Irodalmi kvíz: hány Ady Endre-verset ismersz fel a tízből?

2024. február 27.
Ady Endre leghíresebb verseiből idézünk a legújabb irodalmi kvíz kérdéseiben. A feladat az, hogy a három lehetőség közül válasszuk ki, melyik ez a költemény. Vajon hány pontot érünk el az irodalmi kvízen?
Irodalmi kvíz Ady Endre
  • Biztos, hogy a top 5-ben lesz Ady Endre is, ha valaki azt kéri tőlünk, nevezzünk meg híres magyar költőket.
  • Vajon felismerjük néhány sorból a leghíresebb Ady Endre-verseket?
  • Töltsük ki az irodalmi kvízt, és kiderül, mennyire emlékszünk Ady leghíresebb verseire!

Ha már kitöltöttük azt az irodalmi kvízt, melyben József Attila verseit kell felismernünk, itt az ideje, hogy Ady Endre költeményeivel is próbára tegyük magunkat. Vajon a legújabb irodalmi kvízen is sikerül olyan jó eredményt elérnünk, mint a korábbiakon?

Érdekes tények Ady Endréről

Azt irodalomórán is elmondják, hogy Ady Endre szifiliszben szenvedett és Dióssyné Brüll Adéllal folytatott viszonyát is boncolgattuk. De még mindig vannak olyan tények Adyval kapcsolatban, amit nem emlegetnek az iskolában. Az irodalmi kvízünkben ezekre ugyan nem kérdezünk rá, hiszen itt a verseié a főszerep, de mégis izgalmas, új megvilágításba helyezhetik Ady költeményeit.

  1. Feleségül akarta venni a nőt, akitől a szifiliszt kapta. A betegséget egy Renzi Mária nevű orfeuménekesnőtől szedte össze Ady 1902-ben. Erről még egy novella is született, a Mihályi Rozália csókja. Ady szerelmes lett a szifilisz ellenére is a nőbe, barátai beszélték le a házasságról.
  2. Nagyon hosszú ideig tartott, mire megírta egy-egy versét. Sokat panaszkodott kortársainak Ady maga is, milyen nehezen születnek költeményei. Szinte minden versét többször is átírta. Az Ős Kaján énekét pedig több mint két évig hordozta, érlelte magában. (Erre a versre most nem kérdezünk rá az irodalmi kvízben, annyit segíthetünk.)
  3. Nem a szifilisz volt Ady egyetlen betegsége. Az egyik legönpusztítóbb életet élő költőnk volt Ady Endre. Alkoholista volt, szerencsejáték- és gyógyszerfüggő, láncdohányos, aki depresszióban szenvedett. Czeizel Endre elemzéséből az derült ki, hogy Ady nem volt éppen mértéktartó alkat, és az akaratereje sem volt túl erős.
  4. Szanatóriumban halt meg, és csak egy ápolónő volt mellette. Bár az Őrizem a szemed című verse után mind azt gondolnánk, hogy Csinszka fogta Ady kezét otthon az utolsó perceiben, korántsem volt ilyen könnyű vége a sokat megélt költőnek. A szifilisz miatt szélütést kapott, ami miatt elvesztette a beszédkészségét. A spanyolnáthát is elkapta, ami tüdőgyulladást okozott nála. A pesti Liget Szanatóriumban kezelték, amikor 1919. január 17-én meghalt. Papp Márta ápolónő volt mellette utolsó napjaiban.
  5. Ady szülei túlélték a költőt, és beperelték Csinszkát. 1926-ban jelezték Ady Endre szülei, hogy igényt tartanak a költő művei utáni jogdíjakra. Ezt az özvegye, az akkor már Márffy Ödön festőművész feleségeként élő Csinszka örökölte. Végül a bíróság arra kötelezte Boncza Bertát, hogy a befolyó jogdíjak 25 százalékát fizesse a szülőknek.

Töltsük ki az irodalmi kvízt Ady Endre verseiről!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az irodalmi kvízzel. Ahogy mindig, most is tíz kérdésre kell helyesen válaszolnunk. Ezeknél egy-egy idézetet találunk Ady Endre leghíresebb verseiből. Mindegyik után három lehetséges választ mutatunk, ezek közül kell kiválasztanunk azt, ami szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el az irodalmi kvízen?

Hány Ady Endre-verset ismersz fel a tízből?

Irodalmi kvíz Ady Endre

Ady Endre roppant ellentmondásos író volt már a saját korában is. Ma is hasonlóan nagy indulatokat képesek kiváltani művei. Egy biztos, senkit sem hagy hidegen, elolvassa egy-egy költeményét. De vajon felismerjük néhány sorból a leghíresebb Ady-verseket?

Fotó: Fortepan, Unsplash, Wikimedia