Retró kvíz: felismered, milyen régi eszköz van a képen?

2023. július 25.
Új kvízünkből kiderül, mennyire emlékszünk még a ‘70-es, ‘80-as évek hétköznapjaira. Hányat ismersz fel azok közül a tárgyak közül, amik egykor a mindennapok részei voltak, ma viszont már azt sem tudják a fiatalok, hogy ezek egyáltalán léteztek?
Retró kvíz: felismered a használati tárgyakat?
  • Vajon milyen retró használati eszköz látható a képen?
  • Hányat sikerül eltalálni a kvíz kérdései közül?
  • Aki egykor használta ezeket, biztosan ma is emlékszik rájuk!

Hajszárító? Társasjáték? Turmixgép? Aki az 1970-es, 1980-as években élt, nőtt fel, biztosan felismeri az új retró kvízben látható tárgyakat. Sőt, biztosan nosztalgiázik egyet a képek láttán! De vajon a mai fiatalok közül hányan tudják, mi van a fotókon?

Indul a retró láz!

Reneszánszát éli a retró, azaz a ‘70-es, ‘80-as évek stílusa a filmekben, sorozatokban, öltözködésben és a lakberendezésben is. De tudjuk pontosan, mit neveznek retrónak? Ugyanazt jelenti a retró, mint a vintage? 

Közös a retróban és a vintage-ben, hogy mindkettőnél a régi(nek tűnő) darabokat építik be a modern kor öltözködésébe, lakberendezésébe. Ugyanakkor a retró egy jól behatárolható korszakot (a nagyjából az 1960-as évektől az 1990-es évekig tartó időszakot) jelöl. 

A retró feltámadását mutatja, hogy imádjuk újranézni azokat a rajzfilmeket, amiken a mostani milleniál generáció felnőtt (töltsd ki retró rajzfilm kvízünket, vajon mennyire emlékszel?) és azt kívánjuk, bárcsak visszatérnének ezek a retró fürdőruha stílusok!

Persze nem volt ugyanolyan a hatvanas, mint a nyolcvanas évek stílusa. Sőt, kifejezetten gyorsan változtak a divatirányzatok a 20. században. De a retró stílusnál az összhang mindig vidám, kényelmes és impulzív, szokatlan, ugyanakkor csillogó összképet eredményezett. Az élénk színek, furcsa geometriai formák, vintage-szerű virágminták miatt telik meg igazán élettel egy retró stílusú szoba, ezért figyelünk fel a retró fazonú és mintájú ruhákra. (De emlékszünk például a retró süteményekre? Töltsük ki a kvízt, és kiderül!)

Retró kvíz és használati tárgyak

A ‘70-es, ‘80-as évek használati tárgyai jórészt műanyagból készültek. Meglepően megnyugtató volt nézni a rengeteg ugyanolyan formájú tárgyat egymás mellett, melyeknek csak a színe változott. Ha másra nem, erre biztosan nosztalgiával emlékszünk a negyven évvel ezelőtti lakber boltok kínálatával kapcsolatban. 

De vajon arra is emlékszünk még, mire használták ezeket a tárgyakat? És vajon aki már a 2000-es évek után született, az is tudja, mire használták ezeket a dolgokat? Itt az idő, hogy nosztalgiázzunk kicsit és próbára tegyük az emlékezetünket! Töltsük ki a retró kvízünket, és kiderül, mennyi maradt meg a memóriánkban gyerekkorunk vagy fiatalkorunk retró tárgyaival kapcsolatban! 

Fotó: Getty Images, Unsplash