Felejthetetlen, lélegzetelállító ruhák az Oscar történetéből, egészen 1954-től

2024. február 17.
Hamarosan itt van a 96. Oscar-gála. Hollywood legrangosabb eseményére készülve felidézzük a díjátadó történetének legikonikusabb, lélegzetelállító ruháit.
Oscar történelem ruhák
  • Az Oscar-gálák vörös szőnyegén minden évben csodálatos ruhakölteményekben vonulnak a sztárok.
  • Minden évben látunk olyan szetteket, amelyek kiemelkednek a tömegből.
  • A következőkben felidézzük az Oscar történetének legszebb ruháit.

Az Oscar-gála a legrangosabb és leghíresebb vörös szőnyeges események közé tartozik, ahol minden évben káprázatos ruhakölteményekben vonulnak fel a legnagyobb sztárok. Szinte minden Oscar alkalmával van néhány olyan megjelenés, ami nemcsak, hogy kiemelkedik a tömegből, de végül a divattörténelem részévé is válik. Ki ne emlékezne például Audrey Hepburn bájos Givenchy ruhájára? Vagy Angelina Jolie lenyűgöző bársony Atelier Versace szettjére, amelynek felsliccelt szoknyájából kivillant a színésznő végtelenül hosszú lába?

Itt az ideje, hogy felidézzük minden idők legikonikusabb, lélegzetelállító Oscar-ruháit. Hosszú a lista, de minden egyes kattintást megér.

Audrey Hepburn klasszikus ruhája az 1954-es Oscar-gálán

Az 1954-es Oscar-gálán Audrey Hepburn ruhája történelmet írt

Az 1954-es Oscar-gálán Audrey Hepburn ruhája történelmet írt

Amikor Audrey Hepburn ebben az bájos, virágos, magas nyakú Givenchy ruhában jelent meg az Oscar-gálán, azonnal divattörténelmet írt. A ruha nőies dizájnja azóta tökéletes klasszikussá vált, amely évtizedekig inspirálta a vörös szőnyeges ruhákat.

Elizabeth Taylor színes ruhája az 1961-es Oscar-gálán

Az 1961-es Oscar-gálára Elizabeth Taylor egy varázslatos ruhát választott

Az 1961-es Oscar-gálára Elizabeth Taylor egy varázslatos ruhát választott

Elizabeth Taylor színes Christian Dior ruhájának talán leglátványosabb része a virágos díszítés volt, amely tökéletesen illett a színésznő élénkvörös rúzsához. Különleges megjelenésével a színésznő azonnal magára vonzotta a tekinteteket az 1961-es Oscar-gálán.

Barbra Streisand áttetsző ruhája az 1969-es Oscar-gálán

Az 1969-es Oscar-gálán Barbra Streisand egy pucérruhában jelent meg

Az 1969-es Oscar-gálán Barbra Streisand egy pucérruhában jelent meg

Ki mondta, hogy a pucérruha 21. századi találmány? Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sztárok csak az elmúlt években kezdtek egyre kihívóbb és egyre áttetszőbb ruhákat hordani, Barbra Streisand 1969-es Oscar-gálán viselt áttetsző ruhája is bizonyíték rá, hogy a hírességek sosem voltak szégyenlősek. Streisand ruháját Arnold Scaasi tervezte, mi pedig imádjuk a szett túlméretezett fehér gallérját, illetve a mandzsettáját, amelyek extra hangsúlyossá tették az összeállítást.

Farrah Fawcett arany ruhája az 1978-as Oscar-gálán

Farrah Fawcett ikonikus arany ruhája az 1978-as Oscar-gálán

Farrah Fawcett ikonikus arany ruhája az 1978-as Oscar-gálán

A ’70-es évek egyik legfelkapottabb stílusikonja nemcsak divatos és ikonikus frizurájával, hanem tökéletes ruhaválasztásaival is beírta magát a történelembe. Farrah Fawcett aranyszínű Stephen Burrows ruhája az 1978-as Oscar-gála legemlékezetesebb darabjává vált.

Daryl Hannah csillogó ruhája az 1988-as Oscar-gálán

Daryl Hannah 1988-ban a régi hollywoodi csillogást idézte meg az Oscar-gálán

Daryl Hannah 1988-ban a régi hollywoodi csillogást idézte meg az Oscar-gálán

Hosszú, elegáns kesztyű, csillogó fehér harisnya – Daryl Hannah nem félt a látványos kiegészítőktől az 1988-as Oscar-gálán. Térdig érő ezüst ruhájával a színésznő tökéletesen megidézte a régi hollywoodi csillogást.

Gwyneth Paltrow rózsaszín ruhája az 1999-es Oscar-gálán

Rózsaszín ruhájában Gwyneth Paltrow hercegnőként lépes az Oscar vörös szőnyegére

Rózsaszín ruhájában Gwyneth Paltrow hercegnőként lépett az Oscar vörös szőnyegére

Gwyneth Paltrow rózsaszínű Ralph Lauren ruhája annak idején vegyes kritikákat kapott, ma már az egyik legikonikusabb Oscar-ruhának számít. Állítólag a színésznőnek akkoriban nem volt saját stylistja, ezért egyszerűen csak elment Ralph Laurenhez néhány nappal az esemény előtt, hogy kiválasszanak együtt egy ruhát. 

