Retró zene kvíz: mennyire emlékszel a Táncdalfesztiválra?

2024. január 12.
A Táncdalfesztivál a Kádár-korszak alatt megannyi előadót tett kultikussá a magyar zenei színpadon. Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta és Kovács Kati is a legendás műsorban aratta első sikereit. De vajon hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a retró zene kvízben a Táncdalfesztivállal kapcsolatban?
Retró zene kvíz táncdalfesztivál
  • Emlékszünk még, milyenek voltak kedvenceink, amikor a Táncdalfesztivál színpadán léptek fel?
  • A legújabb retró zene kvízben a Táncdalfesztiválla kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk.
  • Hány jó válaszunk lesz a retró zene kvízben a Táncdalfesztiválokról?

1966-ban rendezték az első Táncdalfesztivált. A nagy sikerű műsor aztán egészen 1994-ig ontotta a jobbnál jobb dalokat és tett híressé egy csapásra előadókat a magyar zenei palettán. De vajon egy retró zene kvízben is tudunk válaszolni a Táncdalfesztivállal kapcsolatos kérdésekre?

Az első magyar Táncdalfesztivál

1966. augusztus 20-án tartották az első Táncdalfesztivál döntőjét. Az Erkel Színházban léptek fel az előadók a zsűri előtt, amit a televízió is közvetített. 

Koncz Zsuzsa az 1971-es Táncdalfesztiválon az Erkel Színházban

Koncz Zsuzsa az 1971-es Táncdalfesztiválon az Erkel Színházban

A Táncdalfesztiválon mutatkozhattak be először a nagy nyilvánosság előtt az éppen születőben lévő beatnemzedék emblematikus képviselői. Most láthatták először egész Magyarországon az Illést, a Metrót és az Omegát. Természetesen nem hiányozhatott Kovács Kati sem, aki az előző évben megrendezett Ki mit tud?-ot is megnyerte, valamint Koncz Zsuzsa és Zalatnay Sarolta.

Fiatal előadóként lépett fel Harangozó Teri, valamint Molnár Piroska, aki akkor még csak a Színművészeti Főiskola akkori hallgatója volt. Azóta már ő is A Nemzet Színésze cím birtokosa. (Töltsük ki a korábbi retró zene kvízt is, ha még több nosztalgiára vágyunk a beatkorszakból!)

Forradalmi hangulatot váltott ki az Illés. Az együttes a Még fáj minden csók című dallal indult, míg Kovács Kati a Nem leszek a játékszered című dallal borzolta a kedélyeket. Mindkét dal szokatlanul erőteljes és lendületes volt a retró korszak többi zenéjéhez képest, így sokakban ellenérzéseket váltottak ki. Valószínűleg még többek imádták ezeket a zenéket, hiszen mindkét dal első, illetve második helyezett lett a Táncdalfesztiválon. 

Indulhat a retró zene kvíz a Táncdalfesztiválokról?

Ha készen állunk, vágjunk bele a retró zene kvízbe! A Táncdalfesztiválokkal kapcsolatban tíz kérdést teszünk fel. Mindegyik kérdésnél három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Vajon mennyire találjuk nehéznek a retró zene kvízt? És hány pontot érünk el végül?

Hány helyes válaszod lesz a retró táncdalfesztivál kvízen?

Retró zene kvíz táncdalfesztivál

A legendás táncdalfesztiválokon olyan kultikus énekesek robbantak be a köztudatba, mint Koncz Zsuzsa vagy Kovács Kati. De vajon hány kérdésre tudunk válaszolni a retró zene kvízen velük kapcsolatban?

Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ, Szalay Zoltán, Bojár Sándor