Irodalmi kvíz: melyik híres magyar író, költő szerelme van a képen?

2023. augusztus 09.
Csodálatos szerelmes költeményeikben vagy éppen regényeikben örök emléket állítottak a híres költőink, íróink szerelmeiknek is. De ha a nevüket ismerjük is, tudjuk, hogy néztek ki kedvenc szerzőink múzsái? Az irodalmi kvízzel tegyük próbára tudásunkat, nézzük meg, hány híres magyar író, költő szerelmét ismerjük fel!
Irodalmi kvíz: melyik magyar költő, író szerelme van a képen?
  • Azonnal rávágjuk, ki a kedvenc írónk, költőnk, de ha az a kérdés, ki volt életük szerelme, már lehet, hogy bajban vagyunk.
  • Töltsük ki az irodalmi kvízt, és kiderül, mennyit ismerünk fel a híres magyar szerzők múzsái közül!
  • Vigyázat, volt olyan híres írónk (nem is egy!), akinek több nagy szerelme is volt élete során.

Léda vagy Csinszka nevét mindenki ismeri, de azt is tudjuk, hogy néztek ki Ady Endre híres szerelmei? Az irodalmi kvízben próbára tehetjük magunkat, és megnézhetjük, vajon hány híres írónk, költőnk szerelmét ismerjük fel a képeken.

A kvízünkben most olyan szerelmeket gyűjtöttünk össze, amik valóban beteljesültek, de sok esetben az imádott nő vagy férfi elérhetetlen maradt örökre a költők, írók számára. 

Szendrey Júlia, az első híres magyar költőfeleség

Mondhatjuk, hogy Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia volt az első a nagy költőink szerelmei között, aki maga is híressé vált. Nem volt átlagos feleség. Nadrágot viselt és szivarozott, illetve a forradalmat támogatva felhívást intézett a többi feleséghez, hogy férjeiket és fiaikat a forradalom mellé állítsák és háborúba küldjék a hazáért. Bár házasságuk nem tartott sokáig Petőfi halála miatt, sok gyönyörű szerelmes vers született ezalatt.

Ady Endre múzsái, Léda és Csinszka

Ha mondanunk kellene Szendrey Júlián kívül híres múzsákat a magyar költészetből, biztosan Lédát és Csinszkát mondanánk. Ez a két nő volt a számtalan szerető mellett a legnagyobb hatással nem csak Ady életére, de munkásságára is. (Felismerjük a híres magyar szerelmes verseket néhány sor alapján? Töltsük ki az irodalmi kvízt és kiderül!)

Hajlamosak vagyunk azt mondani Ady szerelmes versei alapján, hogy amíg a Lédával való viharos kapcsolata számtalan nehéz évet okozott a költőnek, élete végén Csinszka hozta el a megnyugvást. A különleges és nagyvilági Léda iránt érzett szerelem után joggal vetődik fel a kérdés: vajon mit látott Csinszkában Ady? Ugyan a költő egyik meghatározó kapcsolata sem volt zökkenőmentes, míg Csinszka szerelem nélkül ment feleségül a már befutott férfihoz, akit ismeretlenül idealizált, Léda volt az, aki Adyban már akkor meglátta a tehetséget, amikor még előtte álltak a nagy sikerek. Adél viszont bátorította és támogatta karrierjében, Párizs varázsával együtt írásra ihlette.

Hány híres író szerelmét ismerjük fel a kvízben?

Ahogy a kvízből is kiderül, a híres íróink, költőink szerelme gyakran maga is híres író, költő volt. Ami nehezítheti az irodalmi kvíznél a helyes válaszadást, hogy a szerzőknek gyakran nem egy, hanem több szerelme, múzsája is volt élete során. 

Tegyük próbára magunkat, és nézzük meg, vajon felismerjük-e a kvíz képeiről a híres íróink szerelmeit. Mennyi kérdésre válaszolunk helyesen?

Fotó: Fortepan/Magyar Bálint, Wikipedia