Egy nap, két élet: te is legyőzheted a stresszt (x)

2024. március 04.
Zsófi és Emma rendezvényszervezők. Fiatalok, pörgősek, és jó csapatot alkotnak a munkájukban. Végignézve egy napjukat Zsófinak mégis lenne még mit tanulnia a barátnőjétől. Mondjuk stresszkezelést.
baratnok

9:30 Zsófi késve, kócosan, karikás szemmel, egy csésze kávéval esik be a napindító meetingre.

– Ne haragudj, hogy elkéstem! Iszonyú fáradt vagyok, mert a konferencia miatt hetek óta álmatlanul forgolódom. Ma reggel addig nyomogattam a szundigombot, hogy végleg elaludtam. Még reggelizni sem maradt időm…

– A szundigombbal én már megjártam, így inkább vettem egy hagyományos ébresztőórát, és azt olyan messze rakom az ágytól, hogy felkelés nélkül ne tudjam lecsapni. Viszont a reggelimet szívesen megosztom veled!

A mobil már csak azért sem szerencsés a hálószobában, mert minden digitális eszköz kék fényt bocsát ki, amely megzavarja a szervezet melatonintermelését és megnehezíti az elalvást. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés pedig befolyásolja a szervezet hormonális egyensúlyát, az immunrendszer működését, az energiaszintet és az érzelmi állapotot. Ha kihagyod a reggelit, az az egész napos teljesítményedre és hangulatodra hatással lehet. Aki éhes, az stresszes…

15:00 …aki pedig stresszes, az éhes. Ahogy Zsófi is, aki ki van borulva a problémás ügyfél miatt.

– Emma, én mindjárt megőrülök ettől a pasastól! Lejössz velem egy kávéra? Úgy láttam, a csajoknál van csoki is…

– Gyere, sétáljunk el inkább a virágosig, úgyis meg kell rendelnünk a teremdíszítést. Ha feszült vagyok, nekem a friss levegő jobban esik.

Stressz hatására a szervezet több kortizolt termel, ami növeli az étvágyat, különösen a magas cukor- és zsírtartalmú ételek iránt. Ezért vetjük rá magunkat ilyenkor mindenre, ami édes, legyen az csoki, keksz, sütemény. Ez azonban hosszú távon egészségtelen, és még a stresszt is tovább fokozza. A koffein ugyanilyen hatású. Egy-két csésze kávé még segíthet a fáradtságon, ám ha túlzásba viszed, épp ellenkező hatást érsz majd el: akkor sem tudsz elaludni, amikor szeretnél. A mozgás, a sport sokkal jobb választás a feszültség oldására.

18:00 Emma indulna haza, hiszen ma együtt vacsoráznak a barátaikkal. Zsófi azonban még nem végzett.

– Nekem még el kell küldenem a megrendelőt, szólnom kell a meghívók miatt, és még egyszer ellenőrizném a vendéglistát, nehogy kimaradjon valaki.

– Zsófi, nyugi! Holnap is van nap. Az e-mailedet úgysem fogják ma már elolvasni, a meghívók és a vendéglista pedig nem a te dolgod. Igazán ránk fér mára egy kis kikapcsolódás.

Ha túl sok a feladat és nagy a pörgés, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a pihenésről. Ez pedig hosszú távon rányomja bélyegét a teljesítményünkre, és pont az ellenkezője fog történni, mint amit szeretnénk: a fáradtság miatt figyelmetlenek leszünk, gyakrabban hibázunk, vagy rossz döntéseket hozunk. Ezért a hobbinkra, a szeretteinkre, a kikapcsolódásra még a legstresszesebb időszakban is figyelnünk kell! Legjobb, ha megtanulsz helyesen gazdálkodni az időddel, megosztani a feladatokat és tudatosan betervezni az énidőt a napjaidba.

21:00 Zsófi telefonja pittyen egyet, barátnői emlékeztetik az aznapi bulira, ám neki fülébe csengnek még Emma szavai:

– Én a helyedben ma gyorsan ágyba bújnék. Holnap nehéz napunk lesz, és jó lenne, ha végre tudnál 8 órát aludni. Ha vége lesz ennek a projektnek, remélem, kevesebb lesz a stressz, és újra jól fogsz aludni. Addig viszont adok egy doboz Sedacur fortét – nekem ez segített, amikor egyszer egy nagyon húzós időszakom volt.

Ha gyakran vagy feszült és/vagy az alvásoddal is problémák vannak, legjobb, ha te is elsőként az életmódodon próbálsz meg változtatni. Ez azonban sokszor nem könnyű, és nem is megy egyik napról a másikra. Ezért, ha átmenetileg egyéb támogatásra is szükséged lenne, neked is segíthet a Sedacur forte. Ez a növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszer három nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanod, hogy tompul tőle a figyelmed vagy nő a reakcióidőd. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségekre sincs negatív hatással. Recept nélkül kapható a patikában, nem kell orvossal felíratni.

sedacur-doboz-60x-2020-jobb-png-1200x946

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció