Így él ma az igazi Erin Brockovich

2022. szeptember 04.
A róla szóló film már 22 éves, így azóta sok víz lefolyt a Dunán. Kíváncsiak voltunk és meg is mutatjuk, hogy él az igazi Erin Brockovich!

Erin Brockovich nevét hallva mindenkinek Julia Roberts ugrik be elsőként, ami nem is csoda, hiszen ő formálta meg a zűrös természetű, az igazságért elszántan küzdő dolgozó anyát a nagy sikerű filmben. Azzal, hogy Erin Brockovich a valóságban is létezik és a róla szóló film igaz történetre épül, talán senkinek nem mondunk újat, azt viszont már kevesebben tudják, hogy él ma a film igazi hőse.

Az igazi Erin Brokovich és az őt megformáló Julia Roberts

Az igazi Erin Brockovich és az őt megformáló Julia Roberts

Sosem készült jogi pályára

Több mint három évtized telt el azóta, hogy Erin Brockovich és munkaadója térdre kényszerítette az Pacific Gas & Electric Company nevű óriásvállalatot, amelyik szemrebbenés nélkül szennyezte éveken át egy kisváros vízkészletét, amivel nemcsak környezeti károkat, hanem súlyos betegségeket is okoztak a környékbelieknél. Erin állhatatosságának köszönhetően ez lett az Egyesült Államok történetének pereskedés útján kiharcolt legbusásabb kártérítése. 

Az igazi Erin Brockovich 1960-ban született Kansas államban és soha nem készült jogi pályára. Művészeti diplomát szerzett, ám csak rövid ideig mozgott ezen a vonalon, utána a szépségipar felé vette az irányt, 1981-ben Miss Pacific Coastnak választották. Edward L. Masry, későbbi munkaadója azért vette fel ügyvédi irodájába adminisztrációs munkák végzésére anélkül, hogy rendelkezne bármilyen jogi végzettséggel, mert megesett rajta a szíve: két kicsi gyerekkel maradt egyedül és két válás volt mögötte. Erin katasztrofális anyagi helyzetben élt, amikor útjaik keresztezték egymást.

Máig harcol mások igazáért

Sem Edward, sem Erin nem gondolta, hogy milyen hatalmas dolgot visznek majd véghez együtt: a Pacific Gas & Electric Company nevű nagyvállalatot sikerült sarokba szorítaniuk és 333 millió dolláros kártérítést harcoltak ki annak a csaknem 600 lakosnak Hinkley kisvárosában, akik komolyan megbetegedtek a vállalat felelőtlensége miatt. 

A ma már 62 éves Erin harci kedve továbbra sem csökkent: ma is kitartóan küzd a környezetszennyezés ellen. „Apám már gyerekként megtanította nekem, mennyire fontos, hogy óvjuk a földet, a vizet és a levegőt. Mindig azt mondta, hogy a tiszta víz még a kőolajnál is nagyobb kincs” – nyilatkozta korábban az asszony, aki ma már az Erin Brockovich Research & Consulting vezetője. Együttműködése nem szakadt meg Edwarddal sem, továbbra is harcolnak mások igazáért.

Így él az igazi Erin Brokovich

Az igazi Erin Brockovich a 2001-es Golden Globe-díjátadón

A magánélete is mozgalmas volt

Háromszor állt oltár elé: először 1982-ben lett Shawn Brown felesége, akitől két gyermeke is született, Matthew 1983-ban, Katie pedig 1985-ben jött világra. Házasságuk 1987-ben ért véget, Erin 2 évvel később ismét kimondta az igent, ezúttal Steven Brockovichnak, akitől 1991-ben született egy kislánya, aki az Elizabeth nevet kapta. Harmadik gyermeke mindössze 1 éves volt, amikor a pár útjai különváltak. 1999-ben házasodott újra, akkor az Eric L. Ellis nevű színész rabolta el a szívét, és kapcsolatuk azóta is tart. Közös gyermekük nem született.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?