Retró kvíz: mennyire emlékszel a Kádár-korszakra?

2023. december 02.
Akár gyerekek voltunk, akár felnőttek, bizony vannak olyan részei a Kádár-korszaknak, amire szívesen emlékszünk. De vajon egészen apró dolgok is eszünkbe jutnak, ha a egy kvízben látjuk magunk előtt a képeket?
Retró kvíz
  • Ma már sok részére nosztalgiával gondolunk a retró korszaknak, sőt, a divatban és lakberendezésben reneszánszát éli ez az időszak.
  • Vajon mire emlékszünk a Kádár-korszak jellegzetes dolgaiból? 
  • Töltsük ki a retró kvízt és kiderül, mennyire fakultak meg az emlékeink!

A Kádár-korszak bizonyos dolgai mára szép emlékké váltak, nosztalgiázva meséljük gyerekeinknek, milyen retró süteményeket ettünk, milyen rajzfilmeket néztünk. Arról már nem is beszélve, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek lakberendezése és öltözködése kifejezetten divatossá vált az utóbbi években. 

De vajon emlékszünk annyira a Kádár-korszak apró részleteire, hogy hibátlanul töltsük ki a legújabb retró kvízünket

Öltözködés a retró korszakban

Rikító színek, kreppelt haj, spiráldauer – nem mondhatnánk, hogy mindent visszaírunk a nyolcvanas évekből, de ma már úgy érezzük, volt egyfajta bája a Kádár-korszak divatjának. Sőt, minták és formák köszönnek vissza a mai trendekben a hetvenes-nyolcvanas évekből! (Vajon a retró zenére mennyire emlékszünk? Töltsük ki a retró zene kvízt!)

A híres Május 1. ruhagyár divatbabái a hetvenes években (Fotó: Fortepan/Bauer Sándor)

A híres Május 1. ruhagyár divatbabái a hetvenes években (Fotó: Fortepan/Bauer Sándor)

Mutatjuk, melyik az a négy ruhadarab és divatelem, amiért mindenki odáig volt a retró korszakban, és most megint ezt látjuk mindenkin!

  1. Klumpa és trapéznadrág Ez az a stílus, aminek visszatérését nem a divattervezőknek és kifutóknak köszönhetjük, hanem közösségi médiának és az influenszereknek.
  2. Overallok Nem először térnek vissza a divatba a hetvenes években méltán népszerű egyberészes nadrágok, az overálok. Az a legjobb bennük, hogy akár elegáns, akár teljesen hétköznapi viselet is lehet belőlük attól függően, milyen anyagból készülnek.
  3. Narancsszín Az élénk színek az utóbbi időben határozottan átvették az uralmat a divatban. Ugyan a divatheteken idén a fekete-fehér szettek jelentek meg nagyon gyakran a kifutón, a klasszikus páros mellett nem hiányozhatott a narancs sem. 
  4. Maxiszoknya Nem csak a retró korszak kedvence volt a maxiszoknya, de a bő változat különböző színekben meghatározó volt a hetvenes-nyolcvanas években. Idén mindenképp ott a helye a szekrényünkben!

Indulhat a retró kvíz?

Ha úgy érezzük, sikerült ráhangolódnunk a Kádár-korszakra, indítsuk el a legújabb retró kvízt, ahol tíz kérdésre kell válaszolnunk. A kvíz minden kérdése után három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, ami szerintünk a helyes. Hány kérdésre sikerül jó választ adnunk a retró kvízben?

Retró kvíz: mennyire emlékszel jól a Kádár-korszakra?

Retró kvíz

Tudod, mit lehetett venni a Röltexben? És ki vezette az Ötödölőt? Tesztelt a tudásod a retró kvízünkkel, mennyire emlékszel a nyolcvanas évekből!

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor, Kiskos Vajk, Wikimedia