Ázsiai körutazásra hív Budapest legújabb bárétterme, a Badhanna

2022. június 01.
Ha csak egyet választhatnál, tudnál dönteni, hogy a thai, a japán, az indonéz, a dél-koreai vagy a kínai ízek, hozzávalók, ételek vonzanak a leginkább? Sejthető a válasz. A Távol-Kelet gasztrokultúrája annyira komplex és annyi ponton találkozik, hogy nehéz az egyik mellett letenni a voksot. Mostantól nem is kell. Az V. kerületbe megérkezett a Badhanna, hogy ázsiai gasztrokalandjait egész Budapesttel megoszthassa.

De mi is ez a hely? Bisztró, bár vagy étterem? 

Minden és egyik sem. – mondja Vajda Márton, aki több sikeres budapesti vendéglátóegységnek (Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz) is társtulajdonosa. „Konvencióktól és kategóriáktól mentes közösségi teret álmodtunk meg, nagyon izgalmas és újszerű gasztronómiai irányzattal. Nem szeretnénk korlátozni senkit. Éppúgy várunk vendégeket egy koktélra és barfoodra, mint nagyobb társaságokat vacsorára. Egy életérzés megvalósítása volt a célunk, egy utazás, ami lehet rövidebb vagy hosszabb, de igazán az teszi emlékezetessé, ha megosztod mással. Az ételek és az italkoncepció is erre épült. Ebben van segítségünkre a névadó Badhanna, akinek ázsiai kalandjain keresztül tapasztalhatunk.” 

badhanna-azsiai-baretterem-gasztro

badhanna-azsiai-baretterem-gasztro

Progresszív ázsiai streetfood 

Varga Dánielt nem kell bemutatni azoknak, akik ismerik és szeretik a fúziós ázsiai gasztronómiát: a Thaiföldön szerencsét próbáló, aztán az AUM-ban bizonyító séf volt Badhanna jobbkeze az étlap összeállításakor.

Nagyok a kontrasztok mind textúrák, mind az édes, a sós, a keserű, a savanyú és az umami jelenlétét tekintve. A progresszív ázsiai streetfood irány tartogat meglepetéseket, olykor határokat is feszeget, de ez is a cél, a felfedezés. Már most signature fogásokként gondolnak a Bulgogira, ami egy rib eye steakkel és házi kókusz majonézzel készülő bao trió, de itt van a Hoi is, udontészta alapon, fekete kagylóval és sárga curryvel, vagy a Pad Petre, ami egy frissítő mentás, ponzus kacsazúza. Mindemellett olyan klasszikusok se maradhatnak el, mint a házi kimchi, de a kókuszos rizsben is teljesen új dimenziókat ismerhetünk meg. Édességek terén is izgalmas meglepetések várnak, mint például a maracujás szezámgolyó, amihez dohányos madártej társul. Mindezt persze érdemes az italok mellé az asztal közepére betolni, megosztani, pont úgy, ahogy Ázsiában is megszokhattuk. Jó hír a különleges étrendet követőknek, az ételek szinte mind tejmentesek, az étlap majdnem fele húsmentes. 

A fiatal és lelkes konyhai csapat élén Pilter Tamás áll, és akárcsak Badhanna bárélete esetében, megannyi izgalmas folyamat zajlik náluk már előkészítéskor is: fermentálnak, aszalnak, liofilizálnak.

badhanna-azsiai-baretterem-gasztro

Cseppről cseppre 

Egy ilyen kalandhoz igazán jól jönnek a lazító kortyok, ezért mi sem természetesebb, mint a kifejezetten ehhez illő koktélok, házi frissítők megalkotása. Egzotikus alapanyagokkal, fűszerekkel, csavarral: zöld és fehér teával, yuzuval, chilivel, tequilákra, ginre, sakéra igazítva. A precíz műhelymunkának köszönhetően az italok komponenseinek zöme, az esszenciák, bitterek helyben készülnek és ízvilágában szintén ázsiai kalandokat idéznek fel. 

badhanna-azsiai-baretterem-gasztro

Amikor a nyughatatlan lélek hazatalál

Badhanna a Hercegprímás utcában – egykori Trafiq, Zeller Bisztro helyén – nyáron hangulatos, méretes belső kertes helyszínen fogadja a kalandra éhes vendégeket. Nem követi a konvenciókat, hangulatával egy dolgos hétköznapon is segít, hogy kiszakadhass a mókuskerékből. 17:00 órától érkezhetsz hozzá és ahogy lemegy a nap, úgy válik egyre világosabbá: ez nemcsak egy futó kaland lesz, inkább egy sokrandis, kiszámíthatatlan és mindig újat mutató kapcsolódás. Hétvégén zenével, DJ-szettekkel egy olyan találkozóhelyre, bárba, beülős helyre, afterwork pontra hív a budapesti délutánba-estébe, ami eddig hiányzott a lehetőségek közül. 

badhanna-azsiai-baretterem-gasztro

A főhadiszállás

Az enteriőrt és az atmoszférát épp úgy az utazások és a kalandok inspirálták, ahogy a hely minden más elemét. A téren több helyen feltűnnek ázsiai kincsek, emlékeket idéző ereklyék, naplóbejegyzés-szerű falgrafikák. Az étteremkoncepció, arculattervezés és enteriőrdesign is a Socially gasztromarketing ügynökség munkája.

badhanna-azsiai-baretterem-gasztro

Fotók: Csengery Máté (Socially), Kiss Bálint (Socially)

Promóció

Olvass tovább!