„A néptánccal át lehet ugrani 20 randit” – a Budapest Park megmutatja, mitől menő a népzene

2024. július 13.
A Budapest Park öt évvel ezelőtt, Szabó Balázzsal közösen szervezte meg először a nagytánctéren a szórakozóhely történetének első táncházát. Még őket is meglepte, mekkora sikert aratott az élőzenés mulatság, amelynek különlegessége, hogy teljesen kezdőket is pillanatok alatt képes beszippantani. Pedig ha jobban belegondolunk, a mai magyar mainstream popzenét is alapjaiban határozza meg a népzene. A most debütáló kisfilmben Berecz István táncművész-koreográfus fejtegeti a titkot, hogy mitől egyre menőbb táncházba járni.
“A néptánccal át lehet ugrani 20 randit” - a Budapest Park megmutatja, mitől menő a népzene

Berecz István nevével szinte mindenki találkozott már, aki otthonosan mozog a néptáncos körökben – Pityu azonban pont arra hívja fel a figyelmet, hogy egy jó bulihoz egyáltalán nem kell bennfentesnek lenni. Ahogy ő fogalmaz: „Kiléptünk abból a mederből, amikor a mainstream és a népzene szöges ellentétben állnak, köszönhetően olyan zenekaroknak, mint az aurevoir., a Parno Graszt, a Bohemian Betyars vagy a Bagossy Brothers Company.”

Ha belegondolunk, akkor ezeken a koncerteken sem tétlenkedik a közönség, hogy vajon hogyan is kell mozogni a zenére – és pont ilyen a táncház is, ahol tánctanárok segítségével pillanatok alatt  felidézhetjük az általános iskolában tanult alaplépéseket, vagy akár teljesen nulláról is pikk-pakk magunkévá tehetünk néhány igen egyszerű trükköt, amivel aztán azonnal kapcsolódni tudunk a mellettünk állókhoz. Ismét csak: pont úgy, ahogy egy koncerten.

„A néptánc egy olyan megközelítés, ami minden emberhez utat mutat, alázatot a másik megismeréséhez, elfogadást és életörömöt. A muzsika meg a tánc mindenféle embert össze tud kötni pillanatok alatt. Én nagyon szeretem, hogy semmilyen ideológia nem tudja átlépni a küszöbét” – teszi hozzá Pityu.

Nem utolsósorban kiváló randihelyszín is lehet egy-egy ilyen buli – ahogy Pityu fogalmaz, ilyenkor egy teljesen más lelki síkon, egy magasabb szinten találkoznak az emberek egymással, és egy áttáncolt éjszakával akár 10-15-20 randit is át lehet ugrani. 

„A Parkba 2019 óta szervezünk táncházakat, mert azt gondoljuk, hogy értékteremtő és egy igazán üde színfoltja a programunknak. Ráadásul kiválóan kapcsolódik a szellemiségünkhöz is: a népzene és a néptánc is sokszínű műfaj, aminek a közösségformáló ereje vitathatatlan” – mondta el Ferencz Sándor, a Budapest Park brand managere, a táncházas programok projektgazdája.

A népzene és a néptánc tehát nem meglepő módon egyre inkább utat tör magának – ennek pedig csodálatos lenyomata az, amikor a Budapest Parkban a szabad ég alatt több ezer ember kapaszkodik egymásba, és adja át magát a felhőtlen szórakozásnak az élőzenés bulikon. Idén augusztus 15-én ráadásul – harmadik alkalommal – igazi fesztiválhangulat várja a látogatókat majd az év egyik legnagyobb táncházas eseményén, a FolkParkon, ahol három különböző tánctéren próbálhatjuk ki magunkat a parketten. Nem kell hozzá semmi, csak egy kis nyitottság.

Fotó: Bódis Krisztián, Soós Bertalan, Rosta Márk