Pihentető élmény mesebeli tájakon: Szlovénia lehet Európa wellness-fővárosa

2022. október 18.
Mesebeli tájak, gyógyító termálvíz, természetes források és minden igényt kiszolgáló luxus spák: Szlovéniában mindent megtalálunk, amire a tökéletes kikapcsolódáshoz szükségünk lehet, legyen szó jól megérdemelt pihenésről, vagy kalandos kirándulásról.

Az elmúlt években az egész világ felfedezte magának a meseszép szlovén tájakat, az ország pedig (méltán) az egyik legnépszerűbb úti céllá vált. Sokan a balkán tengerpart életérzéséért, vagy a hegyes vidékeken végignyújtózó túraútvonalak miatt látogatják az országot, de Szlovéniával akkor is jól járunk, ha pihentető wellnessélményekre vágyunk.

Szlovénia gazdag természetes termálvizekben és fürdésre alkalmas forrásokban, de a helyi turisztikai ipar kiépítette a minden igényt kiszolgáló wellness-szállodákat és speciális spákat is, amiket a nyári melegben és a hűvös téli hónapokban is egyformán élvezhetünk.

Történelmi városok és gyógyító vizek

A szlovén történelmi városokban hatalmas kastélyok, ódon kúriák és városi erődítmények mesélnek a régmúlt titkairól. Ezekben a városokban gyakran kéz a kézben jár a kultúra és a kikapcsolódás, hiszen rengeteg helyen kihasználják a szlovén földben zubogó gyógyító termálvizet, de persze a mesés szlovén tájakon való kirándulásból is töltekezhetünk aktív pihenés közben. Brežice-ben például megnézhetjük Posavje várát: az impozáns épület a 16. században az Attems nemesi család lakhelye volt. A barokk művészet csúcsának korában a kastély egy részét átépítették lovagteremmé, amely falfestményeivel ma is pompás teret kínál a különféle rendezvényeknek.

Az idrijai Gewerkenegg kastély különlegessége, hogy nem egy nemesi család számára készült, hanem higany tárolására és az idrijai bánya adminisztratív irodáinak elhelyezésére építették ki. A bányatörténetekről, az idrijai csipke különlegességeiről és más regionális érdekességekről az UNESCO Global Geopark Idrija-ban tudhatunk meg többet.

A középkori Kamnik városában három izgalmas vár (vagy várrom) is várja a látogatókat: a Zaprice-kastély, az Öreg kastély és a Kis Kastély. Mindhárom mesés környezetben, zöldellő dombok között húzódik meg, így jó megállók lehetnek egy hosszú, üdítő kiránduláson.

Ptuj Szlovénia legrégebbi városának számít, fesztiváljai és gyógyhatású termálvize mellett leginkább borairól híres. A helyi borkészítés előtt hajt fejet a Terme Ptuj Camping is, ahol óriási boroshordókban szállhatnak meg a hagyományos szálláshelyeknél és wellness-hoteleknél valami izgalmasabbra vágyó látogatók.  A történelmi óvárost biciklivel is bejárhatjuk, de akár hosszabb túrára is indulhatunk a környékbeli dombok között. Érdemes például ellátogatnunk a 13 minősített természetes gyógyfürdő egyikébe, amelyről bővebben ITT tájékozódhatuk.

Mesebeli tájakon

Ha szeretnénk a természet közelsége által feltöltődni, nem is választhatnánk Szlovéniánál jobb úti célt – rengeteg lehetőséget kínál rá, hogy kicsit távolabb kerüljünk a nagy városok forgatagától és az állandó információs zajból, így tényleg valódi pihenésben lehet részünk. Bár manapság rengeteg szolgáltató kínál kifejezetten internetmentes „off-grid” élményeket, és természetbeli kikapcsolódást, Szlovéniában garantáltan magával sodornak minket a gyönyörű tájak és segítenek, hogy ösztönösen lelassulhassunk, megnyugodhassunk kicsit.

