Irodalmi kvíz: hány Petőfi-verset ismersz fel?

2023. december 27.
Nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné Petőfi Sándor munkásságát. De vajon úgy is megy, ha a kvízben néhány sorból kell felismernünk a költeményeit? Hány helyes válaszunk lesz?
Petőfi Sándor irodalmi kvíz
  • Idén 200 éve született Petőfi Sándor.
  • Az irodalmi kvízben az a feladatunk, hogy néhány sorból felismerjük a költő híres verseit.
  • Hány pontot sikerült szereznünk a kvízben?

Petőfi Sándor megkerülhetetlen a magyar irodalomban. Nem csak költő, író volt, hanem forradalmár és nemzeti hős. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során elévülhetetlen érdemeket szerzett hazafiasságával. A 200 évvel ezelőtt született költő verseit mindenki ismeri, a Nemzeti dalt minden március 15-én elszavaltuk. De vajon az irodalmi kvízben is felismerjük a híres Petőfi-verseket néhány sorból? 

De hol született valójában Petőfi?

1823. január 1-én látta meg a napvilágot Petőfi Sándor. Ám a költő halála után évekig folyt a vita, vajon hol született valójában? Mára egyértelművé vált: Kiskőrösön. Petrovics István, Petőfi Sándor édesapja 1824-től új mészárszéket bérelt Kiskunfélegyházán, családjával is odaköltözött, így a költő gyermekkorát is itt töltötte. Ezért is hangoztatták sokáig, hogy ez a költő szülővárosa.

De egyes feljegyzések szerint Szabadszállás is a maga szülöttének tartja a Petőfit. A kérdést tovább bonyolította maga Petőfi Sándor is, aki Kiskunfélegyházát azért is vallhatta szülőföldjének, hogy ne tartsák kiskőrösi tótnak.

Valóban szerette Szendrey Júliát Petőfi?

Szendrey Júlia 17 éves volt, amikor megismerkedtek Petőfi Sándorral. Pontosan egy évvel később már a felesége lett, újabb egy év múlva édesanya, majd 21 évesen már özvegy. Ráadásul nem is indult zökkenőmentesen a kapcsolatuk. Nem meglepő módon Szendrey Júlia szülei nem nézték jó szemmel Petőfi udvarlását. Az elsöprő erejű szerelemnek azonban még ők sem állhattak útjába.

Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia egy 1859-ben készült felvételen

Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia egy 1859-ben készült felvételen

1847. szeptember 8-án házasodtak össze az erdődi vár kápolnájában. A mézesheteket – ami szokatlanul hosszú volt, másfél hónap – Koltón, a Teleki-kastélyban töltötték, itt született Petőfi egyik leghíresebb verse is, a Szeptember végén. (Vajon az irodalmi kvízben is felismerjük, ha csupán néhány sorból kell megmondanunk, erről a szerelmes versről van-e szó?)

A pár egyetlen közös gyermeke, Petőfi Zoltán 1848. december 15-én született meg, így mindössze hét hónapos volt, amikor édesapja nyomtalanul eltűnt. A házaspár 1849. július 22-én, Tordán találkozott utoljára, mielőtt a költő július 31-én minden valószínűség szerint elesett a segesvári csatában.

Töltsük ki az irodalmi kvízt Petőfi verseiről!

Ha úgy érezzük, készen állunk az irodalmi kvízre, kattintsunk, és lássuk az első kérdést! Mind a tíz kvízkérdésnél ugyanaz a feladat: a néhány sorból felismernünk, vajon melyik Petőfi-versből idéztünk! Három válasz közül kell kiválasztanunk azt, ami helyes. Vajon hány pontot érünk el az irodalmi kvízen?

Irodalom kvíz: hányat ismersz fel Petőfi Sándor versei közül?

Irodalom kvíz Petőfi Sándor vers

Petőfi Sándor az egyik leghíresebb és legkedveltebb magyar költő, akinek verseit mindenki ismeri. De akkor is felismerjük, melyik költeményről van szó, ha csak néhány sort olvasunk belőle? Töltsük ki a kvízt és kiderül, vajon mennyire ismerjük a Petőfi-verseket!

Fotó: Wikimedia