Cameron Diaz pucérruhája a 2000-es Oscar-gálán

A 2000-es Oscar-gálán Cameron Diaz egy pucérruhát viselt

A 2000-es Oscar-gálán Cameron Diaz egy pucérruhát viselt

Itt egy újabb pucérruha az Oscar-gálák történetéből: Cameron Diaz egy Versace csipke pucérruhában mutatta meg tökéletes alakját. A színésznő outfitje akkoriban nagy feltűnést keltett.

Hilary Swank legendás hát nélküli ruhája a 2005-ös Oscar-gálán

Máig nem felejtjük Hilary Swank 2005-ös Oscar-ruháját

Máig nem felejtjük Hilary Swank 2005-ös Oscar-ruháját

Hilary Swank teljesen váratlanul és szemet gyönyörködtetően merészkedett a meztelenségbe. A Millió dolláros bébi színésznője egy Guy Laroche ruhában fedte fel a hátát.

Jennifer Lopez görög ihletésű ruhája a 2007-es Oscar-gálán

2007-ben Jennifer Lopez görögistennőként tündökölt az Oscar-gálán

2007-ben Jennifer Lopez görög istennőként tündökölt az Oscar-gálán

Jennifer Lopez a 2007-es Oscar-gálán egy kristályokkal díszített Marchesa dizájnban tündökölt. Ez az empire-derekú ruha az ókori Görögországot idézte meg, az énekesnő pedig valódi istennőként vonult a vörös szőnyegen.

Angelina Jolie bársonyruhája a 2012-es Oscar-gálán

Egy lenyűgöző bársony ruhában jelent meg Angelina Jolie a 2012-es Oscar-gálán

Egy lenyűgöző bársonyruhában jelent meg Angelina Jolie a 2012-es Oscar-gálán

Amikor Angelina Jolie a lenyűgöző bársony Atelier Versace ruhájában megvillantotta a jobb lábát, a mozdulat azonnal internetes szenzációvá vált. Jolie a klasszikus ruhát Neil Lane ékszerekkel, Jaime Mascaro táskával és egyedi Salvatore Ferragamo bársonycipővel egészítette ki.

Emma Stone ruhája hibátlan volt a 2015-ös Oscar-gálán

Bámulatosan festett Emma Stone a 2015-ös Oscar-gálán

Bámulatosan festett Emma Stone a 2015-ös Oscar-gálán

Emma Stone lenyűgözően festett a 2015-ös Oscar-gálán a hosszú ujjú, chartreuse színű Elie Saab ruhájában, amely olyan volt, mintha csak a színésznőre öntötték volna. A nyitott hátú és magasan felsliccelt ruha tökéletesen passzolt Emma Stone stílusához. 

Lady Gaga ruhája is a régi Hollywoodot idézte meg a 2019-es Oscar-gálán

A régi hollywoodi hangulatot idézte neg Lady Gaga 2019-es Oscar-ruhája

A régi hollywoodi hangulatot idézte neg Lady Gaga 2019-es Oscar-ruhája

Két Lady Gaga létezik, ha divatról van szó: az énekesnő Lady Gaga, aki nem riad vissza a kihívó és szexi forrónadrágoktól és villantásoktól, illetve a színésznő Lady Gaga, aki imádja megidézni a régi hollywoodi csillogást. Utóbbi a 2019-es Oscar-gálán egy fekete Alexander McQueen ruhában jelent meg a vörös szőnyegen, amelyhez egy hosszú kesztyűt választott, a nyakában pedig az a nyaklánc csillogott, amit annak idején Audrey Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben. 

Zendaya sárga ruhája a 2021-es Oscar-gálán

Álomszerűen festett Zendaya a sárga ruhájában a 2021-es Oscar-gálán

Álomszerűen festett Zendaya a sárga ruhájában a 2021-es Oscar-gálán

Az Euphoria színésznője egy sárga, egyedi készítésű Valentino ruhát viselt a 2021-es Oscar-gálán, amit Bulgari ékszerekkel és Jimmy Choo magas sarkúval egészített ki. A Zendaya által viselt Bulgari gyémántok összértéke több mint 6 millió dollár volt.

Nicole Kidman csillogó fekete ruhája a 2023-as Oscar-gálán

A 2023-es Oscar-gálán Nicole Kidman ruhájánál nem volt csillogóbb

A 2023-es Oscar-gálán Nicole Kidman ruhájánál nem volt csillogóbb

Nicole Kidman egy egyedi készítésű Armani Privé ruhában érkezett a 2023-as Oscar-gála szőnyegére. A káprázatos darab combig érő felslicceléssel rendelkezett, és tetőtől talpig éjfekete flitterek borították. Egyik vállát és a derekát hatalmas rozetták díszítették, amelyeket szintén csillogó fekete és ezüst flitterek díszítettek.

Fotó: Getty Images