5+1 tipp, hogy a változókor könnyebb legyen (x)

2024. január 15.
Ha bekopogtat az életünkbe a változókor, akkor az évszakok egy időre elveszítik számunkra az értelmüket. Hiába röpködnek kint a mínuszok, a klimaxos hőhullámok úgy tudnak ránk törni a tél közepén, hogy csak pislogunk. De ne aggódj, ha megfogadod Judit tanácsait, te is hamar visszazökkenhetsz a valós időjárási viszonyok közé.

„Felkészültem a változókorra: legalábbis azt hittem”

„Igyekeztem tudatosan felkészülni a változókorra: rengeteg könyvet, cikket olvastam a témában, és még egy online közösséghez is csatlakoztam, amely hasonló okból jött létre – meséli Judit, aki pont szilveszter éjszakáján töltötte be az ötvenet. – Azt gondoltam, engem már nem érhet meglepetés, ám nagyobbat nem is tévedhettem volna. Teljesen más ugyanis fejben tisztában lenni a klimax tüneteivel, mint átélni azokat. Furcsa megtapasztalni azt, ahogyan felborul az eddig óraműpontossággal működő ciklusod. Újra olyan lettem, mint kamaszkoromban: mindig hordtam magamnál betétet, hogy ne érhessen meglepetés, az arcomon meg ismét megjelentek a pattanások. Tudtam, hogy a csökkenő progeszteron- és ösztrogénszintem csinálja a bajt, de igyekeztem kontroll alatt tartani a folyamatokat. Egészen addig, míg beütött az első hőhullám.”

„Kint a hideg tombolt, bennem meg a hőség”

„Sokan sokféleképpen elmesélték már a történetüket a csoportban, így számítottam valamire. Ami persze meg sem közelítette a valós élményt. Még soha nem éreztem ilyet. Pont egy téli túrára indultunk volna, amikor rámtört az első hőhullám. Pillanatok alatt levert a víz, a szívem úgy dobogott, mintha máris hegynek felfele mennénk, az arcom vörös lett, és nem győztem ledobálni magamról a rétegeket. A többiek meg igyekeztek azokat visszaadni rám, mondván, meg fogok fázni. Pár percig tartott az egész, de én úgy kifáradtam, mintha 10 km-t gyalogoltam volna. Vissza is kellett fordulnunk, mert éreztem, hogy nem bírnék most egy tapodtat sem tovább menni. Az autóban csendben ültünk a férjemmel, aki egyszer csak megsimogatta a kezem, és annyit kérdezett: »Elkezdődött?«”

Változókor: a hőhullámok szezonja

A klimax a női termékenységet lezáró életszakasz, amely valamikor 45-60 éves kor között zajlik le, a legtöbb nő esetében 4-5 év leforgása alatt. Mire eljön a menopauza – az utolsó vérzés időpontja –, addigra a petefészkek nemihormon-termelése végleg leáll. A folyamatot különböző, egyénileg változó intenzitású testi-lelki tünetek kísérhetik, de a legkellemetlenebb, és a külvilág számára leglátványosabb problémát a legtöbb nőnél a hőhullámok jelentik. Ezeket a szervezetünkben fokozatosan csökkenő ösztrogénszint okozza, hiszen ez a hormon a test hőszabályozásában is szerepet játszik. Hiányában az agyban található hőszabályozó központ hibásan érzékeli a kinti hőmérsékletet, és akkor is hűteni akarja a testet, amikor arra nem is lenne szükség. Ilyenkor a bőr hajszálerei hirtelen kitágulnak, a véráramlás fokozódik, amitől a felső test (arc, nyak, felkarok, mellkas) kipirul, megemelkedik a testhőmérséklet, a pulzus és a vérnyomás is. Mindezt gyors és intenzív verítékezés követi, amihez gyakran társulhat szédülés is. Bár mindez csupán pár perc (másodperc!) alatt játszódik le, annyira megviseli a szervezetet, hogy utána kimerültnek, fáradtnak érezhetjük magunkat.

Judit tippjei a változókorra

„Amikor hazaértünk, azonnal írtam a lányoknak a csoportban. Nagyon jó fejek voltak, mert sopánkodás helyett megnyugtattak, hogy túl fogom élni, hiszen a legjobb helyen vagyok, és együtt már összegyűjtöttük a leghasznosabb tanácsokat a témában, amelyek legtöbbünknél működtek. Megmutatom nektek a mi »ötparancsolatunkat«:

  1. Viselj jól szellőző, természetes alapanyagú, nem túl szoros ruhákat, és öltözz rétegesen, hogy legyen mit levenni!
  2. Cserélj gyakran ágyneműt!
  3. Kerüld a koffeintartalmú italokat, az alkoholt és az erős, túl fűszeres ételeket!
  4. Mozogj, sportolj rendszeresen!
  5. Higgy magadban! Minden fejben dől el! Ez a korszak nem valaminek a vége, hanem valami újnak a kezdete.

Remifemin Plus: hormonmentes segítség a hőhullámok ellen

Judit közösségében sokan választották a Remifemin Plus tablettát a változókori hőhullámok enyhítésére. A Remifemin Plus ugyanis olyan vény nélkül kapható, hormonmentes készítmény, amelyet ellenőrzött körülmények között termesztett gyógynövények kivonatából, szigorú követelményeknek megfelelően állítanak elő. A garantált minőségű növényi gyógyszer a poloskavész (Cimicifuga racemosa) speciális kivonatát tartalmazza, és a klinikai vizsgálatok eredményei szerint hatékonyan mérsékli a hőhullámokat és a verítékezést. Az orbáncfű pedig a változókorral járó egyéb panaszok – álmatlanság, ingerlékenység, hangulatingadozások – enyhítésében segít. A Remifemin Plus tablettát a tünetek mértékétől függően nagyobb, akár napi 2×2 dózisban is szedhetjük, és mivel egyáltalán nem tartalmaz ösztrogént (még fitoösztrogént sem), a kedvező hatás eléréséhez és fenntartásához tartósan is alkalmazhatjuk.

„A listánkat kitettem a hűtőre, hogy mindig szem előtt legyen – mosolyog Judit. – Másnap a férjem kézírásával egy újabb tétel szerepelt a lap alján. Engem pedig elöntött a melegség. Most nem egy újabb hőhullám, hanem a hála és a szeretet miatt, hogy ilyen támogató társakra leltem magam körül. Az utolsó tanács így hangzott:

+1: Nálam mindig lesz egy jó szó, egy ölelés vagy nyitott fülek, hogy meghallgassalak. Bármelyikre is van szükséged, csak szólj!”

Vény nélkül kapható gyógyszer / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció