Retró zene kvíz: hány slágert ismersz fel a szövegéről?

2023. október 23.
Omega? LGT? Illés? Töltsd ki a kvízt és kiderül, mennyire emlékszel a beatkorszak legnagyobb slágereire! Hány dalt ismertél fel a néhány sor alapján?
Retró zene kvíz
  • Melyik volt a kedvenc együttesünk a retró korszakban?
  • A kvízből kiderül, vajon mennyire emlékszünk a beatkorszak legnagyobb slágereire.
  • Hány dalt ismertünk fel a retró zenei kvízben a szöveg alapján?

Nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné az LGT, Illés vagy Omega legnagyobb slágereit. A Petróleumlámpa, Ringasd el magad vagy éppen a Kócos kis ördögök voltunk olyan, mintha a sejtjeinkbe ivódott volna. De vajon néhány sor alapján is felismerjük a kedvenc retró dalainkat? A legújabb kvízünkben ugyanis pont ez a feladat.

Ha már kitöltöttük az irodalmi kvízt, és kiderült, retró rajzfilmekre mennyire emlékszünk, ideje, hogy a retró zene kvízzel is próbára tegyük magunkat!

Így indult a magyar beatkorszak

A hatvanas években előbb a tánczene jelent meg Magyarországon, majd következett a beatkorszak. Magyar rockzenéről igazán a hetvenes évek elejétől beszélhetünk. Meglepő, de a zenében nem volt különösebb lemaradás a Nyugathoz viszonyítva. Ez több dolognak is köszönhető.

  • A hatvanas években a kommunista diktatúra egy kicsit engedett a gyeplőn, némi enyhülés volt érzékelhető.
  • A hatvanas években kezdődött a gulyáskommunizmus. 
  • Nyugatról is könnyebben jöttek be az információk, mint korábban. 
  • A beat- vagy a rockzene szempontjából meghatározó volt, hogy – igaz, csak az adást zavarva –, de hallgatni lehetett a luxembourg rádiót, amely szinte egész nap beat- és rockzenét sugárzott.

Tiltott, tűrt, támogatott zene

A magyar beatkorszakban (nagyjából az 1960-as évek közepétől a 1970-es évek elejéig) a zenei világ is része volt a kor politikai és kulturális viszonyainak. Az akkori zenei színtéren a következő típusú zenéket különböző kategóriákba sorolták.

Mini-Syrius-LGT koncert a Tabánban 1973-ban (Fotó: Fortepan/Gyulai-Gaál Krisztián)

Mini-Syrius-LGT koncert a Tabánban 1973-ban (Fotó: Fortepan/Gyulai-Gaál Krisztián)

  • Tiltott zenék: A szocialista rendszer alatt néhány zenekar és dal tiltott volt a politikai tartalma vagy a rendszerrel való összecsapása miatt. Például az Egyesült Államokból érkező rock and roll és beat zenekarok néhány dala tiltott volt, mivel a hatóságok számára elfogadhatatlan volt a nyugati kultúra hatása.
  • Tűrt zenék: Néhány zenekar és dal tűrt volt a hatóságok számára, mivel a politikai tartalmuk nem volt annyira provokatív vagy a rendszerrel való szembeszegülést nem hirdették. Ezek a zenekarok általában könnyedebb popzenét játszottak.
  • Támogatott zenék: Néhány zenekart és dalt aktívan támogatott a hatalom, mivel a szövegeik a szocialista ideológiát hirdették vagy a rendszer támogatói voltak. Ezek a zenekarok és dalok gyakran politikai propaganda eszközeiként szolgáltak.

Az állami cenzúra, a politikai nyomás és a kulturális irányítás miatt a magyar zenekaroknak és zenészeknek gyakran óvatosan kellett mozogniuk, hogy elkerüljék a konfliktust a hatóságokkal. Az akkori időszakban a zenészek kreatív módokon próbálták kifejezni magukat és közvetíteni üzeneteiket, miközben megpróbálták elkerülni a tiltást vagy más következményeket.

Ez a politikai és kulturális kontextus hozzájárult a magyar rockzene és popzene fejlődéséhez, és különleges zenei és szövegstílusokat hozott létre az időszakban. (A retró reklámokra mennyire emlékszünk? Töltsük ki a kvízt és kiderül!)

Hány pontot érünk el a retró zene kvízen?

Ha már kitöltöttük az irodalmi kvízt, itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a zenei kvízzel is. Hány slágert ismertünk fel a szöveg alapján? Mennyire emlékszünk a beatkorszak nagy slágereire?

Hány retró sláger címét ismered fel a dalszöveg alapján?

Retró zene kvíz

Egy-két-há, na indulj be már! Beugrik, melyik zenekar slágeréből való? Töltsd ki a tesztet és kiderül, mennyire vagy képben a retró slágerekkel!

Fotó: Fortepan/Hunyady József, Urbán Tamás, Unsplash