Szlovénia egyik legismertebb látványossága a Bledi-tó, ami az ország második legnagyobb tavának számít, de érdemes bejárni a vizet körülölelő Triglavi Nemzeti Parkot is. A Triglav Nemzeti Park az ország legnagyobb védett területe, és a Júliai-Alpok nagy részét lefedi. Nevét a 2864 méter magas Triglavról kapta, amely Szlovénia legmagasabb csúcsa. A nemzeti parkban több mint 7000 állat-, és 1600 növényfaj él, tanúskodva az érintetlen természet gazdag biodiverzitásáról.

A Bledi-tó mellett számos más izgalmas természetes vizet megnézhetünk, hiszen az ország bővelkedik a tiszta tavakban és csobogó patakokban. Az ország összesen 27 000 km vízfolyással, mintegy 300 vízeséssel és számos természetes és mesterséges tóval rendelkezik. Szlovénia egyik legszebb vízesése Komarča meredek lejtőin kezdődik, nem messze a Bohinji-tótól. Savica-vízesés a bohinji turizmus ikonja, nagy történelmi jelentőséggel bír a helyiek számára. A Soča-völgyben található  hatalmas Boka-vízesés 144 méteres teljes magasságával és 18 méteres szélességével Európa legnagyobb vízesései közé tartozik. A Kozjak-vízesés a Krn-hegység alatti sziklás amfiteátrumba merül, és különleges, misztikus atmoszféra hatja át, hiszen egy látványos, föld alatti medencébe zubog.

Érdemes ellátogatni a Szlovénia déli részén húzódó tengerpartra is: a Strunjan Természetvédelmi Területén termelik a régió híres sóját, de a környék otthont ad több partmenti túraútvonalnak is, amelyek sziklákon, farmokon, mezőkön és erdőkön vezetnek át minket. A „Hold-öböl” lenyűgöző kilátást nyújt a környékre, itt a látogatók a fákon keresztül nézhetnek le a Földközi-tenger szikrázó, mélykék vizére, melyet meredek sziklák szegélyeznek. Szintén a part közelében található az ország egyik legimpozánsabb barlangrendszere, a Skocjan, amely Szlovénia három UNESCO világörökségi helyszínének egyike.

De élvezhetjük a vidéki élet nyugtató szépségeit is: megszállhatunk például a dombokat pöttyöző régimódi farmok egyikén, ahol a gyerekek tanulhatnak az állattartásról és a gazdálkodásról, mi felnőttek pedig egy lassabb, természetközelibb életről. Tápláló, házias ételeket élvezhetünk, és minden napot kirándulással tölthetünk a zöldellő mezők és meredek hegyoldalak között. Ezzel az aktív pihenéssel a hátunk mögött nemcsak feltöltődve, de élményekkel gazdagon térhetünk haza.

Teljeskörű kényelem

Szlovénia akkor is remek választás, ha a lehető legkisebb szervezés mellett a maximális kikapcsolódásra vágyunk, hiszen rengeteg jól felszerelt wellnesshotel működik az országban.

A Rimske Terme az ország legrégebbi római típusú fürdője. A gyógyító vizet itt már az ókori rómaiak is élvezték, azóta azonban korszerű wellness-központ is épült a helyszínen.  A vízi nimfáknak szentelt történelmi részben négy autentikus kőfürdőben lazíthatunk, de élvezhetjük a római típusú szaunákat, és persze a környező táj szépségeit is.

Értsünk tehát bármit is a wellnessélmény alatt – egy dombok közé rejtett farmot, pár órát egy zubogó vízesés társaságában vagy egy minden igényt kielégítő luxus szállodát – Szlovéniában garantáltan megtaláljuk majd a számunkra ideális pihenés módját.

Bővebb infórmációt a slovenia.info/hu oldalon találasz!

Promóció

Olvass tovább!