Pomerániai törpespiccektől Mozartig: nem túloz a Bridgerton Charlotte királynéról

2021. január 10.
Charlotte királyné még összetettebb és sokrétűbb személyiség volt a valóságban, mint amilyennek A Bridgerton család című sorozatban ábrázolják. Valószínűleg minden igaz, amit róla mesélnek, és még annál is több!

Az ünnepi szezon sikersorozata minden vitán felül a Netflixen futó A Bridgerton család volt. Hastings hercegének férfiassága és Daphne Bridgerton gyermeki ártatlansága mindenkit magával ragadott, ám volt egy karakter, aki fényesebben ragyogott a többinél: Charlotte királyné. 

bridgerton-charlotte-kiralyne-valodi-tortenet

Ahogy a rajongók bizonyára tudják, a Bridgerton történetének alapját Julia Quinn könyvsorozata adta. Bár a sztori maga fikció, nagyon sok olyan részlete van a kora 1800-as években játszódó történelmi drámának, ami valódi, köztük a Golda Rosheuvel által alakított Charlotte királyné karaktere is, aki a jelenleg uralkodó II. Erzsébet ük-ük-üknagyanyja volt. 

Jeges pillantásától a parancsoló kisugárzásán át a látványos parókákig és a pletyka iránti vonzalmáig, Charlotte királyné nagyon is létezett: 1761–1818-ig élt György régensherceg uralkodása idején Angliában, ám az eredeti könyvben nem szerepelt a karaktere. A 15 gyermekétől a pomerániai törpespiccek iránti rajongásáig most mindent összeszedtünk, amit a III. György király feleségének lenyűgöző életéről tudni kell és tudni lehet. 

Charlotte királyné az első fekete lehetett a királyi családban

Nem a Bridgertonnal merült fel először, hogy Charlotte királyné vajon valóban a brit királyi család első fekete bőrű tagja lehetett-e. „III. György angol király (1738–1820) felesége, Charlotte királyné a portugál királyi család fekete bőrű ágának, Margarita de Castro y Sousának volt egyenes ági leszármazottja” – szögezte le Mario De Valdes y Cocom portugál történész, aki 1967-ben kezdte tanulmányozni a történetet. 

Valdes azt is elmondta a The Washington Postnak, hogy a portugál királynak, III. Alfonznak volt egy színes bőrű szeretője, Ouruana. Emellett a történész azt is kiemelte, hogy a Charlotte külsejéről szóló leírásokban gyakran használták rá a mára elavult és offenzívnek számító mulatto kifejezést. „Az orra túl széles, a szája túl vastag” – említette meg Valdes az egyik, Charlotte arcáról szóló jellemzést. A történész szerint az is a királyné fekete származása mellett szól, hogy a róla készült portrékon sötétebb tónusú bőrrel és göndör hajjal ábrázolják.

bridgerton-charlotte-kiralyno-tortenet

A Buckingham-palota szóvivője csupán annyit fűzött a Bridgerton népszerűsége nyomán ismét felröppent találgatásokra: „Évről évre felmerülnek ilyen pletykák. Ez a történelem tárgya, tényleg, ennél sokkal fontosabb dolgokról kellene beszélni.”

Imádta a pomerániai törpespicceket

Ahogy Erzsébet királynő rajong a corgikért, Charlott királyné úgy imádta a pomerániai törpespicceket. Két példányt hozott magával, amikor Angliába költözött. A párt Phoebe-nek és Mercurynak hívták, később Thomas Gainsborough egy királyi portrén meg is örökítette a kutyákat. Gyermekei közül ketten is, a későbbi IV. György király és Viktória királynő szintén örökölte a pomerániai törpespiccek szeretetét. Viktória királynő még tenyésztési programot is indított Angliában a fajtának.

bridgerton-charlotte-kiralyno-tortenet

Charlotte királynénak tizenöt gyermeke volt

A teljes nevén Sophia Charlotte of Mecklenburg-Sterlitznek keresztelt német hercegnő 1744. május 19-én született. Azután lett Nagy-Britannia és Írország királynéja, miután 1761 szeptemberében Londonban összeházasodott III. György királlyal. Charlotte csupán 17 éves volt ekkor. 15 gyermeke közül 13 élte meg a felnőttkort. 

