciklus 28 napos, de akkor sincsen gond, ha valakinek rendszeresen 21, illetve 35 naponként jön meg. Baj akkor lehet, ha a ciklus hirtelen megváltozik, túl hosszúra nyúlik, vagy lerövidül a két menstruáció közti idő. A cikluszavar fontos üzenet a testünktől: okozhatja gyulladás, ciszta, vagy egyéb betegség. Jelezheti azt is, hogy valamilyen külső okból, például a stressz, vagy a túlzásba vitt diéta miatt megbomlott a szervezetünk hormonális egyensúlya.

A PMS-re és a cikluszavarra is van hormonmentes segítség

Nemcsak a PMS tüneteit enyhítheti, hanem a cikluszavar kezelésében is hatékony segítség lehet a barátcserje kivonatát tartalmazó Premens tabletta. A barátcserjét már az ókorban is használták nőgyógyászati bajok kezelésére, termésének hatóanyagai pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozórendszer működését. A patikában recept nélkül kapható Premens előnyös hatását klinikai vizsgálat is igazolja. A kívánt hatás eléréséhez legalább 3 hónapon át kell szedni.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!