Minden, amit A szolgálólány meséje szeptemberben érkező 5. évadjáról tudni lehet

2022. augusztus 29.
Szinte hihetetlen, de már tényleg csak néhányat kell aludni a világ egyik legsikeresebb sorozatának folytatásáig. A cseppet sem habkönnyű széria számtalan kérdésben indított már párbeszédet az évek során, egyszóval kíváncsian várjuk, ezúttal milyen vitaindító fordulatokkal készültek az alkotók számunkra.

Áldassék a gyümölcs, hiszen közel egy évvel A szolgálólány meséje negyedik évadának fináléja után már be is mutatják a drámasorozat ötödik szezonját. A Margaret Atwood világhírű regényét feldolgozó széria sokkoló fordulattal búcsúzott el a rajongóitól 2021 júniusában, mivel a befejező epizódban June (Elisabeth Moss) vezetésével a korábbi szolgálólányok egy csoportja megölte Fred Waterfordot (Joseph Fiennes), majd a gyűrűsujját a jegygyűrűjével együtt elküldték Serenának (Yvonne Strahovski). Így máris borítékolható, hogy szeptember 14-től folyamatosan érkező részekben is rengeteg izgalmas pillanatra számíthatunk – és egyik szereplő élete sem lesz túlságosan nagy biztonságban.

A szolgálólány meséje

(Fotó: HBO Max Pressroom)

Aki marad, és aki megy

Azt azonban máris tudjuk, hogy az Emilyt alakító Alexis Bledel ebben az évadban már nem tér vissza, amit ő maga erősített meg májusban. „Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, távozom A szolgálólány meséje sorozatból” – nyilatkozta a Szívek szállodája Roryjaént ismertté vált színésznő. „Örökké hálás leszek Bruce Millernek (a széria kreátora – a szerk.), amiért ilyen őszinte jeleneteket írt Emilynek” – emelte ki, és természetesen az egész stábnak köszöntet mondott a támogatásáért. (Alexist egyébként Emmy-díjjal is elismerték a karaktere megformálásáért.)

Emilyvel ellentétben viszont újra találkozhatunk Luke-kal (O-T Fagbenle), Moirával (Samira Wiley), Janine-nel (Madeline Brewer), Lydia nénivel (Ann Dowd), Ritával (Amanda Brugel), Nickkel (Max Minghella), Lawrence parancsnokkal (Bradley Whitford), Mark Tuellóval (Sam Jaeger) és a lázadó feleséggel, Esther Keyesszel (McKenna Grace) is. De két új karaktert is köszönthetünk: az egyikük Lily (Christine Ko), aki Gileádban Marthaként dolgozott, ám most már ellenállási mozgalmat vezet Kanadában, a másikuk egy Mrs. Wheeler (Genevieve Angelson) nevű személy, Gilead felemelkedésének kanadai bálványozója.

Vissza Gileádba

Szerencsére az alkotók augusztus 24-én végre megajándékozták a széria rajongóit a szezon hivatalos, bővített előzetesével, amiből máris következtethetünk néhány fordulatra. A disztópikus ország, Gileád ugyanis egyáltalán nem akarja szó nélkül hagyni, hogy June meggyilkolta Fred Waterfordot – a nőt a trailer szerint a rákhoz hasonlítják, amitől meg kell szabadulni. Ráadásul Serena is bosszút esküszik férje (és születendő gyermekének apja) halála miatt, és egy Gileád-támogató közösséget épít fel Kanadában. Nick és Joseph Lawrence parancsnok megpróbálják eltitkolni, hogy közreműködtek Waterford parancsnok halálában. Eközben June és Luke elhatározzák, hogy visszamennek Gileádba közös lányukért, Hannah-ért. Már „csak” az a kérdés, June szíve vajon ki felé fog (inkább) húzni ezúttal: (a titokban megnősült) Nick vagy Luke oldalán köt ki végül?

A jó hír, hogy szeptember 14-én két új részre is számíthatunk bevezetésképpen, majd ezután szerdánként érkezik a folytatás – ám azt még nem árulták el a készítők, összesen hány epizódot tartalmaz az ötödik évad. „Ez a szezon talán az egyik legvadabb kalandunk, amit átéltünk – ígérte Elisabeth Moss. – Szinte lépést sem tudok tartani azzal, hogy mi történik a következő részekben, és most nem csak a szám jár” – borzolta tovább a fanok idegeit az Emmy-díjas sztár, aki többször is kipróbálta már magát rendezőként a sorozat negyedik szezonjának során, és az ötödikből is ő rendezett kettőt. De a Moirát életre keltő Samira Wiley egy kicsit konkrétabban fogalmazott kolléganőjénél, és elárulta, hogy ezúttal hatalmas hangsúlyt fektettek June és Moira kapcsolatának alakulására: „Az első évad óta először éreztem úgy, hogy tényleg visszakaptam a barátomat. Kivéve, hogy ő már nem ugyanaz a személy.” Samira kihangsúlyozta azt is, hogy a karaktereik szemléletmódja jelenleg borzasztóan távol áll egymástól – hiszen June-nal ellentétben Moira inkább a többet ésszel, mint erővel mentalitás híve a Gileád elleni harcban. „Néhány bűnt nem lehet lemosni magunkról” – erősít rá erre az üzenetre A szolgálólány meséje ötödik szezonjának plakátja is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Handmaid’s Tale (@handmaidsonhulu) által megosztott bejegyzés

Ez már a befejezés?

És hogy ezzel az évaddal végleg véget érnek-e June kalandjai? Nos, a jelek szerint korántsem! „Sosem keresem a befejezési lehetőséget – vallotta be a kreátor, Bruce Miller. – Olyan emberekkel dolgozhatok, akikkel bonyodalmak nélkül lehet alkotni. Van egy kedves írócsapatunk, lenyűgözőek a színészeink, illetve a stábunk is. Hihetetlen, milyen TV show-t hoztak össze. Ezért nem fogom elhamarkodottan azt mondani, ó, lépjünk tovább. Nem tudom, másnak milyen érzései támadtak a világjárvány során, de én minden bizonnyal rájöttem, melyek azok dolgok az életemben, amik meglehetősen ritkák. Ezek közé tartozik az is, hogy az említett emberekkel készíthetem a szériát. Szóval, őszintén szólva, igen, tudom, mi lesz a vége, és nem fogok visszaélni a vendégszeretetemmel, de nem is fogok rohanni a lezárás felé, ha nem muszáj. Mert amíg Elisabeth Mossnak írhatok, annál jobb tényleg nem történhet velem.”

Mi pedig erre csak annyit tudunk mondani, dicsértessék Bruce Miller, amiért egy ideig még nem veszi el tőlünk az egyik kedvenc sorozatunkat.

Forrás: HollywoodLife Fotó: Take Five/Hulu

Olvass tovább!