Ahogy a Bridgerton ötödik részében, egy vacsora közben elhangzik, legfiatalabb gyermeke, Amelia hercegnő 27 évesen halt meg (1810-ben), csupán három évvel azelőtt, amikor a Bridgerton játszódik. A királyné 13. és 14. gyermeke, Octavius és Alfréd herceg négy- és kétévesen halt meg, már korábban.

Olvastad már?

A Bridgerton igazat állít: Charlotte királyné fedezte fel Mozartot

III. György király alapította a Királyi Művészeti Akadémiát, és felesége, Charlotte királyné is osztotta zene iránti rajongását, maga is remekül játszott csembalón. Nem meglepő tehát, hogy az elsők között figyelt fel Mozart munkásságára. A Bridgerton második epizódjában magabiztosan ki is jelenti Violet Bridgertonnak: „Már akkor ismertem Mozart urat, amikor még nem volt tízéves. A fiú kísért, mikor egy áriát énekeltem, és már akkor kijelentettem, hogy Európa egyik legjobb zeneszerzője lesz.”

A Királyi Kincstár gyűjteménye szerint a nyolcéves Wolfgang Amadeus Mozart több királyi angliai látogatása alkalmával is fellépett a királyné előtt, és Olwen Hedley életrajzíró is megerősítette, hogy Charlotte királyné énekelt, miközben a zeneszerző géniusz kísérte orgonán. Egy évvel később Mozart Charlotte-nak ajánlotta 3. szimfóniáját, illetve még hat szonátáját a következő években. 

Hat órával első találkozásuk után összeházasodott a királlyal

A királyi család hivatalos oldala szerint a királyi pár nem egészen hat órával azután összeházasodott, hogy Charlotte megérkezett Angliába. Ez egyben az első találkozásuk is volt. Bár ez inkább hangzik elrendezett házasságnak, mint szerelemnek, mégis úgy gondolják a történészek, hogy az övék az egyik legsikeresebb és legszeretettelibb királyi házasság volt abban az időben. Ezt támasztják alá azok a levelek is, amelyeket Charlotte férjének írt, búcsúzásképpen pedig az „odaadó feleséged és barátod” jelzőket használja saját magára.

bridgerton-charlotte-kiralyno-tortenet

Közel hatvan évig tartó házasságuk során Charlotte-ot mélyen megérintették György király mentális és fizikai betegségei. „A különélésünk ugyanannyira fájdalmas mindkettőnknek” – írta Charlotte egy levelében férjének abban az időben, amikor távol kellett lenniük egymástól. 

Valóban imádta a pletykákat

Nem csak a Bridgertonban, a való életben is imádott párokat összehozni Charlotte királyné. III. György 1780-ban rendezte meg az első, első bálozóknak rendezett bált felesége születésnapja alkalmából. Ezután egészen az ötvenes évekig, míg II. Erzsébet meg nem szüntette a hagyományt, minden évben megrendezték Charlotte királyné bálját a Buckingham-palotában. Charlotte királyné még azután is beszámolt férjének az udvari pletykákról és a bálon történtekről, miután III. György király elveszítette épelméjűségét. 

Dohányfüggő volt

A Bridgerton azon ábrázolása is teljesen helytálló, hogy Charlotte királyné rajongott a tubákolásért. A Windsori-kastélyban egy egész szobája volt tele burnótos szelencékkel: nem kevesebb mint 90, porrá őrölt dohánnyal teli dobozkája volt 1818-ban bekövetkezett halálakor. A történetírók szerint a tubákot állandó fejfájásának kezelésére használta.

Olvass tovább!

Forrás: marieclaire.com.au
Fotó: Getty Images, Wikimedia, Instagram