Retró kvíz: emlékszel még ezekre a dolgokra a nyolcvanas évekből?

2023. december 09.
Hányat ismerünk fel a retró tárgyak közül? Vajon sikerül rájönnünk, a retró kvíz kérdései milyen dolgokra utalnak? Ezek a tárgyak a hetvenes-nyolcvanas években a mindennapjaink részei voltak. De vajon ma mennyire emlékszünk ezek közül?
Retró kvíz 2
  • Egy újabb retró kvízzel nosztalgiázhatunk a hetvenes-nyolcvanas évekre.
  • De vajon hány kérdésre tudunk válaszolni a tízből?
  • Töltsük ki a retró kvízt, és kiderül, vajon milyen a memóriánk!

A retró korszak reklámjai és modelljei ikonikusak voltak a korban. Még ma is emlékszünk – akár álmunkból felkeltve is – néhány reklám szlogenjére. De vajon a legújabb retró kvízünkben hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni?

Híres modellek a retró korszakból

Pataki Ági vagy Sütő Enikő nevét mindenki ismeri, ám nem ők voltak az első híres modellek a rendszerváltás előtti Magyarországon. Bár a retró kvízünkben velük kapcsolatos kérdésre is számíthatunk.

Safranek Anna, a retró korszak egyik legendás modellje divatbemutatón 1975-ben (Fotó: Fortepan/Gábor Viktor)

Safranek Anna, a retró korszak egyik legendás modellje divatbemutatón 1975-ben (Fotó: Fortepan/Gábor Viktor)

  • Keresztes Orsi – A napvilágot Bölöni Orsolya néven látta meg, ám híres modell és Rotschild Klára egyik kedvence már Keresztes Orsiként lett. Az 1950-es és 1960-as években minden valamirevaló magazin címlapján szerepelt, sőt, Párizsban és Rómában is modellkedhetett, ami a korban kifejezetten ritkaságnak számított. Nina Ricci kifutóján is végigvonult.
  • Lantos Piroska – Az első magyar modell, aki Amerikában is sikereket ért el, bár ez a retró korszakban nagyjából a lehetetlennel volt egyenlő. A ’70-es években a nemzetközi Modefest modellverseny második helyezettje lett Horvátországban, innen egyenes út vezetett a nemzetközi modellkarrierhez. Dolgozott a Chanel divatháznak, szerepelt francia címlapokon, szinte csodával határos módon Amerikába is eljutott, ahol Carolina Herrera és Guy Laroche modellje lett. Második házasságát Franciaországban kötötte, ahol megváltoztatta a nevét Sarah de Lantosra. Élete tragikus módon ért véget mindössze 29 éves korában. Holtan találtak rá New Yorkban másik két magyar holttestével együtt. Mai napig nem derült ki, mi történt akkor abban a lakásban.
  • Bakos Ilona – Bármilyen meglepő, nem Pataki Ági volt a Fabulon első reklámarca. 1972-ben Bakos Ilona volt az első Fabulon-lány. Ezután havonta szerepelt az Ez a Divatban, sőt, még a retró korszakban népszerű kártyanaptárat is kapott.
  • Safranek Anna – Több évtizeden keresztül volt sztármodell Magyarországon. Legnagyobb sikereit az 1960-as, 1970-es években érte el. Elsők között szerepelt az Ez a Divat címlapján, de Ausztriában is dolgozott. Safi volt az, aki Pataki Ágival együtt elkezdte meghonosítani itthon a dinamikus fotózást a korábbi merev, túlságosan beállított pózokat felváltva. 

Indulhat a retró kvíz?

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a legújabb retró kvízzel. Válaszoljunk mind a tíz kérdésre a kvízben. Minden kérdés után három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, ami a helyes. Hányat találunk el a retró kvízben feltett kérdések válaszai közül?

Retró kvíz: emlékszel még ezekre a tárgyakra?

Retró kvíz 2

Aki a nyolcvanas-kilencvenes években volt gyerek, biztos, hogy találkozott a kvízben említett tárgyakkal. De vajon a rövid leírásból kitaláljuk, mire gondoltak a kvíz készítői?

Fotó: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Főfotó