Ezt az 5 sorozatot imádni fogod, ha szeretted a Bridgertont

2024. május 29.
A Bridgerton minket is elvarázsolt. Méghozzá annyira, hogy a harmadik évadot végigpörgetve felkutattuk azokat a sorozatokat, amik megidézik kedvencünk világát.
Ezt az 5 sorozatot imádni fogod, ha szeretted a Bridgertont
  • Mostanában a csapból is a Bridgerton folyik, ugyanis május közepén mutatták be a sorozat 3. évadát.
  • Összegyűjtöttünk 5 sorozatot, amit imádni fogsz, ha élvezted a Bridgerton stílusát.
  • Ezeket a sorozatokat nézd meg, ha szeretted a Bridgertont.

Sokáig (szó szerint évszázadokon keresztül) Jane Austen munkássága volt az egyetlen lehetőségük azoknak, akik szerettek volna valami mást, érzékenyebbet olvasni a patriarchális irodalmon kívül. A feminizmus és a darázsderekú ruhák kedvelőinek szerencséjére azonban az elmúlt években ismét virágzásnak indultak a régimódi történetek, ahogy a Julia Quinn népszerű könyvsorozatán alapuló netflixes Bridgerton is ez elmúlt évek egyik legnagyobb slágere lett.

A széria középpontjában a híres Bridgerton család, és egy korabeli pletykalap rovatvezetője, Lady Whistledown áll, aki minden szaftos sztorit ismer, és akinek óriási hatalma és befolyása van. A sorozatot modernizálják az aktuális popdalok klasszikus verziói, és a korabeli brit társadalmat is sokszínűbbnek ábrázolja, mint bármely más azonos időben játszódó történet – bár a történészek úgy vélik, jó esély van rá, hogy valójában Sarolta királyné volt Nagy-Britannia első színes bőrű uralkodónője.

Teljesen érthető lenne, ha az összes évad lepörgetése után azon töprengenél, mit nézz meg legközelebb, ami egy kicsit is visszaadja a Bridgerton varázsát. Ebben szeretnénk neked segíteni azáltal, hogy összegyűjtöttünk néhány, a Netflix sikersorozatához hasonló műsort.

5 sorozat, amit szeretni fogsz, ha imádtad a Bridgertont:

1. Sarolta királyné – Egy Bridgerton-történet / Queen Charlotte: A Bridgerton Story (2023–)

Nemcsak a Bridgertont érdemes ledarálni, hanem a széria spin-offját is. Az előzménysorozat középpontjában az utánozhatatlan uralkodó, a fiatal Sarolta királyné áll, aki trónra került és beleszeretett György királyba. Eközben pedig megismerhetjük a fiatal Lady Danburyt és Violet Bridgertont is.

2. Nagy Katalin – A kezdetek / The Great (2020–2023)

Ez a szexi, lélegzetelállító sorozat szórakoztatóan különös képet fest az 1700-as évek Oroszországának világáról Nagy Katalin (Elle Fanning) életével keretezve. Az orosz történelem leghosszabb ideig regnált uralkodónője Németföldről érkezik, és nagyon lelkes amiatt, hogy hozzámehet Péter cárhoz. Lelkesedése hamarosan csalódottságba csap át, férje ugyanis nem veti meg az alkoholt, mindemellett pedig nárcisztikus, közönséges, inkonzisztens és még hűtlen is. Katalin hamar felismeri, hogy csak akkor lehet boldog, ha megbuktatja őt, de bármennyire is kiállhatatlan a férje, nehéz túljárni az eszén.

3. Outlander – Az idegen (2014–)

A Bridgertonhoz hasonlóan az Outlander is egy romantikus történelmi regénysorozaton alapul, ráadásul hasonlóan modernizált is. A második világháború után a Randall házaspár Inverness környékére utazik nyaralni. Claire korábban hadiápolónőként, férje, Frank pedig hírszerzőként  dolgozott, így a háború alatt alig találkoztak. Az utazásuk alkalmával megtekintik a környék egyik különlegességét, az ősi, misztikus állóköveket, ahol a helyiek egy druida szertartást is előadnak. Másnap Claire a rituálé helyszínén furcsa hangokat hall. Megérinti az egyik követ és egy szempillantás alatt 1743 háború dúlta Skóciájában találja magát.

4. Kurtizánok kora / Harlots (2017–2019)

Az alig néhány évvel a Bridgerton előtt és London egy másik részén játszódó sorozat egy bordélyház tulajdonosa, Samantha Morton küzdelmeit követi nyomon, aki szeretne jobb életet biztosítani lányainak, miközben szembe kell néznie egy rivális madámmal, Lydia Quigley-vel. A Kurtizánok kora érzékenyen közelíti meg a szexmunka témáját, és a női szemszöget helyezi előtérbe, méghozzá egy olyan korban, amikor a nők túl gyakran szorultak a pálya szélére.

5. Gentleman Jack (2019–2022)

Anne Lister valódi, sokszor kódolt nyelven írt naplói alapján egy olyan nő karakterét festették meg a Gentleman Jackben, aki valóban egyedülálló életet élt az 1800-as évek közepén. Lister ugyanis az első modern leszbikus, földbirtokos nő volt, aki egy hosszú egzotikus utazgatás után visszatér a Nyugat-Yorkshire-i Halifaxba. Szeretné visszaállítani otthona, Shibden Hall régi dicsőségét, csakhogy erre egyetlen mód van: férjhez kell mennie, ami eszében sincs.

Forrás: Marieclaire.com, Fotó: IMDB