Egy fesztivál is lehet zöld – egyedülálló módon komposztálja a hulladékot az EFOTT

2022. július 02.
A környezettudatosság napjaink egyik legfontosabb közéleti témájaként központi szerepet tölt be az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében. A fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem segítségével a legzöldebb nyári fesztivált hozzák létre a Velencei-tó partján.

Az EFOTT már évek óta szelektíven gyűjti és válogatja a hulladékot, de idén szintet lép: teljesen hulladékmentessé alakítják a július 13. és 17. között megrendezett fesztivált a biológiailag lebomló hulladékok tekintetében. A fesztivál házigazdája, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) ugyanis a körforgásos gazdálkodás alapelveinek megfelelően megszervezi a fesztiválon keletkező biológiailag lebomló hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, végül pedig annak komposztálását is egy tudományos kutatási kísérlet keretében.

fesztival-zold-hulladek-efott

„Az italos poharakkal sem teszünk kivételt: a klasszikus műanyag poharakat biológiai úton lebontható, PLA-poharakra cseréltük, az evőeszközöket fára, a tányérokat pedig papírra. A poharak mellett a PET-palack a másik mumus, de erre is találtunk megoldást. Az EFOTT, az egyik kiemelt támogatójával, a Szentkirályi Ásványvízzel együttműködve a PET-palackokat szennyeződésmentesen külön gyűjti a fesztiválon, így azok 100%-ban újrahasznosíthatóak lesznek, és ismét PET-palackok készülhetnek belőlük” – tájékoztat Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke.

A Velencei-tó partjára visszatérő EFOTT nappali programjait összefogó UNIverzumon további szórakoztató és egyben edukatív megjelenéssel várja a MATE a fesztiválozókat, ahol többek között egy közösségi komposztáló üzemeltetésén keresztül mutatja be a hulladékfeldolgozás folyamatát. A tiedafesztivál.hu oldalon pedig külön tippeket találnak a fiatalok a zöld fesztiválozáshoz a MATE jóvoltából.

Idén ráadásul nemcsak társadalmi felelősségvállalással, hanem világsztárokkal is készül nekünk. Akon, John Newman, Regard, Riton, Halott Pénz, Wellhello, Bagossy Brothers Company, Margaret Island, Irie Maffia, Honeybeast és még sokan mások várják a látogatókat az ország legnagyobb hallgatói fesztiválján.

A Velencei-tónál két kültéri színpad, két aréna, valamint számtalan zenei színpa várja, hogy szórakoztasson minket, így a populáris és a klubzene stílusa mellett a retró, az alternatív, az RnB, de még a jazz kedvelői is megtalálják a számukra kedves bulihelyszínt.

A fiatalok fesztiváljaként az EFOTT arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy az egyetemisták által kedvelt ifjú tehetségek is nagyszínpadi lehetőséget kapjanak: a fesztivál legnagyobb koncerthelyszínén várja közönségét többek között T. Danny, BSW, Azahriah és Dzsúdló is.

Olvass tovább!