Heti kultkedvenc: vámpírból denevérré vált Robert Pattinson

2022. március 17.
Így ér körbe a világ: a vámpírból denevér lett, aki most nem a szerelmét menti meg, hanem a várost. Robert Pattinson Bruce Wayne bőrébe bújt, és végérvényesen levetkőzte Edwart Cullen bélyegét. A Batman egy cseppet sem sablonos szuperhősfilm, ami a világban zajló események árnyékában – esküszöm, hogy – sokkal többet ad, mint gondolnánk.

Ha valaki még kételkedett a Tenet után: Robert Pattinson igenis tehetséges. Kifejezetten jól áll neki a világtól elvonultan élő, szűkszavú Batman szerepe, aki nagyon messze van a korábban megszokott gazdag nőcsábásztól. Éppen ettől annyira természetes, mint egy hús-vér ember. Karakterét Kurt Cobain inspirálta, ennek tudatában figyeljük majd őt és azt is, hogy mikor csendül fel a filmben a Nirvana száma. Az exvámpír denevérkaraktere tekintélyt parancsoló, elhisszük neki, hogy a nyilvánosságtól védelmező álarc erőt ad neki, mögötte pedig tényleg küzd családja örökségével és a Gotham Cityt nyomorban tartó bűnözőkkel. Robert Pattinson megérdemli, hogy beálljon a sorba Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Ben Affleck és Christian Bale mellé, ami természetesen a rendező, Matt Reeves érdeme is.

kult-kedvenc-kultura-ajanlo-batman

Zoe Kravitz szerintem még tartogat meglepetéseket, mi pedig kíváncsiak leszünk rá. Remélem, hogy a jövőben lesz miről mesélnie a Macskanő szerepében, mert úgy érzem, hogy kiemelkedő alakítása ellenére is sokkal jobban meg lehetett volna mutatni ezt a szerepet. A macskabolond (és lélekállatához hasonlóan öntörvényű) Seyna Kyle több jelenetben is vitte a prímet a címszereplővel szemben. Igazi femme fatale, aki a korábbiaktól eltérő módon közelítette meg az egyébként tökéletesen rászabott karaktert. Mindenesetre méltó partnere a színésznő Robert Pattinsonnak, ahogy Batmannek a Macskanő, és a Jeffrey Wright által megformált Gordon felügyelő. Andy Serkis sajnos nem elég jelenetben kapott lehetőséget az általa megformált Alfred kibontakoztatására, de remélhetőleg erre még lesz elég ideje. Kielégítően szellemesek voltak Collin Farrell Pingvinjének jelenetei, és zseniálisat alkotott Paul Dano Rébusz karakterében, akitől bevallom, kirázott a hideg. Nélküle és a feladványai nélkül azonban nem láthattuk volna Batmant úgy, ahogy a történet alapjául szolgáló képregényekben: egy zseniális detektívként.

kult-kedvenc-kultura-ajanlo-batman

Engem elbűvöltek a film hol pirosas-sárgás, sötét, hol pedig neonfényű színei. Ehhez már csak pluszként jött a hangulatot tökéletesen aláfestő zene és kameravezetés. Utólag meg is tudtam, hogy nem véletlenül bűvölt el ennyire a film képi világa, ugyanis a Batman operatőre, Greig Fraser felelt a Dűne látványáért is. Hiába varázsolt el a moziban töltött majd’ három óra – tényleg elvarázsolt, az utolsó húsz percben néztem rá először az órámra –, hazafelé menet a mondanivalója is éppen annyira elgondolkodtatott. Azon tűnődtem, hogy tényleg reménytelenek vagyunk-e, hogy a való életben vajon bujkál-e valahol egy Bella Reál, aki TÉNYLEG az emberek javát akarja szolgálni politikusként? Ha igen, akkor innen kérem, hogy minél előbb bújjon elő, és mentsen meg minket.

kult-kedvenc-kultura-ajanlo-batman

Egy szóval: mindenki menjen moziba, és nézze meg ezt a cseppet sem gyerekbarát filmet, mert olyat fog tőle kapni, amit korábbi Batman nevével fémjelzett alkotás még nem adott a világnak. A Denevéremberből soha nem elég.  Addig van szükségünk az újabbnál újabb Batman-rebootra, amíg erős kritikát fogalmaz meg a társadalom felé, vannak korrupt politikusok, rendőrök és ügyészek, tehát amíg a világ nem vesz 180 fokos fordulatot. Ez pedig a jelen állás szerint sajnos még sokáig nem fog megtörténni.

Fotó: InterCom

Olvass tovább!