Tudományos könyvtárral bővül a Liszt Étterem

2020. március 07.
A világ legprogresszívebb üzletembereinek és üzletasszonyainak napirendjében meghatározó helyet foglal el az olvasás, ezt a tényt pedig az Aria Hotel Budapest Liszt étterme sem hagyja figyelmen kívül. A Business Lunch program keretében az étterem most egy szakmai és tudományos könyvtárral bővül, amelynek kezdő köteteit a The New York Times és a The Washington Post bestsellerlistái alapján válogatták össze.

Mi a közös Elon Muskban, Mark Zuckerbergben, Bill Gatesben és Warren Buffetban azon kívül, hogy a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak? Mindannyian megrögzött könyvmolyok, akik rendíthetetlenül hisznek az olvasás világmegváltó erejében. Számukra a könyv a legjövedelmezőbb befektetés, hiszen kimeríthetetlen tudásvágyuk tette sikeressé őket, gazdagságuk egyik titkaként is a folyamatos önfejlesztést szokták említeni.


Az Egyesült Államok legnagyobb befektetőjének tartott Warren Buffet szerint teljesen mindegy, hogy az ember épp hol tart az életében, folyamatosan képeznie kell magát, mert ez az egyetlen, ami sikerre vihet bármilyen vállalkozást. Míg számos statisztika szerint a világ lakossága egyre kevesebbszer vesz a kezébe könyvet, addig a legbefolyásosabb üzletemberekről és üzletasszonyokról épp az ellenkezője mondható el. A Facebook atyja, Mark Zuckerberg minden két hétben egy új könyvet, míg a Microsoft megálmodója, Bill Gates évente ötvenet olvas el. Mark Cuban befektetőguru pedig napi három órát tölt olvasással, mert számára ez ad valódi magabiztosságot. Az amerikai televíziós műsorvezető és filantróp, Oprah Winfrey is nagy rajongója a könyveknek, az üzletasszony szerint ezek segítettek neki kitörni a szegénységből, és vezették el személyes szabadságához.

Olvass tovább!

Az Aria Hotel Budapest a Library Hotel Collection tagja, testvérintézménye a New York-i Library Hotel, amely 6000 könyvből álló könyvtárat jegyez. A Liszt étterem szakmai és tudományos könyvtárában épp ezért az amerikai és európai üzleti életben is jártas szakemberek, valamint a New York-i közkönyvtár közelében alakult Library Hotel Collection vezetői által ajánlott és a legfrissebb trendeket bemutató kötetek kapnak helyet.

Megtalálható lesz David Epstein Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World című könyve, amely szerint nem létezik haszontalan tudás, a több, egymástól független területen megszerzett információk birtokában pedig kiemelkedő sikereket lehet elérni. A The Washington Post az év egyik legjobb vezetői készségekkel kapcsolatos könyvének nevezte Cal Newport Digital Minimalism című művét, amelyben a fiatal professzor arra ösztönöz, hogy a siker érdekében csökkentsük a digitális technológiára szánt időt, és saját elménkre fókuszáljunk, ez a fajta produktív magány hamar meghozza a kellő eredményt. Elérhető lesz a Beszédes testek című könyv is, amelyet Joe Navarro az FBI egykori ügynöke, a viselkedéselemzés nemzetközileg elismert szakértője írt, ahogy Andy Puddicombe volt buddhista szerzetes, tudatosság szakértő The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness című munkája is, amely ahhoz ad tanácsokat, hogy a meditáció miként segítheti a szellemi frissesség fenntartását.

Könyvet keresel?

Kim Scott, aki dolgozott a Google és az Apple csapatában is, a legsikeresebb üzletasszonyok tapasztalatai alapján írta meg a kifejezetten női vezetőknek szóló Radical Candor című bestsellerét, amelyben arra ösztönzi a vezető helyzetben lévő társait, hogy lépjenek fel a velük szemben támasztott klasszikus elvárásokkal, az alázattal és az udvariassággal szemben, passzivitás helyett pedig a jobb kapcsolatok kialakítására és karrierjük folyamatos fejlesztésére biztatja őket. Magyar nyelven is olvasható már Melinda Gates – a Microsoft alapító, Bill Gates feleségének – írása, A nő helye (mi is írtunk róla), amelyben olyan mélyszegénységben élő, diszkriminált asszonyokat mutat be, akik rendkívüli erejükről tanúbizonyságot téve képesek voltak alapjaiban megváltoztatni életüket, és irányt mutatni sorstársaiknak.

Ezeket az motiváló műveket bárki, aki betér a Liszt étterembe egy üzleti ebédmenüre, ingyen kikölcsönözheti. A Liszt étterem számára kiemelten fontos, hogy a gasztronómiát kulturális keretben értelmezze. A nyitáskor egy monarchia szakértő fiatal angol történész segítségével folytattak kutatásokat, hogy feltárják a régió gasztronómiai történelmét, míg az ételek elnevezése az Aria Hotel Budapest zenei koncepciójához illeszkedik.

A vendégek inspiráló környezetben, egy órán belül kényelmesen el tudják fogyasztani a business lunch menüt, amelyet Jóvér Ferenc séf a vendégek igényeit szem előtt tartva álmodott meg. „Olyan egyszerű, mégis népszerű fogások szerepelnek az étlapon, amelyek mindenkiben kellemes emlékeket ébresztenek” – fogalmaz a séf.