Így készült a Last Christmas, a világ egyik legnépszerűbb karácsonyi dala

2020. december 25.
George Michael kultikussá vált dala nélkül szinte már elképzelhetetlen a karácsony. A pár perces változattól egészen a több órásig mindenféle verzióban megtalálható az interneten. Egy évben legalább egyszer mindannyian meghallgatjuk valamilyen formában, a dal elkészülésének történetét mégis kevesen ismerjük.

A Wham! 1981-ben alakult meg az énekes és gyermekkori barátja, Andrew Ridgeley által. A kezdetekben jegyáruskén dolgoztak, majd egy DJ figyelt fel a bennük rejlő tehetségre, aki lehetőséget adott a fiúknak arra, hogy diszkójában önállóan bemutatkozzanak. Így hallott róluk először a CBS hanglemeztársaság, ami az első meghallgatásuk után azonnal szerződtette őket, és egymás után jelentették meg kislemezeiket.

Andrew-val éppen focimeccset néztek George családjának otthonában, amikor az énekes felpattant, és felment a szobájába megírni a dalt. A Last Christmas 1984 februárjában fogalmazódott meg az akkor 21 éves George Michael fejében, aki az elejétől a végéig saját maga találta ki az egész számot, valamint a hozzá tartozó klipet is. A felvétel közben szinte mindenkit kizárt a stúdióból, a tökéletes eredmény érdekében pedig karácsonyi díszekkel aggatták tele a termet – mindezt augusztusban. Az ünnepies dallamok, a csengő hagzás ellenére a szám egy, az előző karácsonyon történt szerelmi csalódásról szól. A klipet Saas-Fee-ben vették fel, a videó óriási hírnevet szerzett a svájci Alpok síparadicsomának.

Kevesen tudják, hogy a Last Christmas eredetileg húsvét alkalmából íródott. A Wham! lemezkiadóval kötött szerződése azonban magában foglalta egy karácsonyi dal kiadását még arra az évre, ezért George Michael kénytelen volt átírni az eredeti szöveget. Az együttes már a kezdetektől fogva bízott a szám elsöprő sikerében, azt pedig mára biztosan tudjuk, hogy megérzéseik egyáltalán nem csaltak. Megjelenése után a brit slágerlista második helyét foglalta el. Egyedül Bob Geldof Do they know it’s Christmas című jótékonysági projektje előzte meg, amiben a Wham! is részt vett: a dalok bevételét afrikai éhezők támogatására ajánlották fel.

Tavaly feltöltöttek egy videót a Wham! YouTube-csatornájára, amelyben több kulisszatitkot is elárultak a dal keletkezésének történetével kapcsolatban. A klipben látható felvonó például megállt a forgatás közepén, így az énekes majdnem fél órán keresztül lógott a levegőben a klip többi szereplőjével együtt. A videóban szereplő egyik kiegészítő, a virágos kitűző George Michael édesanyjáé volt, és el is tűnt a forgatás során, így a stáb órákon keresztül kereste, mire megtalálták a járdán heverve.

Andrew Ridgeley és George Michael számára idővel egyre nehezebbé vált a közös munka. Egyre többet veszekedtek, a kapcsolattartást pedig a minimumra redukálták. Rajongóik előtt, a koncertjükön jelentették be, hogy véget vetnek a közös munkának, de a lemeztársaság a szerződésükre hivatkozva kötelezte őket a további fellépésekre és a következő lemez megírására. A Wham! később felbomlott, de a Last Christmas még a mai napig töretlenül meghatározó eleme az ünnepi időszaknak – ez pedig előreláthatólag még egy jó pár évig így is marad.

2017 elejéig kétmillió példányt adtak el a kislemezből szerte a világon. 2013-ban ezt a dalt streamelték legtöbben a Spotifyon, a YouTube-on pedig a cikk írásának pillanatában 583 835 192 megtekintése van. George Michael mintha haláláról énekelt volna, négy évvel ezelőtt ezen a napon, utolsó karácsonyán hunyt el szívelégtelenségben, 53 évesen.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images