5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál A mackó című sorozatról

2024. július 13.
A mackó harmadik évada július 17-én érkezik a Disney+-ra, ennek alkalmából elárulunk 5 érdekességet az Emmy-díjas sorozatról.
5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál A mackó című sorozatról
  • Július 17-én érkezik A mackó harmadik évada a Disney+-ra.
  • A mackó már 70 díjat bezsebelt különböző filmes versenyeken.
  • Íme 5 érdekesség A mackóról.

Míg egy jó recept a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik, addig egy többszörös Emmy-díjas sorozathoz nem árt egy kiváló forgatókönyv, lenyűgöző színészek és elképesztő részletesség. Nem véletlen, hogy A mackó nemcsak a gasztronómia rajongóinak, hanem a kritikusok figyelmét is felkeltette, hiszen már 70 díjat bezsebelt különböző filmes versenyeken. Íme 5 érdekesség A mackóról.

5 érdekesség A mackóról

1. Egy létező étterem inspirálta a sorozatot 

A sorozatbéli The Original Beef of Chicagoland étterem nem csupán a fantázia szüleménye, hiszen a Mr. Beef On Orleans, egy legendás chicagói olasz szendvicsbolt ihlette. A Mr. Beefet 1979-ben alapította a tavaly elhunyt Joe Zucchero, akinek fia, Chris a sorozat alkotója (Christoper Storer) mellett nőtt fel Chicago külvárosában.

A sorozat első részének legtöbb jelenetét ráadásul a Mr. Beefben forgatták, amelyben Chris is szerepelt, mint hentes. Amikor a teljes sorozatot megrendelték, akkor egy chicagói stúdióban újraalkották az éttermet, és Chris szerint még a falon megtalálható zsírfoltokat is sikerült lemásolniuk.  

2. Valódi konyhai tapasztalat 

Egy étterem konyhájában kavargó feszültséget nehéz lenne úgy eljátszani, hogy az ember még sosem járt „hús-vér” konyhában, így hát nem meglepő, hogy a szereplők alapos éttermi kiképzést kaptak. A főszerepet játszó Jeremy Allen White a chicagói Kumiko étteremben és Santa Monica-i Pasjoli étteremben is megfordult, hogy felkészüljön Carmy szerepére.

A Sydney szerepébe bújt Ayo Edebiri órákat vett a sorozat kedvéért az Institute of Culinary Education intézményben, a cukrászt játszó Lionel Boyce pedig Koppenhágáig is elutazott, hogy a Hart Bageri pékségben tanuljon. Jeremy azt is elárulta, hogy nem használtak kézdublőröket azoknál a jeleneteknél sem, ahol közelről mutatják az ételek előkészítését, szeletelését. Ez már csak azért is lenyűgöző, mert Jeremy a szerepe szerint profi képzést kapott, így nem véthetett egy apró hibát sem.

3. Karbantartóbőrbe bújt szakács 

Az írók jelentős része rendelkezik valamilyen gasztronómiában szerzett tapasztalattal, de egy profi séf is megbújik a szereplők között. A kanadai séf Matty Matheson, aki korábban a torontói Parts & Labour executive chefje volt, Neil Fak ezermester szerepében tűnik fel A mackóban. Ironikus módon ő az egyetlen olyan szereplő, aki mindig a konyhában nyüzsög, de sosem főz.

Ehelyett felbukkan az étteremben, ha valami probléma van a vízvezetékkel vagy az elektromossággal, illetve a második évadban pincérként is debütál. Matty a műsor készítőivel is megosztotta az éttermi tapasztalatait, hiszen producerként és konyhai tanácsadóként is dolgozott a sorozaton. 

4. Itt a tetoválásoknak tényleg van jelentése 

Jeremy Allen White Ben Shield tetoválóművésszel együttműködve tervezte meg Carmy tetoválásait. Elmondása szerint ez volt az első lépés, hogy felépítse Carmy személyiségét és kidolgozza a háttértörténetét. A tervezésnél Ben számtalan kérdést tett fel neki Carmyval kapcsolatban, ami segített a legapróbb részleteket is kidolgozni.

Ben elmondása szerint, amikor az emberek először tetováltatnak, akkor általában az identitásukhoz szorosan fűződő szimbólum lesz az első dolog, amit választanak, hiszen ezeket kevésbé kérdőjelezik meg a kívülállók. Ilyen például a szülők neve, születési dátuma vagy a Carmy karjára is felkerülő a körzetszám (773) is.

Jeremy Allen White A mackóban

5. Konyhai feszültség egy felvétellel 

Az első évad hetedik epizódjában egy pozitív újságcikk miatt az éttermet elárasztják a foglalások. Ennek jó dolognak kellene lennie, de a csapatnak nincs elég kapacitása, hogy teljesítse a beáramló rendeléseket. Az indulatok elszabadulnak, a feszültség folyamatosan fokozódik az epizód során, és még egy véletlen késelés is történik. Hogy a feszültséget még tovább fokozzák, az egészet egyetlen felvétel alatt vették fel, mert az alkotók úgy érezték, a vágások elvennék a feszültség élét.  

A sorozat július 17-én érkező harmadik évadában Carmy minden korábbinál keményebben hajtja magát és a maximumot várja el a csapatától is – ők pedig mindent megtesznek, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak. A gasztronómia csúcsára való törekvés új távlatokat nyit meg előttük és a társaság összetartásán is segít. Amennyiben kimaradt volna az első két évad, a premierig még bőven pótolható a Disney+-on.

Fotó: Disney+, IMDB